luni, 28 mai 2012

Sfinţirea unei biserici, „coroana de biruinţă împotriva tuturor încercărilor“

Credincioşii din trei parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au participat ieri la slujba de resfinţire a trei biserici parohiale. IPS Pimen a târnosit sfântul lăcaş al parohiei Măzănăieşti, iar PS Calinic Botoşăneanul a binecuvântat lucrările de la biserica parohiei Larga Jijia - Movileni. PS Ioachim Băcăuanul a resfinţit ieri Biserica "Sfântul Gheorghe" din Moineşti.

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit ieri Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a parohiei Măzănăieşti, Protopopiatul Suceava 2. La slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de IPS Pimen, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, au asistat sute de credincioşi, dar şi oficialităţi locale. "Părintele paroh Lucian Abageru a remarcat în cuvântul adresat că momentul resfinţirii a fost unul impresionant, întrucât nu există date care să menţioneze prima târnosire a sfântului lăcaş. Înalt Preasfinţitul Pimen a apreciat corul parohiei care a oferit răspunsurile liturgice, felicitându-l pe părintele paroh pentru munca depusă cu sprijinul celor 150 de familii. Pentru toată osteneala depusă, pr. paroh Lucian Abageru a primit distincţia de iconom stavrofor", a relatat pr. Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava 2. PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit ieri Biserica "Sfântul Nicolae" din parohia Larga Jijia - Movileni, Protopopiatul Iaşi 1. Momentul resfinţirii a avut loc ca urmare a lucrărilor de reparaţie, de restaurare şi de pictură care s-au realizat la sfântul lăcaş. "După slujba de resfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie de către PS Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Au participat foarte mulţi credincioşi, atât din parohie, cât şi din satele învecinate. La final, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a rostit o predică în care a vorbit despre semnificaţia zidirii unei biserici şi despre importanţa sfinţirii unui lăcaş de închinăciune. Preasfinţia Sa a felicitat pe toţi cei care au contribuit, apoi au fost oferite distincţii de vrednicie", a spus pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1.

"Bucurie duhovnicească" pentru 3.000 de oameni, la Moineşti

Mii de credincioşi au participat ieri la resfinţirea Bisericii "Sfântul Gheorghe" din Moineşti, cel mai vechi sfânt lăcaş din municipiu. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi. "În cuvântul de învăţătură, PS Ioachim Băcăuanul a arătat importanţa momentului resfinţirii unei biserici, subliniind că o astfel de slujbă este coroana de biruinţă împotriva tuturor încercărilor. Nu este uşor în zilele noastre să restaurezi o biserică, însă atunci când există voinţă şi credinţă, Dumnezeu dă putere, care se concretizează în oamenii care ajută şi care sunt mâinile prelungite ale lui Dumnezeu. Astfel de oameni există şi la Moineşti. Aşa se explică faptul că s-au realizat lucrări de modernizare şi de extindere a sfântului lăcaş resfinţit. După estimările reprezentanţilor Jandarmeriei, la evenimentul de astăzi (n.r. ieri) au asistat peste 3.000 de oameni. Acest lucru nu a făcut decât să împodobească slujba Sfintei Liturghii. Mulţimea de oameni a rămas până la finalul slujbei, ceea ce a arătat de fapt credinţa şi dorinţa de împărtăşire din bucuria duhovnicească a acestei zile", a spus pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti.
Biserica "Sfântul Gheorghe" din Moineşti a beneficiat în ultimii ani de ample lucrări de restaurare şi înnoire, realizate cu sprijinul enoriaşilor şi autorităţilor locale, sub coordonarea părintelui paroh Ştefan Sardenie. "A fost mărit interiorul sfântului lăcaş prin construirea unui pridvor, a fost schimbat acoperişul, pictura a fost restaurată de artistul plastic Dumitru Macovei, iar mobilierul a fost înnoit. De asemenea, au fost făcute alei pietonale, iar calea de acces către sfântul locaş a fost asfaltată.

Niciun comentariu: