duminică, 23 ianuarie 2011

„Privegherea ne face să stăruim în rugăciune“

Parohia Munteni-Copou din Iaşi şi-a cinstit ieri ocrotitorul. Joi seara a fost oficiată Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, programul liturgic continuând ieri-dimineaţă cu Sfânta Liturghie.

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost cinstit în ziua pomenirii de singura parohie din ţara noastră care şi l-a ales ca ocrotitor spiritual. În luna octombrie a anului trecut Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a pus piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaş care se va ridica în parohia Munteni-Copou, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 1. Amintim că la acest eveniment a fost adusă în parohie, spre închinare, mâna dreaptă a Sfântului Maxim Mărturisitorul, care fost adusă la Iaşi, de la Mănăstirea "Sfântul Pavel" din Muntele Athos, pentru hramul Sfintei Parascheva. Joi seara slujba Privegherii a fost oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, alături de un sobor de preoţi profesori şi de preoţi de la parohiile din Iaşi, în Paraclisul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Basileus" al Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache, şi de Corul "Byzantion" din Iaşi, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. Cântările din slujba Vecerniei, Litiei şi Utreniei au fost traduse în Limba română de membrii Asociaţiei culturale "Byzantion" din Iaşi.

Sfântul Maxim a luptat împotriva monotelismului

La finalul slujbei Privegherii, arhim. Nichifor Horia a vorbit despre prigoana pe care a trăit-o Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul pentru că a propovăduit dreapta credinţă. "În secolul VII, în timpul ereziei monotelite, când se afirma că în Hristos cele două voinţe nu au fost depline, ci voinţa dumnezeiască ar fi copleşit voinţa omenească încât se putea vorbi doar de o singură voinţă, Sfântul Maxim Mărturisitorul a ieşit spre propovăduire. În perioadă de pace Sfântul Maxim a trăit prigoană. Îl vedem înfăţişat în icoană cu mâna tăiată, ştiind faptul că i s-a tăiat şi limba. Toate acestea le-a primit nu ca pe o silnicie, ci ca o înţelegere că acestea vor rodi", a explicat arhim. Nichifor Horia. Părintele paroh Dragoş Bahrim, care este şi directorul Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi, i-a îndemnat pe enoriaşi să facă în continuare cunoscută viaţa şi opera Sfântului Maxim, arătând că "privegherea ne face să stăruim în rugăciune. M-am gândit că cel mai potrivit pentru un sfânt cuvios este să-i facem priveghere pentru că se bucură atunci când ne rugăm şi cântăm, aducându-l mai aproape de noi. Slujba aceasta a fost minunată pentru că, iată, actualii şi foştii elevi ai seminarului au cântat împreună în acelaşi duh de rugăciune, dând slavă Sfântului Maxim Mărturisitorul".

Demersuri pentru ridicarea bisericii

Parohia Munteni-Copou a fost înfiinţată în anul 2006 şi este ocrotită de Sfântul Maxim Mărturisitorul şi de Sfântul Grigore Palama. În luna ianuarie a anului trecut la Seminarul Teologic Ortodox din Iaşi a avut loc o dezbatere intitulată "Atelierul de biserici", în cadrul căreia s-a discutat propunerea de proiect a viitorului aşezământ parohial ce se va construi în Copou. În prezent se fac demersuri pentru obţinerea autorizaţiilor necesare ridicării sfântului lăcaş. Parohia cuprinde zona din Copou cu străzile Zorilor şi Viticultorilor.

Niciun comentariu: