sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Manifestări dedicate lui Mihai Eminescu la Ipoteşti şi Vorona

Poetul Mihai Eminescu va fi omagiat astăzi la Ipoteşti prin mai multe manifestări religioase şi culturale. Împlinirea a 161 de ani de la naşterea poetului naţional a fost marcată ieri în parohia Vorona-Centru, Protopopiatul Botoşani.

"Zilele Eminescu", ediţia a 42-a, vor debuta astăzi în parohia Ipoteşti, Protopopiatul Botoşani. De la ora 8:30 în Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Ipoteşti va fi săvârşită Sfânta Liturghie, iar la ora 10:00 va fi oficiată slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu şi a familiei sale. După cum ne-a relatat pr. paroh Valentin Tincu, în Amfiteatrul "Laurenţiu Ulici" al Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" Botoşani se va lansa volumul "Eminescu, realitate şi sublimare poetică", de Valentin Coşereanu. La ora 12:00 vor avea loc depuneri de coroane la bustul poetului din incinta Memorialului Ipoteşti. La Muzeul "Mihai Eminescu", Sala "Portaluri", va avea loc vernisajul expoziţiei "Iarna în bulgări de culoare", de pictorul botoşănean Marcel Alexa.

Şezătoare culturală în parohia Vorona-Centru

În Aşezământul social-filantropic "Sfântul Nicolae" al parohiei "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din parohia Vorona-Centru, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat de preoţi, poeţi, profesori, elevi ai Grupului Şcolar "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Vorona şi membri ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR), filiala Vorona. Manifestările au debutat cu vizitarea expoziţiei de tablouri "Dor de Eminescu" cu inspiraţie din poezia eminesciană. Creaţiile au fost pictate de pictorul Ion Livadarau, fiul al comunei Vorona. S-a oficiat apoi o slujbă de Parastas pentru poetul Mihai Eminescu şi pentru familia sa. "În cadrul şezătorii culturale au fost recitate poezii din creaţia eminesciană de către copiii Cenaclului "Hyperion", îndrumaţi de Mariana Ţăranu. Corala "Raluca Juraşcu" din Vorona a susţinut un concert de cântece pe versuri de Mihai Eminescu, iar la final, Corul bărbătesc "Arcaşii" a intonat câteva melodii populare", a declarat pr. paroh Cristian Ştefan, organizatorul manifestărilor.

Niciun comentariu: