sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Înaintemergătorul Domnului, cinstit de botoşăneni

Sute de credincioşi din mai multe parohii ale municipiului Botoşani au participat ieri la hramul Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul". Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Botoşani a îmbrăcat straie de sărbătoare în prima zi după Botezul Domnului. Programul liturgic dedicat hramului a început joi seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoşani, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. La final, arhim. Ioan Harpa a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc credincioşilor. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată ieri-dimineaţă de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani. Preasfinţia Sa a rostit la final şi un cuvânt de învăţătură.

Activităţi culturale şi misionare pentru tineri şi bătrâni

Peste 200 de tineri ai parohiei "Sfântul Ioan Botezătorul" participă în fiecare săptămână la cursuri gratuite de Psaltică, de Limba franceză, de Limba engleză, de greacă nouă, de Informatică, de Limba română, de Matematică şi de Chimie. Cursurile sunt susţinute de profesorii voluntari care doresc promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti. "Am încercat ca în interiorul aşezământului pastoral-filantropic pe care îl avem să amenajăm mai multe săli de studiu şi să le dotăm cu cele necesare. Mă bucur că în municipiul Botoşani se simte dragostea pentru cultură, dar şi pentru asistenţa socială", a spus pr. paroh Petru Fercal, care este şi protopop misionar al Protopopiatului Botoşani. Prin intermediul cantinei parohiei Sfântului Ioan Botezătorul se organizează frecvent acţiuni de caritate pentru bătrâni, pentru familii nevoiaşe, cu ajutorul credincioşilor. Astfel, parohia asigură o dată pe săptămână pâinea pentru persoanele care primesc hrană la Cantina "Sfântul Ilie" din Botoşani. "Dorim ca în perioada următoare să organizăm o grădiniţă pentru copii, care va fi amenajată pe locul unui fost punct termic dezafectat ridicat pe terenul parohiei. Am lansat ideea de a construi şi un cămin pentru bătrâni. Un creştin din parohie se oferă să doneze bisericii noastre o suprafaţă de teren. Astfel, dorim să ne ocupăm mai mult de cei care sunt în vârstă şi singuri, pentru a le oferi o viaţă liniştită", a adăugat pr. Petru Fercal.

Niciun comentariu: