luni, 17 ianuarie 2011

Două secole de la ctitorirea Bisericii „Sfântul Nicolae“

Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din parohia Popricani, Protopopiatul Iaşi 1, a aniversat ieri 200 de ani de existenţă. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.

Peste 300 de credincioşi au participat ieri la aniversarea celor două secole de când există Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din localitatea Popricani. De dimineaţă, soborul de preoţi, enoriaşii şi autorităţile locale l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De la poartă până la intrarea în sfântul lăcaş oamenii i-au oferit flori Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei. Câţiva enoriaşi au ţinut în mâini cruci şi prapuri. Alţi credincioşi l-au aşteptat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în sfântul lăcaş, purtând lumânări aprinse. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Părintele Mitropolit Teofan în biserica parohiei Popricani, veche de 200 de ani. Din soborul de preoţi au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1.

"Recunoştinţa către Dumnezeu se arată în Sfânta Liturghie"

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a ilustrat semnificaţiile Pildei celor zece leproşi, amintind faptul că textul Evangheliei citit ieri mai este numit "textul recunoştinţei". Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a amintit de recunoştinţa pe care oamenii trebuie să o aibă faţă de Dumnezeu. "Recunoştinţa pe care omul este chemat să o aibă către Dumnezeu se arată în Sfânta Liturghie. Omul este chemat în zi de duminică şi în zi de sărbătoare să participe la Sfânta Liturghie, pentru a fi recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a întâmplat bun şi frumos timp de o săptămână", a spus IPS Teofan. La final, părintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a exprimat bucuria prezenţei Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, care a o încoronat prin slujba arhierească momentul aniversării celor 200 de ani de existenţă a Bisericii "Sfântul Nicolae" din Popricani. Părintele paroh Alexandru Argatu a adus mulţumiri ctitorilor prin jertfa cărora s-a ridicat actuala biserică din Popricani. A urmat slujba Parastasului pentru ctitori, oficiată de IPS Mitropolit Teofan.

Niciun comentariu: