Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, care ocroteşte biserica păstorită de pr. paroh Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, aflată în cartierul Nicolina din Iaşi. Sfântul lăcaş a fost neîncăpător în ajunul serbării hramului, când Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. Peste 500 de credincioşi s-au rugat alături de ierarhul lor şi de soborul de preoţi şi diaconi. Din soborul de 25 de preoţi au făcut parte consilieri ai Centrului eparhial Iaşi şi preoţi parohi de la mai multe biserici din Iaşi şi din alte protopopiate ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Slujba a avut loc într-o atmosferă duhovnicească deosebită, la lumina lumânărilor şi a candelelor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Byzantion" din Iaşi, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. Părintele Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, şi-a exprimat bucuria de a-l avea în mijlocul preoţilor şi credincioşilor pe Înalt Preasfinţitul Teofan, care a oficiat slujba Vecerniei, "premergătoare Sfintei Liturghii din ziua hramului". "Această parohie, de la înfiinţarea ei, o putem da ca exemplu pentru alte parohii, prin faptul că biserica în care ne aflăm este deschisă zi şi noapte. Acest lucru este posibil prin vrednicia părintelui vicar Ionel Roată, a Consiliului parohial, a Comitetului parohial şi a credincioşilor din această parohie", a amintit pr. protopop Vilie Doroşincă.
Ascultarea şi răbdarea, virtuţile parohiei
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit a amintit câteva aspecte din viaţa Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. "Sfântul Cuvios Antonie este mare pentru că a trăit adâncimea Evangheliei până la ultimele ei consecinţe. Rare sunt geniile sfinţeniei care să fi reuşit a întruchipa cuvântul Evangheliei mai mult decât Sfântul Antonie. De la el avem cuvinte care hrănesc în mod special pe călugării din mănăstiri, dar şi pe cei care vieţuiesc în lume, care află izvor de putere în încercările vieţii prin Sfântul Antonie", a explicat IPS Teofan, care a îndemnat credincioşii să citească din scrierile Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. "Veţi găsi cuvinte care vă vor ajuta ca în clipele bune ale vieţii să nu cădeţi în mândrie. Veţi găsi cuvinte care vă vor folosi în clipele de cumpănă pentru a nu cădea în deznădejde. Veţi găsi cuvinte prin intermediul cărora vă veţi întări în lupta pe care o avem de dus împotriva forţelor întunericului, manifestate în diferite feluri", a adăugat Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. A urmat cuvântul părintelui paroh Ionel Roată, care a amintit că tot ceea ce s-a realizat în parohia "Sfântul Antonie cel Mare" din Iaşi de când a fost înfiinţată s-a reuşit prin "ascultare şi răbdare". De asemenea, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor a mulţumit Părintelui Mitropolit Teofan pentru bucuria pe care a făcut-o preoţilor şi credincioşilor prin slujirea Vecerniei închinată Sfântului Antonie cel Mare. La final, au fost împărţite pachete cu alimente tuturor celor care au participat la slujbă. În ziua pomenirii Sfântului Antonie, aşa cum este tradiţia, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părinţi de la mănăstirile din Iaşi.
Biserici din MMB ocrotite de Sfântul Antonie cel Mare
În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare şi-au serbat hramul mai multe lăcaşuri de închinăciune din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB). Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Vulpe din Iaşi, construită de breasla blănarilor, din iniţiativa şi în timpul lui Gavriil Vulpe, şi-a serbat al doilea hram. Sfântul lăcaş din lemn a ars la 1832 şi a fost reconstruit din zid de un vătaf al timpului, Antonie Cobălcescu, fiind resfinţit anul trecut de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, după un amplu proces de reconsolidare. Sărbătoare a fost ieri şi la Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" - Mitocul Maicilor din Iaşi, care şi-a cinstit al doilea ocrotitor, dar şi în parohia "Sfântul Antonie cel Mare" din Botoşani şi la Schitul Icoana al Mănăstirii Neamţ. Tot ieri au îmbrăcat straie de sărbătoare Biserica "Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, situată lângă Piaţa "George Enescu" din Suceava, şi Biserica "Sfânta Înviere" din Suceava, care şi-a serbat cel de-al doilea hram. Aici, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu