joi, 13 ianuarie 2011

Din 2011 activităţile tinerilor sunt sprijinite de Compartimentul asociaţii de tineret

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) a derulat anul trecut mai multe activităţi în care s-au implicat tineri din cele opt filiale. Anul acesta, tinerii vor fi ajutaţi în proiectele pe care le desfăşoară de Compartimentul asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români a derulat pe parcursul anului 2010 mai multe activităţi în fiecare din cele opt filiale din Arhiepiscopia Iaşilor. Cele mai reprezentative acţiuni ale tinerilor atoreni au fost: Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de la Nemţişor (29-31 iulie 2010), două campionate de fotbal (în primăvară şi în toamnă), un campionat de volei, două campionate de şah (în primăvară şi în toamnă), peste 15 pelerinaje în zona Neamţului, a Sucevei şi a Botoşanilor. La Durău a fost organizat de către tinerii atoreni, în perioada 31 decembrie 2010-2 ianuarie 2011, revelionul membrilor ATOR, la care au participat 40 de liceeni. Programul a cuprins participarea la Sfânta Liturghie în cele trei zile de şedere şi activităţi de recreere. De asemenea, membrii ATOR Iaşi din 14 licee ieşene au fost implicaţi în Programul "Tineri în dialog", desfăşurând în fiecare săptămână câte o activitate timp de două ore în şcoli din Iaşi. "Anul trecut au avut loc mici conferinţe, organizate de ATOR, filiala Iaşi, la Casa "Mihai Ursache" din Iaşi. Fiecare liceu din cele 14 a organizat periodic mai multe întâlniri duhovniceşti. Tot anul trecut s-a organizat în luna aprilie şi în noiembrie "Săptămâna filmului ATOR", fiind rulate filme cu caracter educativ", a declarat protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

"Chiar dacă preşedintele unei filiale este un preot, activităţile sunt muncite de tineri"

Fiecare liceu din Iaşi implicat în proiectele ATOR are doi voluntari din rândul profesorilor de religie. S-au format grupuri de tineri care se ocupă de organizarea evenimentelor. Majoritatea preşedinţilor din filialele ATOR sunt preoţi care se implică de mai mulţi ani în activităţile cu tinerii în parohii. "Chiar dacă preşedintele unei filiale este un preot, activităţile sunt muncite de tineri. Preotul supervizează activităţile pe care le împlinesc tinerii, fiind o persoană credibilă în relaţia cu alte instituţii", a spus protos. Nicodim Petre. Unul dintre obiectivele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români este ca anul acesta numărul filialelor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor să crească, astfel încât tinerii din diferite zone să relaţioneze unii cu alţii. Pentru înfiinţarea unei noi filiale, preoţii parohi din oraşe sau comune mai mari trebuie să facă o cerere către Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Forumul atorenilor

Compartimentul asociaţii de tineret funcţionează de la 1 ianuarie 2011 şi face parte din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Compartimentul va superviza activitatea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Iaşi, şi a Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români şi va organiza mai multe şedinţe, va obţine fonduri pentru anumite proiecte etc. "Anul acesta se doreşte să se repete întâlnirea tinerilor ortodocşi din Moldova. Titlul întâlnirii propus până în prezent este "Exerciţii pentru descoperirea vocaţiei". În luna iulie se doreşte organizarea unui pelerinaj pe jos, de trei zile, cu 250 de tineri, în zona Neamţului, pe un traseu stabilit ulterior. Aceste activităţi, propuse de tineri şi binecuvântate de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, dorim să se desfăşoare în condiţii bune", a adăugat protos. Nicodim Petre. În prezent se lucrează la înfiinţarea unui site (www. ator-mmb.ro), care va facilita comunicarea între filiale. Vor fi prezentate activităţile care au avut loc până în prezent, care vor fi ilustrate prin fotografii. "Pe site va exista şi un forum prin intermediul căruia tinerii atoreni din Arhiepiscopia Iaşilor vor relaţiona. Sper ca acest site să ajute la consolidarea asociaţiei şi la transparenţa activităţilor", a explicat protos. Nicodim Petre. Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români a fost înfiinţată în anul 2001, la Iaşi, cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind unica asociaţie de acest gen din ţară. În luna noiembrie 2009 a fost reactivată. Asociaţia doreşte să-i ajute pe tineri să se împrietenească între ei şi cu Hristos. În prezent asociaţia are opt filiale în Arhiepiscopia Iaşilor.

Niciun comentariu: