sâmbătă, 8 ianuarie 2011

O nouă ediţie a Târgului ECOagrIS, la Iaşi

La Biserica Toma Cozma din Iaşi a avut loc ieri deschiderea oficială a celei de-a patra ediţii a Târgului naţional al produselor sănătoase, ECOagrIS. Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum şi a avut loc după săvârşirea Sfintei Liturghii. Ieşenii au posibilitatea, începând de ieri, să cumpere produse ecologice de la Târgul naţional al produselor sănătoase, ECOagrIS, organizat de Bioma Agro Ecology Co la Biserica Toma Cozma din Iaşi. Aşa cum s-a întâmplat în ediţiile precedente, târgul a început printr-o slujbă de Te Deum. Slujba a fost oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. La final, arhim. Nichifor Horia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat faptul că târgul de la Biserica Toma Cozma din Iaşi îndrumă spre sănătatea trupului şi a sufletului, spre o alimentaţie sănătoasă. "Un prim pas spre sănătatea sufletului este şi îngrijirea de sănătatea trupului. Ne bucurăm că acest târg atrage pe mulţi dintre noi. Ne rugăm lui Dumnezeu să ne binecuvinteze şi să deschidă ochii inimilor noastre, ai cugetului şi trupului nostru pentru a vedea izvor de sănătate în cele ce ni le-a pus la îndemână", a spus exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Părintele paroh Mihai Mărgineanu a remarcat faptul că ECOagrIS a debutat cu "o seamă de oferte în ceea ce priveşte produsele alimentare sau nealimentare, care au în vedere sănătatea trupului". "Dorim ca în această zi a prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul să atragem atenţia asupra responsabilităţii pe care o avem asupra vieţii fireşti", a explicat pr. paroh Mihai Mărgineanu.

Promovarea stilului de viaţă sănătos

Târgul ECOagrIS are ca scop promovarea unui stil de viaţă sănătos, facilitând întâlnirea dintre publicul larg, cu principalii producători, procesatori şi furnizori veniţi din diferite judeţe ale ţării (Iaşi, Maramureş, Neamţ, Suceava, Braşov, Sălaj, Giurgiu), precum şi de pe plan internaţional (Israel, Ungaria). Organizatorii îşi doresc să dezvolte interesul producătorilor locali de a cultiva şi comercializa produse sănătoase şi să eficientizeze promovarea produselor locale. "Astfel predomină la acest târg prezenţa producătorilor din Iaşi şi judeţul Iaşi. Desigur, pentru un schimb de experienţă binevenit şi util, am invitat şi producători de calibru din alte judeţe ale ţării, dar şi reprezentanţi ai unor producători internaţionali, respectiv din Ungaria, care au adus dulciuri din seminţe naturale, sau Israel, cu renumitele produse cosmetice de la Marea Moartă. O frumoasă colaborare dintre ţara noastră şi alte ţări este evidenţiată prin prezenţa unor preparate din carne din Bucovina, o parte dintre ele şi după reţete italiene", a declarat Vasilica Onofrei, consilier Relaţii publice şi marketing la Bioma Agro Ecology Co. Expoziţia cu vânzare va rămâne deschisă până mâine seară, iar o nouă ediţie a târgului naţional al produselor sănătoase ECOagrIS se va desfăşura în luna februarie 2011.

Inputuri autorizate pentru agricultura ecologică

Încă de ieri ieşenii au luat cu asalt standurile expoziţionale, achiziţionând produse de calitate şi dorind să afle cât mai multe informaţii privind alimentaţia sănătoasă şi echilibrată. Ca şi la celelalte ediţii, publicul larg a regăsit aici produse sănătoase precum preparate din carne, brânzeturi, prăjituri de casă, miere de albine etc., fructe, dulceţuri, dulciuri, băuturi (pălincă naturală, vin ecologic), siropuri şi produse dietetice, cosmetice, produse de îngrijire personală. De asemenea, cei care implementează proiecte în agricultură, protecţia mediului, zootehnie sau industria alimentară vor putea găsi la târg şi inputuri autorizate pentru agricultura ecologică (fertilizatori şi amelioratori ecologici, fertilizatori având caracter fitosanitar) sau tratamente ecologice pentru protecţia mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc.).

Niciun comentariu: