În Biserica "Acoperământul Maicii Domnului" şi "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" din parohia Ezăreni, Protopopiatul Iaşi 1, în după-amiaza zilei de joi, 13 ianuarie, a avut loc o slujbă deosebită. Patru tineri care locuiesc în clădirea Centrului social al Fundaţiei umanitare "Omenia" din localitatea Valea Adâncă, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, au primit Taina Sfântului Botez. Momentul în care cei patru catehumeni au primit Botezul a fost pregătit atât de părintele paroh, pr. Mihai Iordăchescu, cât şi de preşedintele Fundaţiei umanitare "Omenia", Florin Strugaru. Tinerii, trei băieţi şi o fată cu vârste între 21 şi 24 de ani, au aşteptat cu emoţie începerea slujbei. Cu toţii purtau haine albe, care simbolizează veşmântul luminos al Botezului. "Mâinile Tale m-au făcut şi m-au zidit", a spus părintele paroh de trei ori la începutul rânduielii dinaintea Sfântului Botez, asupra fiecărui tânăr, suflând de trei ori în chipul crucii. Aşa a început încreştinarea celor patru tineri, care au privit şi ascultat cu atenţie rugăciunile de lepădare care s-au rostit. După ce au făgăduit că s-au "lepădat de satana" şi s-au "unit cu Hristos", cei patru au rostit împreună, de trei ori, Simbolul de credinţă.
În mijlocul sfântului lăcaş, înveşmântat cu pictura bizantină, a început Taina Sfântului Botez, prin intermediul căreia celor patru catehumeni li s-au iertat păcatele şi au primit darul Duhului Sfânt prin Mirungere. Momentul principal din timpul slujbei a constat în afundarea capetelor celor patru tineri în apa sfinţită a botezului. Rânduiala a fost privită cu atenţie de naşi şi de ceilalţi participanţi. Apoi, tinerii încreştinaţi au fost unşi cu Sfântul Mir şi au înconjurat masa şi cristelniţa. Părintele paroh Mihai Iordăchescu a rostit la final un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţiile rânduielii Tainei Botezului. "Cei patru tineri au fost transfiguraţi, prin asemănarea morţii şi Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, din oameni cu păcate în oameni fără de păcat. Nu doar prin hainele pe care le poartă, ci prin starea lor sufletească sunt ca îngerii. Este pentru prima dată în viaţa lor când sunt născuţi prin apă şi prin duh, după cum spune Mântuitorul Hristos: "De nu se va naşte cineva din apă şi din duh nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu". După săvârşirea Tainei Sfântului Botez a fost oficiată Taina Mirungerii. Într-un astfel de suflet curăţit de păcat prin moartea şi Învierea Mântuitorului Hristos se aşază seminţele virtuţilor în toate mădularele fiinţei noastre. La final, veţi primi Taina Sfintei Împărtăşanii, care, alături de celelalte două taine, este expresie a iubirii lui Dumnezeu faţă de fiecare dintre noi. Atât voi, cât şi ceilalţi tineri din Centrul social "Omenia" aţi fost privaţi de iubirea părinţilor voştri. Dumnezeu, prin venirea voastră în acest centru, cât şi prin Taina Sfântului Botez, vă redă unei familii mai mari. Am integrat această slujbă a Botezului în cadrul Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii pe care Patriarhia Română l-a propus pentru 2011. Era nevoie ca ei să fie botezaţi, să se unească cu Hristos pentru a deveni fii ai Bisericii. Am considerat că este firesc să săvârşim această slujbă acum, mai ales pentru faptul că suntem în perioada în care cinstim marea sărbătoare a Botezului Mântuitorului Hristos", a spus pr. paroh Mihai Iordăchescu.
"Voi încerca să rămân un apropiat al Bisericii"
Tinerii care au primit Taina Sfântului Botez provin din centrele de plasament din Iaşi şi Târgu Frumos. Poveştile lor sunt cutremurătoare. Cu greu reuşesc să mărturisească prin ce au trecut timp de 18 ani cât au stat în centrele de ocrotire socială ale statului. Constantin Macovei are 21 de ani şi lucrează la Brutăria "Omenia". Ne-a mărturisit că în timpul slujbei a fost extrem de emoţionat. "Voi încerca să rămân un apropiat al Bisericii prin rugăciunile de dimineaţă şi de seară şi prin mersul la slujbe în zile de sărbătoare", a spus Constantin Macovei. Tânărul a fost adăpostit în centrele de plasament din Târgu Frumos şi Hălăuceşti, iar ulterior a ajuns la Centrul social "Omenia", unde se simte ca acasă, mai ales că personalul de aici "are multă răbdare". Îşi doreşte să facă şcoala de şoferi şi cea de bucătari. "La iniţiativa domnului Florin Strugaru, preşedintele fundaţiei, am fost anul trecut, timp de o săptămână, în Italia, unde am participat la un curs de specializare pentru brutari", a adăugat Constantin Macovei. Andreea Marian, 22 de ani, singura fată dintre cei patru tineri care au fost botezaţi, lucrează tot la Brutăria "Omenia". Provine din Centrul de plasament "Primăverii" din Iaşi, iar după ce a împlinit vârsta de 18 ani a muncit timp de şase luni la o firmă de confecţii. După ce a ajuns la Centrul social "Omenia" a lucrat timp de o lună în Italia la cules de mere. A câştigat, alături de alţi tineri, 1.200 de euro, bani pe care i-a depus la bancă pentru a-şi construi o casă. Mihail Vasiliu are 24 de ani şi ne-a mărturisit că i-a "plăcut slujba Botezului de la început până la sfârşit". A învăţat prima dată la Paşcani şi apoi la Târgu Frumos, iar din anul 2008 lucrează în construcţii la Fundaţia umanitară "Omenia". "La Paşcani condiţiile erau bune însă la centrul de la Târgu Frumos am avut de suferit din cauza celor mai mari decât mine. La Centrul "Omenia" sunt condiţii foarte bune şi sunt mulţumit că am un loc de muncă", a afirmat Mihail Vasiliu. În anul 2005 tânărul şi-a cunoscut părinţii care însă nu au spaţiul necesar pentru a-l lua în grijă. După cum ne-a explicat preşedintele fundaţiei, Florin Strugaru, Mihail Vasiliu avea cel mai mult nevoie de Taina Sfântului Botez întrucât a suferit traume în centrele de plasament unde a stat.Alexandru Gribincea, 22 de ani, este al patrulea tânăr care a fost botezat în urmă cu două zile în biserica parohiei Ezăreni. Este singurul "artist" dintre cei 30 de tineri ai Centrului social "Omenia". A pictat mai multe peisaje pe pereţii din interiorul clădirii. Munceşte însă alături de ceilalţi tineri în construcţii, fiind liderul grupului de tineri din centrul social. "Când a primit această sarcină a adunat tot grupul de tineri şi le-a spus: "De astăzi eu nu vă tolerez cum vă tolerează domnul Florin". Are o personalitate puternică şi reuşeşte să se impună asupra celorlalţi", ne-a mărturisit Florin Strugaru.
"Faptul că ideea a venit de la Mănăstirea Hadâmbu nu este întâmplător"
Fundaţia umanitară "Omenia" a fost înfiinţată în anul 2000, la sugestia protosinghelului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi, care este şi membru de onoare al Fundaţiei, de Florin Strugaru, Costică Postârnac şi Peter Gubther Lanthalerau. Clădirea în care funcţionează Centrul social "Omenia" a început să se construiască în anul 2005 în satul Valea Adâncă, comuna Miroslava, printr-un proiect finanţat în proporţie de 70% de Asociaţia "Aktiv-Hilfe fur Kinder". În paralel cu fundaţia a luat fiinţă o societate comercială care dezvoltă activităţi de producţie pentru a avea fondurile necesare susţinerii programului pe care îl derulează. Societatea comercială cuprinde: o brutărie, o echipă de constructori şi un magazin alimentar. "Faptul că ideea a venit de la Mănăstirea Hadâmbu nu este întâmplător şi cred că este lucrarea lui Dumnezeu. O construcţie se face oarecum uşor, dar suţinerea proiectului este mult mai grea. Noi am făcut un calcul la ora actuală şi astfel se cheltuie 5 euro pe zi pentru întreţinerea fiecărui tânăr. Astfel avem nevoie anual de 60.000 de euro. Aceşti bani îi producem prin activităţile pe care le derulăm, iar din profit susţinem programul social. Tinerii sunt implicaţi în fabricarea pâinii. Avem, de asemenea, o activitate în domeniul construcţiilor unde tinerii se implică în muncile mai uşoare. Tinerii provin din centrele de plasament şi nu au ajuns la o maturitate în profesia pe care au deprins-o. Dorim să-i ducem la o maturitate deplină când vor putea să se descurce singuri", a explicat preşedintele fundaţiei, Florin Strugaru.
Locuinţă pentru fiecare tânăr care pleacă de la "Omenia"
După cum ne-a relatat preşedintele Florin Strugaru, principala problemă cu care se confruntă tinerii din Centrul social "Omenia" este dificultatea de a comunica cu cei din jur. "Tinerii din cadrul Centrului social "Omenia" au fost privaţi de iubirea părinţilor lor, de comunicare în timpul copilăriei lor. În sistemul de stat au avut hrană şi îmbrăcăminte, dar ei nu au avut afecţiunea pe care noi am avut-o cu părinţii noştri. Avem probleme când dialogăm cu ei pentru că, deşi au vârste de peste 18 ani, foarte greu acceptă ceea ce noi îi învăţăm. Cu mari eforturi îi facem să înţeleagă că trebuie să o ia de la capăt. Personal, mi-am propus să fac totul pentru ca aceşti tineri să intre în normalitate şi să aibă măcar strictul necesar. Până acum tinerii nu au avut nimic pe plan spiritual sau material. De aceea trebuie să primească identitatea spirituală şi materială. Mi-am făcut un jurământ de a sprijini fiecare tânăr, astfel încât, la plecarea din acest centru, să aibă un acoperiş deasupra capului", a mărturisit preşedintele Florin Strugaru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu