miercuri, 26 ianuarie 2011

Biserica cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Grigorie Teologul" din parohia Rediu-Tătar, Protopopiatul Iaşi 1, şi-a serbat ieri al do

Biserica cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Grigorie Teologul" din parohia Rediu-Tătar, Protopopiatul Iaşi 1, şi-a serbat ieri al doilea hram. În ultimul an, la acest sfânt lăcaş s-au întreprins mai multe lucrări de reconsolidare. Biserica Ortodoxă l-a serbat ieri pe Sfântul Grigorie Teologul. Cu acest prilej, biserica parohiei Rediu-Tătar, Protopopiatul Iaşi 1, şi-a serbat al doilea hram. Credincioşii au participat ieri-dimineaţă la sărbătoarea tradiţională a parohiei care se ţine la Rediu-Tătar din anii 1900. Oamenii au adus prinoase pentru a le împarte de sufletul celor adormiţi. În timpul slujbei de Parastas s-a făcut pomenirea tuturor eroilor îngropaţi în jurul sfântului lăcaş.

"Ori de câte ori a fost nevoie am venit şi am ajutat la construcţia bisericii"

Enoriaşii ne-au spus câteva cuvinte despre implicarea lor în lucrările de reconsolidare a Bisericii "Sfântul Grigorie Teologul". "Vin mereu la sfintele slujbe pentru a purta rânduiala pentru cei adormiţi. Îmi doresc foarte mult să se termine lucrările de construcţie la biserica noastră şi de aceea avem credinţă în Dumnezeu şi ne rugăm", a declarat Maria Gangal din Rediu. "În fiecare an vin la hramul bisericii pe 25 ianuarie pentru că este sărbătoarea creştină a parohiei Rediu-Tătar şi ziua mea onomastică. Hramul ar fi fost mai frumos dacă lucrările ar fi fost încheiate. Alături de alte persoane, am cărat materialul lemnos din vale cu căruţele. Ori de câte ori a fost nevoie am venit şi am ajutat la construcţia bisericii", a mărturisit Grigore Cojocaru. Pe locul actualei biserici a mai existat un sfânt lăcaş din lemn. Actuala biserică cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Grigorie Teologul" din parohia Rediu-Tătar a fost sfinţită în anul 1911 de către vrednicul de pomenire patriarh Nicodim Munteanu. Târnosirea sfântului lăcaş a avut loc într-un an greu, lucrările fiind realizate cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Sucevei de atunci. În documentele care au fost găsite se spune că lăcaşul de închinăciune a fost ridicat cu sprijinul consilierilor de la Mitropolie. Cărămida a fost realizată cu presele de la Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi, monahii de aici fiind meseriaşi pricepuţi. În ultima perioadă au fost întreprinse mai multe lucrări de reconsolidare la biserica parohiei Rediu, în prezent acoperişul fiind demontat. "Şantierul a fost continuat în ultimul an cu turnarea stâlpilor de susţinere, a centurii şi prin construcţia lumânărarelor. Înainte de hramul bisericii noastre ne-a ajutat Dumnezeu să turnăm centura şi tavanul de deasupra sfântului lăcaş. Astfel s-a terminat partea cea mai importantă care ajută la susţinerea clădirii. Anul acesta vom construi turnul şi acoperişul, iar interiorul şi exteriorul vor fi tencuite. Va fi greu mai ales cu transportarea materialelor, deoarece biserica se află la înălţime. Materialele s-au cărat cu ajutorul căruţelor trase de cai, iar transportul a fost mult îngreuiat de noroiul rezultat în urma ploilor", a explicat pr. paroh Ştefan Tulan. Lucrările s-au realizat cu sprijinul credincioşilor şi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei care a oferit 50 de metri cubi de material lemnos pentru realizarea acoperişului. "Mulţumim Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru sprijin şi pentru încrederea pe care ne-a acordat-o. Îl încredinţăm pe Înalt Preasfinţia Sa că vom face lucrare frumoasă în cinstea lui Dumnezeu şi pentru slava Bisericii noastre. Locurile acestea par izolate, dar pe aceste meleaguri sunt îngropaţi mii de eroi care au căzut pentru apărarea ţării", ne-a mai spus pr. paroh Ştefan Tulan.

Cei care pot ajuta la reconsolidarea Bisericii Rediu-Tătar pot depune jertfa lor în contul RO07RNCB0175040504280001, deschis la Banca Comercială Română, filiala Iaşi.

Niciun comentariu: