joi, 1 iulie 2010

Mănăstirea Lacuri şi-a serbat cel de-al doilea hram

În urmă cu două zile, Biserica "Sf. Nicolae" şi "Sf. Ap. Petru şi Pavel" a Mănăstirii Lacuri din judeţul Iaşi şi-a serbat cel de-al doilea hram. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Credincioşii din satele Deleni, Pârcovaci, Slobozia, Poiana şi Plugari au venit să se roage şi în acest an la hramul de vară al Mănăstirii Lacuri. Programul liturgic a început încă de luni seara cu slujba Privegherii şi a continuat pe 29 iunie, când îi cinstim pe Sf. Ap. Petru şi Pavel, cu Sfânta Liturghie săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Nicolae Crăciun, protoiereul Protopopiatului Hârlău. Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ierom. Andrei Petroniu, stareţul Mănăstirii Lacuri, a fost ridicat de către PS Calinic Botoşăneanul la rangul de protosinghel. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a rostit pentru cei prezenţi un cuvânt de învăţătură, iar la final a oferit iconiţe tuturor pelerinilor care s-au rugat în timpul slujbei oficiate pe un podium special amenajat lângă biserica mănăstirii.

Monument istoric din secolul al XVIII-lea

Fiind iniţial schit, aşezarea monahală mai era cunoscută sub numele de Sihăstria din Codrii Delenilor, fiind ctitoria unei familii de boieri moldoveni cunoscute sub numele de Ghica Deleni. Această biserică a fost făcută şi împodobită de Iordache Cantacuzino şi s-a ridicat în anul 1724. Mănăstirea Lacuri a fost închisă în anul 1888, rămânând aşa aproape 60 de ani. După 60 de ani, la cererea insistentă a credincioşilor din împrejurimi, a fost redeschisă. Bucuria credincioşilor a fost de scurtă durată, deoarece după venirea regimului comunist mănăstirea a fost închisă din nou. În 1990 a fost redeschisă, făcându-se unele îmbunătăţiri gospodăreşti. De asemenea, în apropierea acestei aşezări monahale, recunoscută ca monument istoric, s-a construit un corp de chilii pentru călugări. Mănăstirea Lacuri a găzduit în ultimii ani Tabăra religioasă "Sf. Ap. Luca", organizată de Protopopiatul Hârlău în parteneriat cu parohia Pârcovaci şi cu mai multe şcoli din Hârlău. Tabăra s-a bucurat de sprijinul Mănăstirii Lacuri care, pe lângă asistenţa religioasă oferită copiilor, a pus la dispoziţie locurile de cazare. Anul acesta, în luna august, va fi organizată cea de-a XI-a ediţie a taberei.

Niciun comentariu: