Parohiile din mediul urban şi rural din Protopopiatul Iaşi 1 au realizat colecte pentru sinistraţii din judeţul Botoşani care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii trecute. Pe lângă sumele de bani care s-au colectat pentru sinistraţi, au fost strânse alimente neperisabile, cereale, haine, pături, plapume, mobilă. În oraşul Iaşi punctele de colectare au fost la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" - Bărboi, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata, Biserica "Sf. Nectarie" şi Biserica "Învierea Domnului". La Biserica "Sf. Inviere" au fost donate nouă paturi noi, îmbrăcăminte şi încălţăminte noi. Credincioşii din parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Galata, îndemnaţi de pr. Mircea Stoleriu, au oferit îmbrăcăminte şi alimente. Prin bunăvoinţa enoriaşilor şi a membrilor Frăţiei Ortodoxe, filiala Iaşi, la Biserica Bărboi s-au colectat de asemenea alimente. La centrul de colectare de la Biserica Bărboi au adus ajutoare mai multe parohii din mediul rural care vor fi menţionate într-un raport la finalul campaniei de strângere de fonduri, alimente, materiale pentru uz casnic etc. "Ne bucurăm că există sentimentul solidarităţii creştine, când creştinul nostru se bucură cu cel ce se bucură şi se întristează cu cel care se întristează. Oamenii îi ajută pe cei aflaţi în nevoi, fiind conştienţi că fapta cea bună este o exprimare a credinţei şi a dragostei faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele", a declarat pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. Prin bunăvoinţa domnului Ioan Nani, director SC Antibiotice SA Iaşi şi membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor, transportul a fost asigurat de SC Antibiotice SA Iaşi. "Mulţumim pe această cale domnului director Ioan Nani pentru că ori de câte ori am solicitat ajutorul domniei sale a fost foarte receptiv, dumnealui fiind un fidel susţinător al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei", a mai adăugat pr. protopop Constantin Andrei.
Apel umanitar prin cutia poştală
La Biserica cu hramurile "Sf. Ilie", "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sf. Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, care-şi va serba marţi hramul, a fost organizat un alt punct de colectare. Astfel, în fiecare cutie poştală de la blocurile din parohie a fost pus un anunţ umanitar. Credincioşii, în funcţie de posibilităţile pe care le-au avut, au încercat să aducă câte ceva la biserică. S-a adunat suma de 7.500 de lei care a fost direcţionată către contul special deschis la Protopopiatul Iaşi 1 pentru sinistraţi. "În timpul Sfântului Prooroc Ilie prin rugăciunea acestuia făina şi uleiul din casa văduvei din Sarepta Sidonului nu se mai sfârşeau. Aşa au înţeles enoriaşii noştri, că ajutorarea aproapelui aflat în suferinţă este o poruncă a Mântuitorului Iisus Hristos. Aşa au început sărbătorile închinate Sfântului Prooroc Ilie de la biserica noastră, ştiind exemplul acestui sfânt care, prin rugăciune, prin binecuvântare, a adus alinare în casa femeii din Sarepta Sidonului. Şi în anii trecuţi enoriaşii noştri au răspuns afirmativ la cerinţele noastre şi la doleanţele sinistraţilor", a declarat pr. paroh Petrică Lehaci. Anul trecut parohia "Sfântul Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a ridicat o casă pentru preoteasa Maria Popa. "Recent doamna preoteasă m-a sunat şi mi-a mulţumit pentru sfatul nostru, pe care l-a şi ascultat, de a-şi ridica actuala locuinţă pe un amplasament ferit de inundaţii. După cum ştim, anul acesta o parte din localitatea Rădăuţi Prut a fost inundată din nou", a mai adăugat pr. paroh Petrică Lehaci.
Trei camioane cu ajutoare din parohiile Protopopiatului Iaşi 1
Părintele protopop Constantin Andrei, alături de pr. Petrică Lehaci şi de pr. Ştefan Chiruţă, a însoţit ieri transportul cu ajutoare care s-a îndreptat către oraşul Dorohoi. Hrana, îmbrăcămintea sau mobilierul, transportate cu sprijinul SC Antibiotice SA Iaşi şi SC. Ramely SA, au fost descărcate la sediul Protopopiatului Dorohoi şi parohia Pomârla. La sediul Protopopiatului Dorohoi există o situaţie clară a celor care au fost afectaţi de viitura din seara zilei de 28 iunie, iar bunurile sau alimentele vor fi distribuite în funcţie de anchetele sociale întreprinse. "Cei de la Dorohoi au fost deosebit de bucuroşi pentru tot ceea ce s-a oferit. Sunt lucruri noi şi de calitate. Credincioşii noştri au făcut foarte bine că au etichetat pachetele, astfel încât distribuirea ajutoarelor să fie mult mai uşoară. Prin intermediul parohiilor din mediul rural au fost oferite tone de cereale. Colecta va continua şi în zilele următoare, întrucât mai multe parohii au anunţat că vor veni cu sprijin pentru sinistraţi", a explicat pr. protopop Constantin Andrei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu