duminică, 18 iulie 2010

Sfinţiri de biserici în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În Duminica a VIII-a după Rusalii şi de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ierarhii din Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vor oficia sfinţiri şi resfinţiri de biserici. În municipiul Paşcani va fi sfinţită o biserică pentru prima dată în 28 de ani.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sfinţi mâine Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din incinta Spitalului Municipal Paşcani. În anul 1999, când pr. Ioan Gigi Daniel a fost numit preot misionar de caritate la Spitalul Municipal din Paşcani, au început demersurile pentru construcţia unei capele. Lucrările de construcţie au fost sprijinite de Primăria Municipiului Paşcani, de conducerea Spitalului Municipal din Paşcani. Proiectul pentru actuala biserică a fost sponsorizat de SC IPROCHIM SA. Piatra de temelie s-a pus în anul 2000 de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. "În demersurile pe care le-am întreprins am fost susţinut de foarte mulţi oameni cu suflet mare. Au fost şi momente dificile, dar în anul 2005 a fost săvârşită prima slujbă în noua biserică. Sfinţirea bisericii va fi un eveniment deosebit atât pentru personalul medical din spital, cât şi pentru credincioşii din Paşcani. În oraşul Paşcani nu a mai fost sfinţită sau resfinţită o biserică din anul 1982", a declarat părintele Ioan Gigi Daniel, pr. misionar de caritate şi secretar al Protopopiatului Paşcani. IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sfinţi paraclisul Mănăstirii Sihăstria Putnei.Mâine, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, va sfinţi Biserica "Sf. Ap. Petru şi Pavel" din parohia Iveşti, Protopopiatul Bârlad. Parohia Iveşti II se află în localitatea Iveşti, la 12 km de municipiul Bârlad spre Adjud, fiind înfiinţată în anul 1996. Din anul 2003 paroh este pr. Bârcău Ioan-Cristinel, venit prin transfer din Arhiepiscopia Bucureştilor. În anul 2004, locul noii biserici a fost sfinţit de către vrednicul de pomenire episcopul Ioachim Mareş. Noul lăcaş de cult, cu o arhitectură ştefaniană, a fost construit într-o perioadă de 3 ani, iar din anul 2008 au început lucrările de pictură în tehnica frescă, finalizate în vara acestui an. Concomitent cu lucrările de pictură, biserica a fost dotată cu catapeteasmă, străni şi mobilierul aferent, făcute din lemn de stejar sculptat. S-a ridicat o casă de prăznuire, un monument închinat eroilor, un altar de vară şi gardul ce împrejmuieşte curtea bisericii.

Două sfinţiri de ziua Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi mâine Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Rânghileşti, Protopopiatul Săveni. Sfântul lăcaş a fost ridicat în anul 1842 prin cheltuiala marelui logofăt Dimitrie Sturdza, iar în 1943 a avut loc slujba de sfinţire. În anul 2000 au început lucrările de construcţie la acoperiş, iar în anul 2002 s-a început pictarea sfântului lăcaş. Marţi, PS Calinic Botoşăneanul va resfinţi Biserica "Sf. Ioan Evanghelistul" din parohia Corni, Protopopiatul Piatra Neamţ. Sfântul lăcaş a fost ctitorit în 1735 de către Ancuţa Sturdza, iar în 1819 a fost mutată în localitatea Corni. În ultimii ani s-au făcut mai multe lucrări de reconsolidare şi renovare atât la biserică, cât şi în curtea sfântului lăcaş, care au fost coordonate de pr. paroh Nicolae Capşa. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va sfinţi mâine altarul Bisericii "Sf. Ilie" din localitatea Corni, Protopopiatul Sascut. Piatra de temelie a acestui lăcaş de cult a fost pusă în ziua de 3 iulie 2003 de către PS Ioachim Băcăuanul, lucrările de construcţie desfăşurându-se sub coordonarea preotului paroh Dumitru Darie. "După şapte ani de muncă asiduă, susţinut de credincioşii comunei Tătărăşti, de autorităţile locale, dar şi de Ministerul Culturii şi Cultelor, preotul Darie a reuşit să aducă aproape de final această impresionantă lucrare. Clopotul ce va chema credincioşii din zonă la slujbele religioase a fost donat bisericii de către Preasfinţitul Episcop Ioachim Băcăuanul", a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Marţi, 20 iulie, PS Ioachim Băcăuanul va sfinţi biserica Schitului "Sf. Ilie" din localitatea Berzunţi, judeţul Bacău.

Niciun comentariu: