În sala de conferinţe a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi a fost lansată ultima carte scrisă de părintele Ion Cârciuleanu, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La eveniment au participat preoţi, profesori, scriitori, prieteni şi fii duhovniceşti ai părintelui, dar şi numeroşi credincioşi. Prefaţa celui de-al optulea volum al părintelui Ion Cârciuleanu este semnată de acad. Emilian Popescu. În deschiderea Convorbirilor spirituale organizate cu acest prilej, pr. paroh Mircea Stoleriu, moderatorul manifestării, a vorbit despre cei cărora li se adresează cartea, dar şi despre "figurile luminoase" pe care neamul nostru le-a avut. "Această carte, care ne pune în faţă multe figuri de intelectuali şi chemări, o problematică a societăţii noastre, întrebările timpului nostru, vine ca un strigăt. Pr. Ion Cârciuleanu adresează cartea tuturor celor dăruiţi de Dumnezeu cu raţiune, cu puterea de a gândi şi lucra. Intelectualul nu este privit în această carte ca ceva despărţit de Biserică, ci ca un fiu al Bisericii. Părintele se adresează intelectualilor cu chemarea aceasta de a-şi trezi conştiinţa de membri ai Bisericii. Părintele vorbeşte aici despre "figurile luminoase" pe care trecutul nostru le-a avut, vorbeşte despre un neam care a avut voievozi înţelepţi şi sfinţi în acelaşi timp, a avut intelectuali, preoţi, mitropoliţi şi sfinţi. Este un model de mare valoare şi de mare frumuseţe. Cartea este interesantă prin modul în care părintele a conceput-o, fiind scrisă cu această conştiinţă a răspunsului pe care părintele va trebui cândva să-l dea înaintea lui Dumnezeu, dar şi cu responsabilitatea pe care părintele ne-o cere nouă, tuturor", a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.
"Primii intelectuali ai ţării au fost preoţii şi ierarhii"
Lect. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, inspector management educaţional al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi realizatorul emisiunilor de viaţă spirituală la Radio Iaşi, a remarcat că prin metoda abordării, prin maximum de credibilitate şi prin valoarea autorului cartea părintelui Ion Cârciuleanu este valoroasă. "Sf. Vasile cel Mare a fost întrebat la un moment dat care este legitimitatea sa pentru a da sfaturi cu privire la educaţie. Atunci Sfântul a răspuns aducând următoarele argumente: în primul rând dorinţa sinceră de a da acele sfaturi, apoi vârsta dătătoare de înţelepciune, experienţa de viaţă şi dialogul cu Dumnezeu. Pe toate acestea, pr. Ion Cârciuleanu le are din plin, şi de aceea avea datoria morală să abordeze un astfel de subiect într-o societate ca cea de astăzi", a spus Bogdan Neculau. Prof. dr. Gabriel Ungureanu de la Spitalul "Dr. I. C. Parhon" din Iaşi a remarcat că titlul cărţii este "extrem de interesant, pentru că intelectualii sunt baza cea mai fragilă a societăţii, în acelaşi timp cea mai puternică". A urmat discursul părintelui Mihai Manolică, slujitor la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi, care a subliniat faptul că volumul lansat "este o carte de spiritualitate creştină în care este prezentată atât credinţa noastră creştină într-o sinteză exemplară, dar mai ales întreaga cultură română aşa cum a fost ea în trecutul îndepărtat". În cuvântul pe care pr. dr. Nicolae Nicolescu, slujitor la Biserica "Sf. Lazăr" din Iaşi şi redactor al revistei "Epifania", l-a rostit, a subliniat faptul că "este timpul ca intelectualii să se apropie de adevărurile de credinţă". Scriitorul Ion Ţăranu a amintit că "primii intelectuali ai ţării au fost preoţii şi ierarhii", după care a făcut mai multe mărturisiri cu privire la personalitatea părintelui Ion Cârciuleanu.
Biserica şi Statul, ajutate de intelectuali
La finalul lansării volumului, pr. Ion Cârciuleanu a explicat care a fost raţiunea pentru care a scris cartea "Realitatea creştină şi intelectualii români". "M-am oprit la acest subiect pentru faptul că unii oameni, atunci când erau în situaţia să-L mărturisească pe Hristos, l-au mărturisit pe Stalin. Ştiam că omul este model al demnităţii, dar în multe cazuri nu a fost aşa. În al doilea rând, m-am oprit la acest subiect în urma discuţiilor pe care le-am avut cu acad. Emilian Popescu, doamna prof. Viorica Constantinescu, prof. Alexandru Husar şi cu mulţi alţi intelectuali. Am constatat că mulţi oameni sunt departe de Biserică şi de trăirea cu adevărat a vieţii creştine. Pe drumul istoriei, poporul român şi Biserica noastră s-au bucurat de dragostea şi ajutorul intelectualilor. Rolul intelectualului în societatea românească, mai ales în trecut, a fost unificarea spirituală a neamului românesc. Biserica aduce omului mesajul divin prin dragoste şi doreşte să-l ajute să se elibereze de ignoranţă, de duşmănie, pentru a-L cunoaşte pe Mântuitorul Hristos. Intelectualul presupune o clară şi argumentată vedere asupra vieţii, o înţelegere a faptelor, a ideilor", a explicat pr. Ion Cârciuleanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu