miercuri, 14 iulie 2010

Resfinţirea ctitoriei familiei Cozadini din Climeşti

În parohia Climeşti, Protopopiatul Roman, a fost resfinţită duminică Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfântul lăcaş a fost restaurat în urma unui incendiu care a afectat o parte din clădire.

Enoriaşii din parohia Climeşti au participat duminică, 11 iulie 2010, la slujba de resfinţire a bisericii închinate Sfinţilor Împ. Constantin şi Elena. Pentru oameni a fost o mare bucurie faptul că ultimele lucrări ale lăcaşului de închinăciune au fost binecuvântate de PS Ioachim Băcuanul. La acest eveniment au fost prezente autorităţile centrale şi locale care s-au implicat în lucrările desfăşurate la sfântul lăcaş din Climeşti, ca urmare a incendiului din luna februarie a anului trecut. Primăria comunei Făurei a alocat fonduri substanţiale pentru reabilitarea lăcaşului de închinăciune. Au fost efectuate ample lucrări care au constat în înlocuirea acoperişului şi turnului-clopotniţă cu unul în stil ştefanian, restaurarea parţială a picturii, achiziţionarea de geamuri şi uşi noi. "Masa sfântului altar a fost reînnoită şi s-a aşezat hrisovul de sfinţire care să ateste peste timp momentul atât de important al resfinţirii bisericii. Acest sfânt lăcaş este unul special din zona Romanului pentru că este ctitoria familiei Cozadini Grigore şi Eugenia, fostă Ghica. Am avut bucuria ca la sfinţirea acestui sfânt lăcaş să participe o urmaşă a acestei distinse familii pe nume Elena Ghica, venită de la Paris special pentru acest eveniment. Elena Ghica a fost invitată de noi să participe la sărbătoarea satului Climeşti şi la pomenirea străbunilor ei care sunt înmormântaţi în imediata vecinătate a bisericii", a spus pr. Florin Ţuscanu, protoiereul Protopopiatului Roman.

Doamna Elena Cuza, la târnosirea bisericii în 1883

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru această nouă filă în istoria Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care s-a scris prin reînnoirea sfântului lăcaş din Climeşti. Părintele protopop Florin Ţuscanu a făcut o trecere în revistă a istoriei bisericii parohiale din Climeşti, amintind faptul că în calitatea de delegat al Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul a demontat masa sfântului altar unde a găsit caseta cu sfinte moaşte aşezată de episcopul Melchisedec Ştefănescu. În 1883 la sfinţirea acestei biserici a fost prezentă şi doamna Elena Cuza, fiind prietenă cu familia Ghica. Părintele paroh a împlinit doi ani de când păstoreşte parohia Climeşti şi de aceea a făcut o dare de seamă asupra lucrărilor şi a primit din partea Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul rangul de sachelar. "Într-o atmosferă deosebit de emoţionantă, doamna Angela Similea a încheiat sărbătoarea de la Climeşti cu interpretarea unei balade cu caracter patriotic în care s-a invocat ajutorul lui Dumnezeu pentru ocrotirea neamului românesc şi a credinţei noastre străbune. A fost o zi frumoasă, fără intemperii, chiar dacă acestea au fost iniţial anunţate. Au fost acordate distincţii de vrednicie autorităţilor care au sprijinit întreaga lucrare de reabilitare a bisericii parohiale din Climeşti", a mai adăugat pr. protopop Florin Ţuscanu.

Niciun comentariu: