vineri, 16 iulie 2010

Maica Domnului „Prodromiţa“ venerată la Biserica Toma Cozma

Ieşenii au posibilitatea să participe în fiecare miercuri şi duminică la slujba Acatistului Maicii Domnului "Prodromiţa" în Biserica cu hramurile "Sf. Ap. Toma" şi "Sf. Ecaterina" - Toma Cozma din Iaşi. Cu acest prilej, credincioşii se pot închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Prodromiţa", copie după icoana din Muntele Athos.

Schitul Prodromul, cel mai mare aşezământ monahal românesc de la Muntele Athos, a serbat pe 12 iulie minunea care a consacrat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Prodromiţa", cea nefăcută de mână omenească. Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de priveghere şi o procesiune care are în centrul rugăciunilor icoana Maicii Domnului "Prodromiţa", înaintemergătoarea noastră, adică cea care călăuzeşte, îndrumă, povăţuieşte pe creştini spre mântuire. La Biserica Toma Cozma din Iaşi, credincioşii se pot închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Prodromiţa" în copie, pe care pr. paroh Mihai Mărgineanu a primit-o personal de la duhovnicul său, arhim. Clement Haralam, vieţuitor la Muntele Athos. Această icoană poartă deopotrivă şi pecetea Mănăstirii Prodromul de la Athos, dar şi semnătura arhim. Petroniu Tănase, stareţul Schitului Prodromul.

"Intensificăm cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi astfel întărim evlavia creştinilor"

În cinstea icoanei "Prodromiţa", la Biserica Toma Cozma din Iaşi a fost oficiată Sfânta Liturghie pe 12 iulie, fiind al treilea an de când s-a început cinstirea într-un mod special a acestei sărbători. În fiecare miercuri şi duminică va fi oficiat Acatistul Maicii Domnului "Prodromiţa", iar de la 1 august, când va începe postul Adormirii Maicii Domnului, se va sluji în fiecare seară Paraclisul Maicii Domnului. În timpul slujbelor, copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Prodromiţa" va fi aşezată spre închinare. "Este nevoie ca în această perioadă de vară să intensificăm cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi astfel întărim evlavia creştinilor. Creştinii au primit cu multă bucurie faptul că s-a dorit marcarea acestei sărbători la noi în parohie. Această evlavie pe care încercăm să o promovăm prin intermediul acatistului şi al cinstirii icoanei are la rădăcină o minune care s-a petrecut la Iaşi în 1863. Icoana "Prodromiţa" este consacrată în Sfântul Munte Athos, iar noi am primit-o ca o binecuvântare din partea Mănăstirii Prodromul. Reproduce întru totul nu doar partea de pictură a icoanei, ci icoana în totalitate prin faptul că este îmbrăcată în argint aurit, având câteva pietre preţioase. Icoana poartă semnătura de binecuvântare a părintelui Petroniu Tănase şi a fost sfinţită la Mănăstirea Prodromul. Această sfântă icoană pune în evidenţă şi o altă trăsătură a Maicii Domnului, aceea de călăuză pentru noi. Ea ni se oferă, prin această perspectivă a icoanei sale făcătoare de minuni, călăuzitoare pe calea vieţii la vreme de încercare", a spus pr. paroh Mihai Mărgineanu.

Maica Domnului şi-a pictat singură chipul

După întemeierea Mănăstirii Prodromul, la jumătatea secolului al XIX-lea, ieroschimonahul Nifon a dorit să înzestreze schitul cu o icoană a Fecioarei Maria, care să fie ocrotitoarea acestui sfânt lăcaş, aşa cum au toate mănăstirile athonite. Pentru că nici un pictor nu corespundea dorinţei stareţului român, a fost căutat în Moldova un meşter capabil de realizarea acestei lucrări. Iordache Nicolau din Iaşi a fost cel ales pentru a lucra icoana Maicii Domnului. Lucrul la icoană mergea bine. Meşterul ajunsese la pictarea chipurilor, dar aici s-a oprit. Toate încercările pe care le făcuse pentru zugrăvirea feţelor din icoană au însemnat tot atâtea eşecuri. Cuprins de deznădejde, pictorul a acoperit cu o pânză icoana neterminată şi, mâhnit, fără să mănânce sau să bea ceva, s-a adâncit în rugăciune. A doua zi de dimineaţă, zugravul ieşean a intrat în atelier cu gândul că va izbuti să termine lucrarea încredinţată de părinţii athoniţi. Dar, minune, luând pânza de pe icoană, a descoperit chipul pictat al Maicii Domnului, nefăcut de mână, strălucitor. Au fost anunţaţi călugării români din Athos şi toţi văzând icoana s-au închinat cu evlavie, spunând: "Cu adevărat, mare dar ne-a făcut Maica Domnului!". Până a ajuns în Sfântul Munte, această icoană a fost un izvor de vindecare pentru mulţi dintre cei care s-au rugat înaintea ei. Oameni bolnavi şi neputincioşi veneau şi se închinau la icoană, apoi erau stropiţi cu agheazmă, după care plecau acasă sănătoşi. Chiar domnitorul Ioan Cuza, auzind despre ea, a zis: "Să se oprească icoana în ţară, pentru că aici s-a făcut minunea pictării chipului Maicii Domnului". Dar icoana a ajuns în Sfântul Munte, la schitul românilor din Athos, şi a primit numele de Maica Domnului "Prodromiţa".

Niciun comentariu: