Credincioşii din parohia "Sf. Dumitru" din Dorohoi au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul acestei slujbe au fost pomenite persoanele care au plecat la cele veşnice în urma viiturii puternice care s-a abătut asupra unei părţi din oraşul Dorohoi. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, făcând apel, totodată, la rugăciune şi la cercetarea celor aflaţi în încercare. "Dacă pentru creştinătatea întreagă ziua aceasta este o sărbătoare frumoasă, iată că pentru locuitorii din Dorohoi noaptea trecută a transformat sărbătoarea de astăzi într-o zi de jale. Stihiile naturii s-au dezlănţuit, iar apele s-au revărsat într-o parte a acestui oraş. Nu ne rămâne decât să ne plecăm genunchii la pământ, să ne gândim la cele câteva persoane care noaptea trecută, din cauza furiei apelor, au plecat spre cer. Într-o atitudine de comuniune să încercaţi să-i cercetaţi pe cei care suferă de pe urma viiturii, participând astfel la durerea lor. Să nu staţi indiferenţi la durerea aproapelui, să mergeţi şi să-l cercetaţi. Prin coparticipare la durerea altuia veţi avea parte de ajutorul lui Dumnezeu în vreme de încercare. Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli a fost la origine o sărbătoare a durerii. Sf. Ap. Petru, într-o zi de 29 iunie, a fost răstignit cu capul în jos. Tot într-o zi de 29 iunie, în cetatea Romei, Sfântului Ap. Pavel i s-a tăiat capul. Amândoi şi-au dat viaţa pentru Hristos. Iată că, pentru oraşul Dorohoi şi alte sate din jur, sărbătoarea bucuriei a devenit sărbătoare a durerii. Pe lângă durere să fie rugăciune multă, milostenie", a spus IPS Teofan.
"Dumnezeu pe cel pe care îl iubeşte îl încearcă"
Părintele paroh Constantin Muha, care este şi directorul Seminarului Teologic "Sf. Ioan Iacob" din Dorohoi, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru că a fost în mijlocul locuitorilor din Dorohoi pentru a-i întări şi a-i îndemna în acelaşi timp să fie sensibili la durerea aproapelui. "Chiar dacă este o zi de restrişte, Dumnezeu, prin rugăciunile Sfinţilor Apostoli, a adus o bucurie duhovnicească, o încurajare pentru cei care sunt în nevoi. Întotdeauna această zonă a fost mai săracă din punct de vedere economic şi social, dar mereu a abundat în cele ale sufletului. Dumnezeu pe cel pe care îl iubeşte îl încearcă. De aceea ne sunt date încercările, ca să ne întărim în credinţă, în nădejde, în viaţă curată", a spus pr. Constantin Muha. După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, însoţit de pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a mers în zona inundată. Pe străzi se puteau vedea echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe (ISU), Primăria Dorohoi şi de la Direcţia Sanitară Publică Botoşani care făceau constatarea pagubelor.
"Am stat toată noaptea în mijlocul credincioşilor şi i-am încurajat cât am putut"
Pentru că cea mai mare parte a apei s-a retras, oamenii au început să cureţe casele de mâl şi de apă. "Dezastrul a pornit cu ploaia de ieri (n.r. luni) de la ora 16:00, care a afectat câteva comune (Dersca, Hilişeu, Şendriceni) şi oraşul Dorohoi. În trei ore gârlele s-au umplut, iar începând cu ora 19:30 în Dorohoi a început dezastrul. Atât de rapid a fost momentul încât nu am avut timp să cobor din maşină pentru a-i lua pe cei dragi din casă. Aproximativ 800 de familii au fost afectate. Din păcate au fost şi victime, trei dintre acestea sunt din parohia "Sf. Nicolae", unde sunt paroh. Am stat toată noaptea în mijlocul credincioşilor şi i-am încurajat cât am putut, dar şi ei la rândul lor m-au încurajat pe mine. Am rămas plăcut surprinşi de dragostea pe care ne-o poartă Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, pentru că a venit să slujească Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor din Dorohoi. Am făcut apel la cei pe care Dumnezeu nu i-a încercat, ca să ne dea o mână de ajutor. Sunt sigur că oamenii binevoitori vor încerca să şteargă această rană pe care au făcut-o apele şi anul acesta", a declarat pr. protopop Stelian Ciurciun.
Locuri de cazare la Seminarul Teologic din Dorohoi
O parte dintre sinistraţii care au suferit de pe urma viiturii au aşteptat ca apele să se retragă, în timp ce alţii au dormit la rude. În acelaşi timp, Seminarul Teologic din Dorohoi a pus la dispoziţie camere şi hrană pentru cei afectaţi. "Aseară (n.r. luni) am fost în parohia Dersca, unde, alături de pr. protopop Stelian Ciurciun, am participat la o slujbă misionară. Toată valea Siretului am trecut-o prin apă, era inundată. Când am ajuns în Dorohoi am fost sunaţi de domnul primar ca să asigurăm cazare pentru sinistraţi. De aseară până dimineaţă (n.r. ieri) au fost cazate la noi 26 de persoane. Ni s-a solicitat să facem o inventariere a celor cazaţi. Datele preliminare arată până în prezent astfel: 800 de case inundate şi 8 morţi. Am fost sunaţi din mai multe părţi şi ni s-a promis că se vor strânge colecte în bani, materiale, care se vor duce la casele sinistraţilor. A fost un zvon că s-ar fi rupt barajul la Iezer, dar a fost o deversare controlată. Cantina şi internatul seminarului, fiind singurele funcţionale din Dorohoi, rămân la dispoziţia autorităţilor cât va fi nevoie", ne-a spus pr. Muha. "Apa a avut peste doi metri înălţime pe strada Liliacului, aceasta fiind una dintre cele mai joase zone din oraş. Unele persoane nu au vrut să-şi părăsească locuinţele, preferând să se urce pe case. Viitura a distrus gardurile oamenilor, a omorât animalele din gospodării. Casele care au fost construite din lut au fost grav avariate, iar cultura a fost compromisă", a declarat Maria Ohaci. "Dintr-o dată ne-a trezit un vuiet mare. Am scos din casă copiii şi am stat toată noaptea sub cerul liber. A fost mare dezastru, iar acum nu ne mai rămâne decât să remediem ce se mai poate", a declarat Cătălina Iliuţă. "Nu avem apă potabilă pentru că fântânile sunt inundate. Aşteptăm ca autorităţile să ia măsurile necesare", a spus şi Mihai Radu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu