sâmbătă, 12 iunie 2010

„Hristos împărtășit copiilor” în parohia Rogojești

Proiectul „Hristos împărtășit copiilor“ în parohia Rogojești a început în luna decembrie a anului 2008 și s-a bucurat de prezența a 30 de copii, care au fost interesați să afle lucruri noi, față de ceea ce învață la ora de religie. Pe lângă volumul catehetic, copiii au mai consultat Sfânta Scriptură, dar și alte cărți pe care le-au adus cu ei de acasă. Micii cateheți se bucurau atunci când primeau teme pentru acasă. Activitatea din cadrul programului s-a concretizat la Crăciun, la Paști, la sărbătorile împărărești și la slujbele de hram. „Tinerii liceeni din parohie au susținut și participat la Proiectul «Hristos împărtășit copiilor» prin regizarea de scenete pe teme religioase legate de sărbătoarea respectivă. Acolo au muncit foarte mult, aducându-și aportul și părinții. Astfel, în scenete s-au reflectat și tradițiile poporului român, obiceiurile, pentru că existau multe lucruri pe care nu le știau. Și ei au descoperit unele lucruri pe care nu le-au auzit sau nu le-au învățat“, a declarat pr. paroh Ioan Flaviu Rus.
Copiii își doresc să cânte la sfintele slujbe

De când se derulează Programul „Hristos împărtășit copiilor“ copiii își doresc să cânte la sfintele slujbe. La fiecare Sfântă Liturghie, un copil rostește Crezul, iar la Vecernie Psalmul 103. Foarte mulți tinerii din parohie care sunt la facultate participă la programul catehetic. Își doresc să vină în coninuare la orele de cateheză alături de copiii mai mici din parohie. „Este implicat fiecare cu convingerea lui. Ei sunt convinși de dragostea față de Hristos, față de Biserică, care le aduce liniște, pace, după cum mi-au mărturisit. Acest lucru mă bucură pentru că atunci când am venit în parohie tinerii și copiii nu prea veneau la biserică. Îndemnul meu la ora de religie este acela de a pune în practică ceea ce învățăm. Le-am spus copiilor că degeaba învățăm rugăciuni la școală dacă nu participăm la slujbele Bisericii și dacă nu ne rugăm acasă. Am convingerea că voi reuși să-i determin pe toți să participe. La orele catehetice vorbim despre ceea ce cunoaștem, pentru că toți vrem să învățăm despre Hristos și fiecare ne împărtășim unul altuia ceea ce știm și ceea ce vrem să știm“, ne-a spus pr. paroh. Copiii Parohiei Rogojești au participat la diferite concursuri cu teme religioase. La faza pe protopopiat a Concursului Național de Retorică "Crezul meu", parohia Rogojești a fost clasată pe locul II.

„Avem grijă de casa lui Dumnezeu și în paralel de sufletul nostru“
La Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ din Rogojești, începând cu anul 2001 au fost efectuate mai multe lucrări de înfrumusețare a sfântului lăcaș și au fost achiziționate mai multe obiecte de cult: chivot, evanghelii, sfeșnice, cărți pentru strană și veșminte. De asemenea, casa de prăznuire a fost dotată cu cele necesare și a fost ridicată o altă clopotniță. „Mai sunt multe lucruri de făcut. Le zidim pe toate, facem, avem grijă de casa lui Dumnezeu dar în paralel trebuie să avem grijă și de sufletul nostru. I-am motivat pe oameni că prin tot ceea ce am făcut aici din punct de vedere material trebuie să facem și spiritual. Oamenii au fost de acord și cu înființarea unei biblioteci cu cărți noi, cu cărți de rugăciuni mai multe care să poată să fie împrumutate“, a mai adăugat părintele Ioan Flaviu Rus.

Niciun comentariu: