miercuri, 2 iunie 2010

Ziua Internaţională a Copilului, marcată prin manifestări religioase, culturale şi filantropice

În mai multe parohii din Arhiepiscopia Iaşilor şi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost oficiate, ieri, slujbe dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. Copiii din mai multe centre de ocrotire socială sau din spitale au primit cadouri şi au fost implicaţi în diferite activităţi cultural-artistice.

În incinta Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din Botoşani a avut loc o acţiune dedicată Zilei Copilului. Un sobor de zece preoţi a oficiat slujba Acatistului Bunei Vestiri la care au participat cadre medicale, dar şi mame cu copii în braţe sau însărcinate, precum şi credincioşi din parohiile din oraş. La sfârşitul slujbei, pr. Petru Fercal de la Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din Botoşani a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat rolul major pe care îl au mama şi medicul în promovarea şi protejarea vieţii copilului, precum şi grija deosebită a Bisericii de a binecuvânta naşterea de prunci. Părintele Vasile Burlacu, misionar de caritate la Maternitatea din Botoşani, a mulţumit Protopopiatului Botoşani, conducerii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, medicilor şi tuturor cadrelor medicale care au luat parte la slujbă, preoţilor şi credincioşilor prezenţi. După cum ne-a relatat pr. Vasile Burlacu, la final au fost împărţite mamelor pachete cuprinzând produse de igienă pentru nou-născuţi. Acest mic şi simbolic dar a putut fi acordat prin sprijinul oferit de Protopopiatul Botoşani. Tot ieri, la Capela "Sf. Cuv. Parascheva" a Spitalului de Copii din Botoşani s-au făcut rugăciuni pentru copiii internaţi, pentru părinţii acestora, dar şi pentru personalul spitalului. "A fost săvârşit Acatistul Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva şi s-au citit rugăciuni pentru sănătate şi spor la învăţătură. Activitatea s-a încheiat cu împărţirea de pachete conţinând dulciuri şi fructe, din partea Protopopiatului Botoşani", a declarat pr. Marius Ciobanu, misionar de caritate la Spitalul de Copii din Botoşani.

Cadouri pentru sute de copii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în mai multe oraşe din judeţul Bacău au avut loc, ieri, manifestări şi acţiuni filantropice dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. În parcul municipal din Oneşti grădiniţele din oraş şi împrejurimi, precum şi şcolile generale au susţinut, ieri, programe artistice dedicate zilei de 1 Iunie. În cadrul acestor manifestări, un grup de preoţi din Protoieria Oneşti a împărţit dulciuri şi iconiţe tuturor copiilor prezenţi. Protopopiatul Roman, prin Biroul de asistenţă socială, a oferit dulciuri şi hăinuţe unui număr de peste 250 de copii din mai multe centre sociale. La Centrul de zi "Sf. Ioan Botezătorul" al Fundaţiei "Episcop Melchisedec", filiala Bacău, cei 21 de copii care participă la programul "After School" au primit din partea unor sponsori dulciuri şi rechizite şcolare. Începând cu ora 15:00, împreună cu coordonatorul centrului şi voluntari, au participat la "Marşul vieţii" organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Bacău. Astăzi, copiii care beneficiază de serviciile Centrului de zi "Sf. Ioan Botezătorul" vor primi vizita unui grup de persoane vârstnice de la "Centrul 60Â" din Bacău, în cadrul parteneriatului încheiat cu Fundaţia "Episcop Melchisedec", filiala Bacău. La Biserica "Sf. Gheorghe" din municipiul Bacău a avut loc, ieri, o slujbă religioasă specială de binecuvântare a copiilor, care a fost urmată de oferirea de cadouri constând în dulciuri şi rechizite şcolare celor 22 de elevi, proveniţi din familii cu venituri modeste, care servesc în fiecare zi masa de prânz, pe toată durata anului şcolar, la Cantina "Samarineanul Milostiv", în cadrul programului de asistenţă socială şi cateheză "Hristos împărtăşit copiilor", care se derulează la această parohie sub coordonarea directă a preotului paroh Vasile Radu.

Niciun comentariu: