marți, 1 iunie 2010

„Marşul vieţii“ pentru copiii avortaţi

Sute de studenţi şi credincioşi, alături de preoţii de la mai multe parohii ieşene, au participat duminică la "Marşul vieţii" organizat cu prilejul Zilei copilului născut şi nenăscut. Astăzi, începând cu ora 18:30, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia în Catedrala mitropolitană din Iaşi Acatistul Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor. Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi - filiala Iaşi şi Proiectul "Dreptul la viaţă" au organizat o nouă activitate intitulată "Marşul vieţii", care face parte din seria manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. "Marşul vieţii" s-a derulat pe următorul traseu: parcul Copou - bd. Carol I - strada Al. Lăpuşneanu - Piaţa Unirii - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - strada I. C. Brătianu - esplanada Teatrului Naţional - strada Agatha Bârsescu - strada Matei Millo - strada Dancu (clinica de avorturi a Maternităţii "Cuza Vodă") - strada Cuza Vodă - strada Armeană - strada Costache Negri - bd. Anastasie Panu spre esplanada din faţa Bisericii "Sf. Nicolae" Domnesc - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - Catedrala mitropolitană din Iaşi. În faţa procesiunii un copil a ţinut icoana Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, preoţii au purtat în mâini flori, iar tinerii pancarde.

Acatistul Bunei Vestiri la Catedrala mitropolitană din Iaşi

Ajunşi la Catedrala mitropolitană din Iaşi, participanţii la "Marşul vieţii" s-au rugat în cadrul Acatistului Bunei Vestiri. La final, pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a rostit un cuvânt în care a explicat mesajul pe care îl transmite manifestarea de acum două zile de pe străzile Iaşului. "Mesajul nostru, al tinerilor ascoreni, al credincioşilor, al preoţilor, este acela de a sluji cu mai multă atenţie viaţa. Cele care urmează să fie mame vor înţelege şi mai mult cât de important este să ocroteşti viaţa, să o slujeşti şi să ţii la acest dar mare pe care ni l-a dat nouă Dumnezeu. A fost o rugăciune mai mult tăcută pentru că noi, mergând în linişte pe stradă, am transmis vrerea noastră care recurge din ceea ce Mântuitorul Iisus Hristos ne-a transmis şi a făcut când a spus că doreşte ca lumea să aibă viaţă. Prezenţa noastră, a tuturor, constituie un mesaj către cei care sunt responsabili pentru ca viaţa să curgă mai departe pe acest pământ", a explicat pr. protopop Constantin Andrei. Bogdan Popescu, coordonatorul Proiectului "Dreptul la viaţă", a mulţumit preoţilor şi credincioşilor prezenţi la manifestare, dar în mod special părintelui Mihail Popescu, misionar de caritate la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, care a venit la manifestare cu un grup de credincioşi din Piatra Neamţ. "Mulţumim tuturor părinţilor care au participat şi care au anunţat la predică despre acest program. Mulţumim frăţiilor voastre pentru că vă implicaţi într-o problemă gravă, care este avortul. Noi ca studenţi nu putem să-i facem faţă şi cerem în primul rând ajutorul lui Dumnezeu, clericilor şi credincioşilor", a spus Bogdan Popescu. Pe bd. Ştefan cel Mare a fost aprinsă apoi o cruce de lumânări în memoria copiilor născuţi şi nenăscuţi şi s-a ţinut un moment de reculegere.

"O femeie care a făcut avort trebuie să meargă la duhovnic"

Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an, la manifestarea "Marşul vieţii" au participat foarte mulţi ieşeni. Ei au dorit să atragă atenţia asupra numărului mare de avorturi care se fac în ţara noastră. "ASCOR-ul face un lucru extraordinar prin organizarea acestei manifestări. M-am ataşat acestei activităţi la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Un copil născut este viu, iar unul nenăscut este un prunc mort. Contează foarte mult credinţa şi frica de Dumnezeu", a spus Maria, o viitoare mămică din Iaşi. "Porunca "Creşteţi şi vă înmulţiţi" trebuie respectată de toţi oamenii şi de aceea trebuie să luptăm să oprim avorturile. Noi, cei în vârstă, care am trecut prin nişte momente grele, trebuie să-i învăţăm pe tineri să nască copii. Am făcut avort şi îmi pare foarte rău. Sfătuiesc pe toate femeile să nască toţi copiii pe care îi dă Dumnezeu. O femeie care a făcut avort trebuie să meargă la duhovnic să-şi mărturisească păcatele şi să şi le plângă toată viaţa ei", a declarat Silvia, 55 ani, din Iaşi. "Mulţumim lui Dumnezeu pentru că de la an la an vine tot mai multă lume la această manifestare, cee ce înseamnă că oamenii conştientizează care este drama uciderii de prunci. Sperăm că în felul acesta pruncii vor avea dreptul la viaţă, se vor naşte. Nu va mai fi ca până acum, un genocid. Este un lucru cumplit. Dumnezeu a vrut ca femeia să fie dătătoare de viaţă. Şi acum mama care ar trebui să-l apere pe copil de tot răul din lume îl ucide şi pruncul acela nu are cum să se apere, iar ţipătul lui este unul mut. Dacă vom continua aşa, mari nenorociri vor cădea peste poporul nostru", ne-a relatat Sofia Timofte, poet (foto).

Niciun comentariu: