marți, 8 iunie 2010

Mănăstirea Pângăraţi şi-a serbat primul hram din acest an

Biserica nouă a Mănăstirii Pângăraţi şi-a serbat hramul în Duminica a II-a după Rusalii. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ a devenit, în urmă cu două zile, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi care s-au rugat împreună la slujba primului hram din acest an, "Toţi Sfinţii Români". În glasul clopotelor, soborul de 20 de preoţi şi diaconi l-a întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan în faţa noii biserici a mănăstirii. Apoi, Părintele Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica "Toţi Sfinţii Români" şi "Sf. Amfilohie şi Simeon de la Pângăraţi" care au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 5-7 martie 2008, proclamarea oficială a canonizării lor având loc în data de 5 iunie, la Mănăstirea Neamţ. Oamenii veniţi în număr mare la această sărbătoare s-au închinat la racla ce adăposteşte moaşte ale mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, precum şi sfintelor icoane de pe catapeteasma sfântului lăcaş.

Sfinţii români, pescari de oameni prin "cuvântul şi viaţa lor"

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a amintit că "sfinţii care Îl mărturisesc pe Dumnezeu trebuie să fie pregătiţi pentru ispită, pentru încercare". Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut referire la sfinţii români, "florile cele mai alese cu care Dumnezeu a binecuvântat acest pământ": "Evanghelia de astăzi (n.r. - duminică) ne vorbeşte despre chemarea la apostolat a patru dintre ucenicii lui Hristos. "Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni" (Mt. 4, 19). Acesta a fost mandatul pe care sfinţii din acest pământ l-au primit de la sfinţii apostoli, de la Dumnezeu şi de la Biserica lor: au devenit pescari de oameni, L-au mărturisit pe Hristos, arătându-L lumii. Prin cuvântul şi viaţa lor i-au adus pe mulţi la Hristos, fiind astfel pescari de oameni. Sfinţii din pământul nostru au fost binecuvântaţi de Dumnezeu prin rugăciunea pentru lume", a spus IPS Teofan.

Noua biserică a Mănăstirii Pângăraţi va fi sfinţită pe 12 septembrie

Biserica veche a Mănăstirii Pângăraţi cu hramul "Sf. M. Mc. Dimitrie" a fost ridicată în anul 1560 de Alexandru Lăpuşneanu. Nevoia a impus ca aici să se mai construiască, începând din 2003, o altă biserică mai întâi pentru călugări şi apoi pentru credincioşii care vin în această zonă a Neamţului. "Biserica a fost construită în stil ştefanian. Am lucrat cu renumiţii dulgheri Sebastian. Zidurile sunt destul de groase, cu diafragmă de beton de 30 cm, având cărămidă pe o parte şi pe alta. Pictura s-a început acum doi ani de zile şi mai avem în jur de 20 m pătraţi. Faptul că Părintele Mitropolit Teofan a slujit de hramul Mănăstirii Pângăraţi reprezintă pentru obştea de aici o mare bucurie. Aceasta s-a văzut şi pe feţele credincioşilor care au venit în număr mare pentru a participa la Sfânta Liturghie. În bucurie Îl găsim pe Dumnezeu", ne-a relatat protos. Teofil Lefter, stareţul Mănăstirii Pângăraţi. Pe 12 septembrie, anul acesta, Biserica "Toţi Sfinţii Români" şi "Sf. Amfilohie şi Simeon de la Pângăraţi" va fi sfinţită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, alături de alţi arhierei ai Bisericii noastre.

Un comentariu:

FIRME spunea...

CE BISERICA FRUMOASA SE VEDE CAE NOUA...SI CA INVESTITIA E CONSISTENTA