sâmbătă, 26 iunie 2010

Sfântul care ocroteşte Moldova, în pelerinaj prin cetatea Sucevei

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a chemat la rugăciune şi în acest an, pe 24 iunie, mii de pelerini din toată ţara. După Sfânta Liturghie a avut loc pelerinajul cu moaştele Sfântului pe străzile oraşului.

Hramul cetăţii Sucevei a început încă de miercuri seara cu slujba Privegherii oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit pelerinilor care au asistat la slujbă, pe o vreme ploioasă, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, a cărui naştere o prăznuim în fiecare an, pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, dar şi despre mucenicia din zilele noastre. "Trăirea noastră în pace împreună cu cei din familie, cu cei din sat, cu cei din oraş, cu cei de la locul de muncă înseamnă o mucenicie, o jertfă. Orice lucru bun se face cu jertfă, cu greutate. Suferi frigul, suferi căldura, suferi de sete, de foame, suferi sărăcia, suferi oboseala, suferi statul în ploaie. Dumneavoastră aţi stat în picioare şi aţi ascultat sfânta slujbă datorită credinţei. Aceasta este o jertfă şi prin ea îi cinstiţi pe aceşti doi prieteni ai lui Dumnezeu, Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava", a spus IPS Pimen.

Modele pentru tineri

Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârşită pe un podium special amenajat lângă Biserica "Sf. Ioan cel Nou" de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de IPS Pimen. La finalul slujbei, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a citit mesajul PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, trimis cu prilejul hramului Catedralei arhiepiscopale din Suceava. De asemenea, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor care s-au rugat la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În cuvântul de învăţătură adresat miilor de pelerini, IPS Teofan a vorbit despre virtuţile pe care le-au avut Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. "Cei doi sfinţi pe care îi serbăm astăzi (n.r. - joi) au murit de tineri. Unul era fiu de preot, celălalt mare negustor. Amândoi, prin viaţa lor, pot fi consideraţi ca şi chipuri pe care să le urmeze tinerii. Mărturisirea credinţei celei adevărate şi îndrăzneala după Dumnezeu i-au definit pe cei doi sfinţi prăznuiţi astăzi. Ei au luptat pentru o viaţă curată. Când vedea fărădelegi în popor şi în casa regelui, Sf. Ioan Botezătorul nu se sfia să spună că doar o viaţă în curăţie este bineplăcută lui Dumnezeu. Sfântul Ioan cel Nou a ales calea lui Dumnezeu, lăsând tot ceea ce a avut şi mărturisind credinţa dreptmăritoare", a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

"Sfântul Ioan cel Nou face minuni cu noi dacă ne rugăm în ziua lui de prăznuire"

Pelerinii care au venit să-l cinstească pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au stat la rând pentru a se închina moaştelor aşezate într-un baldachin în curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava. Oamenii s-au rugat în special pentru familiile lor, dar şi pentru semenii lor încercaţi de greutăţi. "Sf. Ioan ne ajută, ne dă sănătate şi mântuire, pentru că se roagă lui Dumnezeu pentru noi. Vin de câţiva ani încontinuu la el. Am ascultat sfânta slujbă în timp ce am stat la rând pentru a mă închina sfintelor moaşte. Sunt mulţumită că slujba a fost oficiată de trei mari ierarhi şi pentru că a fost hirotonit un tânăr diacon. Este important să participăm la o slujbă atunci când se face un preot pentru că el se roagă pentru cei care au fost prezenţi la hirotonia lui. Sfântul Ioan cel Nou face minuni cu noi dacă ne rugăm în ziua lui de prăznuire, când dă har", a declarat Elena Ciobanu din Iaşi. "Am venit să ne rugăm Sfântului Ioan şi să ne mai ispăşim de păcate. Vedeţi câte se întâmplă în ţară... M-am rugat pentru sănătate, pentru lumea asta rea, pentru familie. E frumoasă această sărbătoare, iar bucuria noastră este mare mai ales acum după ce ne-am atins de sfânt", a spus Nuţa Popa din localitatea Ieud, judeţul Maramureş.

Rugăciuni cântate sau rostite în taină

După Sfânta Liturghie, în sunetul clopotelor, pelerinajul Sfântului Ioan cel Nou a urmat traseul: Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou" (Catedrala arhiepiscopală)-Biserica "Sfânta Înviere"-Biserica Domniţelor "Sf. Ioan Botezătorul"-Biserica "Sf. Gheorghe"-Mirăuţi-Biserica "Sf. Dumitru"-Biserica "Sf. Nicolae"-Catedrala "Naşterea Domnului"-Biserica "Naşterea Maicii Domnului"-Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou". Înaintea procesiunii a mers un monah, care a bătut toaca pe tot parcursul traseului. În urma sa, icoana Sfântului Ioan cel Nou, a Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, prapurii şi crucile au fost purtate de câţiva bărbaţi, vestind astfel venirea sfintelor moaşte. Unii credincioşi au sărutat cele două icoane şi au trecut pe sub ele, făcându-şi cruce şi rugându-se celor doi sfinţi pentru sănătate. Înaintea raclei împodobite cu un veşmânt de culoare roşie, purtată pe umeri de preoţi şi mireni, s-au aflat IPS Teofan, IPS Teodosie IPS Pimen şi soborul de preoţi şi diaconi. Pe parcursul traseului s-a cântat "Sfinte Dumnezeule", troparul Sfântului Ioan cel Nou, precum şi alte imne religioase. Credincioşii s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte, iar alţii de la balcoanele blocurilor au ţinut lumânări aprinse în mâini rostind în taină rugăciuni către cel care mijloceşte, alături de ceilalţi sfinţi ocrotitori ai Moldovei, înaintea Tronului ceresc. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, rostindu-se câte o ectenie mare. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaş de rugăciune. Clericii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu Agheazmă. Dacă unii participanţi la procesiune au cântat, alţii au citit Acatistul Sfântului Ioan cel Nou. Acest lucru l-a făcut şi un grup de ucraineni, care a citit acest acatist în limba lor.

"Sfântul Ioan cel Nou şi-a adunat singur oamenii"

Pelerinii veniţi din mai multe zone ale ţării la hramul Sfântului Ioan cel Nou şi-au manifestat evlavia participând în număr mare la procesiunea care a durat aproximativ două ore. "Am venit la Sf. Ioan să mă rog pentru sănătate şi pentru toată lumea. Este o mare sărbătoare pentru noi, mai ales că astăzi este prăznuit şi celălalt Sfânt Ioan, care l-a botezat pe Domnul Iisus", a spus Tatiana Grigore din localitatea Rozavlea, judeţul Maramureş. "Vin de foarte mulţi ani la Sf. Ioan pentru că aici mi se îndeplinesc toate rugăminţile faţă de Dumnezeu. Sf. Ioan este unul dintre cei mai buni ocrotitori care ne ajută în toate problemele. Am venit de ieri (n.r. - miercuri) dimineaţă la această sărbătoare şi pe tot parcursul slujbelor care au avut loc m-am rugat pentru sănătate, iertare de păcate, mântuire. Cred ca acest pelerinaj este unul dintre cele mai frumoase din toată ţara. Se vede că Sf. Ioan cel Nou şi-a adunat singur oamenii", a explicat Nuţa Tăbăranu din Iaşi. "Am venit la acest pelerinaj ca să mă rog pentru sănătate, bucurie şi pentru reuşita copiilor la examene. Este foarte frumos acest pelerinaj şi venim pentru ca Dumnezeu să ne ajute la toate celea. Am venit la Suceava de ieri după-amiază pentru a participa la toate slujbele dedicate acestui hram. Este prima dată când vin la acest pelerinaj. Sper ca de acum să nu mai lipsesc niciodată de la acest hram", a mărturisit Floarea Doce din localitatea Tălciu, judeţul Bistriţa-Năsăud. "Când e ziua de prăznuire a Sf. Ioan particip cu multă credinţă la slujbă şi mai ales la pelerinaj. Este un lucru minunat faptul că sfintele moaşte sunt scoase pe străzile Sucevei în prezenţa unui număr atât de mare de oameni", a declarat Doru Tofan din Suceava. "Vin în fiecare an la acest pelerinaj şi mă rog pentru binele casei, al copiilor. Am plâns când a fost scos Sfântul pe poarta Catedralei", a spus Elena Şuiu din Suceava.

Niciun comentariu: