marți, 22 iunie 2010

Prima Liturghie în biserica studenţilor din „Tudor Vladimirescu“

Sute de credincioşi au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, în Biserica "Sf. Mc. Iulian din Tars" şi "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu" din Iaşi. Prima slujbă arhierească a fost şi prima Liturghie săvârşită în acest sfânt lăcaş.

Programul liturgic dedicat hramului Bisericii "Sf. Mc. Iulian din Tars" a început duminică seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi a continuat ieri-dimineaţă cu Sfânta Liturghie, oficiată de PS Corneliu, ca delegat al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul acestei slujbe, PS Corneliu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre modelul de credinţă a Sfântului Iulian din Tars. "Sfântul Iulian a murit pentru Hristos la o vârstă foarte tânără. Această biserică s-a ridicat în cinstea lui, fiind înconjurată de cămine unde locuiesc tineri studenţi care sunt fiii acestui popor creştin. Acest mare sfânt se adresează şi tuturor tinerilor de aici, învăţându-i să devină mărturisitori într-o lume care are nevoie de mângâiere şi de un sprijin puternic pe care nu ni-l poate da decât credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos", a spus Episcopul Huşilor.

Activităţi social-filantropice în parohie

Studenţii din Campusul "Tudor Vladimirescu" sunt foarte apropiaţi de biserică şi s-au implicat în toate lucrările care s-au desfăşurat, atât administrativ-gospodăreşti, cât şi cultural-sociale. Zilnic, foarte mulţi studenţi vin la biserică, dar în mod deosebit în zilele de sărbătoare. "Împreună cu doamnele din comitetul parohial şi cu un grup de studenţi în fiecare perioadă a postului, dar şi la marile sărbători ne ocupăm de familiile modeste din parohie, oferindu-le hrană şi îmbrăcăminte. De multe ori tinerii stau de vorbă cu cei vârstnici. Anul acesta, de Ziua Copilului, împreună cu doamna Tănase Parascheva, preşedintele comitetului parohial, studenţii au dus la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi 30 de pachete. De sărbătoarea Sfintelor Paşti, acelaşi grup din comitet a mers cu doamnele din comitet la trei familii sărace, care locuiesc într-un acoperiş improvizat în zona campusului, şi le-au dus alimente, dulciuri şi daruri pentru copii. Recent ne-am implicat la trimiterea unui copil dintr-o localitate de lângă Iaşi, care a rămas orfan de mamă şi de tată, în tabără la Durău, începând cu 26 iunie. Toţi credincioşii parohiei noastre sunt oameni foarte buni, darnici, harnici, evlavioşi, cu frică de Dumnezeu. La fel sunt şi studenţii, marea majoritate cred în Dumnezeu, vin la spovedit, la împărtăşit, participă la sfintele slujbe şi au un comportament de oameni serioşi", a spus pr. paroh Florin Chirilă.

"Vin foarte mulţi credincioşi la noi"

Construcţia Bisericii "Sf. Iulian din Tars" şi "Sf. Arhangheli" din Campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu" din Iaşi a început în urmă cu şase ani, prin strădania părintelui paroh Florin Chirilă, care este şi inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Părintele Florin Chirilă a fost numit paroh la Biserica "Sf. Iulian din Tars" şi "Sf. Arhangheli" la 15 martie 2004. A doua zi, pe 16 martie, au început lucrările de construcţie a paraclisului, iar pe 28 aprilie sfântul lăcaş a fost finalizat. Pe 20 iunie, în acelaşi an, a avut loc sfinţirea paraclisului, iar în toamnă a început construcţia bisericii mari. "De când am venit aici am simţit ajutorul lui Dumnezeu. Credincioşii sunt legaţi de această biserică. Chiar dacă nu aparţin de parohia noastră, vin foarte mulţi credincioşi la noi, din oraş sau din alte localităţi, dar şi unii absolvenţi care sunt în treacăt în Iaşi, care au locuit în campus", a declarat pr. paroh Florin Chirilă.

Niciun comentariu: