joi, 3 iunie 2010

Activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Copilului

Parohia "Sf. Mahramă" şi "Sf. Martiri Brâncoveni" din Iaşi a organizat pe 1 Iunie un concurs de desen, iar membrii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români - filiala Târgu Neamţ s-au implicat în derularea mai multor acţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. Tot pe 1 Iunie în parohia Zoiţani din Protopopiatul Săveni a avut loc un concurs cu mai multe probe. Începând din anul 2002, la Biserica "Sf. Mahramă" şi "Sf. Martiri Brâncoveni" din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, Ziua Internaţională a Copilului este marcată prin mai multe activităţi cu tinerii şi copiii din parohie. Şi în data de 1 Iunie anul acesta, copiii au primit daruri după ce au participat la concursul de desen "Copilul şi chipul său". Invitatul special al manifestării organizate prin coordonarea părintelui paroh Nicolae Dorneanu şi a părintelui Gheorghiţă Mihăilă a fost Cezar Enache, coprezentator al emisiunii "Universul copilăriei" de la postul de radio TRINITAS. "Aceste activităţi au vizat atât Ziua Copilului, cât şi faptul că tinerii care au participat de-a lungul unui an au dovedit ataşament faţă de Biserică. În toţi aceşti ani, activităţile dedicate Zilei de 1 Iunie au avut sprijinul înv. Maria Boz, cea care conduce Cercul de artă plastică "Gh. Tattarescu" al parohiei, şi al doamnei Lăcrămioara Boz care desfăşoară o intensă activitate în cadrul Asociaţiei "Sf. Nicolae cel milostiv", care are un parteneriat de colaborare cu parohia noastră", a declarat pr. paroh Nicolae Dorneanu.

Acţiuni ale tinerilor ortodocşi din Târgu Neamţ

1 Iunie este pentru toţi copiii din România şi din alte ţări ale lumii zi de sărbătoare, scăldată de soarele cald al copilăriei. Această zi deosebită a fost marcată şi la Târgu Neamţ de evenimente şi acţiuni deosebite organizate de autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ din oraş. Acestor acţiuni li s-au adăugat şi activităţile desfăşurate de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) - filiala Târgu Neamţ. Astfel, echipele de voluntari ai ATOR, în colaborare cu Organizaţia Naţională "Salvaţi Copiii", au desfăşurat o acţiune de distribuire a unor pliante şi materiale informative adresate părinţilor, profesorilor, adolescenţilor şi copiilor cu privire la siguranţa pe internet. Echipele de voluntari au mers pe stradă şi în fiecare şcoală din oraş, promovând un internet "curat" pentru copii. În acelaşi timp, grupul folk al ATOR - filiala Târgu Neamţ, coordonat de prof. Filip Daniela, a răspuns invitaţiei reprezentanţilor Casei de Cultură "Ion Creangă" din oraş de a participa la concertul organizat cu prilejul Zilei Copilului.

Astfel, tinerii din ATOR au cântat şi i-au încântat pe copiii din sala de spectacol cu melodii pline de bucuria acestei zile. (pr. Gheorghe-Marian Filip)

Ziua Copilului în parohia Zoiţani, Protopopiatul Săveni

În parohia Zoiţani, Protopopiatul Săveni, Ziua Internaţională a Copilului a fost serbată pentru a doua oară. Programul a început cu o slujbă de Te Deum în Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" pentru toţi copiii, după care a fost organizat un concurs pe următoarele probe: recitarea unei rugăciuni, interpretarea unui cântec religios, povestirea unei pilde evanghelice, proba de cultură religioasă şi proba sportivă. La final a avut loc festivitatea de premiere în cadrul căreia copiii au primit icoane, cărţi şi diplome. Enoriaşii parohiei au pregătit pentru cei mici o agapă frăţească. (pr. Ciprian STRÂMBU)

Activităţi religioase şi culturale de Ziua Copilului în parohia Andrieşeni

Mesajul nostru de 1 Iunie,

E un cânt de pace şi de drag,

E sol trimis spre toţi copiii lumii,

De pe al nostru andrieşean meleag!

Preşcolarii şi şcolarii din clasele I-IV de la Şcoala "Gh. Ciobanu" - Andrieşeni din judeţul Iaşi au fost invitaţi de preotul paroh să sărbătorească Ziua Internaţională a Copilului, într-un mediu deosebit. La Biserica "Sf. Nicolae" din parohia Andrieşeni din Protopopiatul Iaşi 1 a fost oficiată de către părintele paroh Mihai Cepeliuc o slujbă de Te Deum în cadrul căreia s-au citit rugăciuni înălţătoare pentru credinţă, sănătate, înţelepciune, succes la învăţătură. S-au intonat şi recitat cântece şi versuri de către copii, completaţi de cadrele didactice, bibliotecara de la Biblioteca "Valeria Boiculesi", referentul cultural, partenerii bisericii din localitate şi un elev seminarist. S-a citit apoi din "Jurnalul unui copil nenăscut" şi s-a conturat o cruce din lumânări aprinse, ca o rugă pentru copiii care nu au fost lăsaţi să se nască. După cuvintele de învăţătură ale părintelui paroh şi oferirea iconiţelor, cadrele didactice şi soţia preotului au servit copiii cu dulciuri. A fost un moment înălţător, o bucurie imensă în sufletele copiilor. Rugăciunile copiilor s-au exprimat prin cântecele "Sunt copil, Iisuse!", "Ruga", "Lumea copiilor".

"Îndreaptă-mă spre bine,

E ruga mea fierbinte,

Alături fii de mine

O, Doamne, Doamne Sfinte!

Păzeşte-mă de rele

Dă-mi gânduri bune-n minte,

Stăpân al vieţii mele

O, Doamne, Doamne Sfinte!"

(înv. Mariana Popescu, consilier educativ)

Niciun comentariu: