Capela cu hramurile „Înălţarea Domnului“, „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din parohia Blăgeşti, Protopopiatul Paşcani, a fost sfinţită duminică, 18 octombrie 2009, de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Sfântul lăcaş a fost ridicat în cinstea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul timpului.
Credincioşii parohiei Blăgeşti, dar şi din alte localităţi au participat, în urmă cu două zile, la una din cele mai frumoase sărbători, când a avut loc târnosirea bisericii ridicate în cinstea eroilor căzuţi la datorie în războaiele care s-au abătut asupra ţării noastre de-a lungul vremii. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită, pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş, de PS Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, care a fost paroh la Blăgeşti, şi pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a ţinut un cuvânt de învăţătură în care i-a binecuvântat pe credincioşi, apoi au luat cuvântul câţiva susţinători ai acesti lucrări sfinte şi preoţii slujitori care au fost prezenţi la acest eveniment. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Calinic Botoşăneanul a conferit părintelui paroh Octavian Pantelimon rangul de iconom stravofor. Sponsorii, binefăcătorii şi credincioşii care au sprijinit lucrările la capela parohiei Blăgeşti au primit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei distincţii de vrednicie. Oamenii care au participat în număr mare la sfinţirea acestui lăcaş de închinăciune, a cărei pictură în tehnica frescă a fost realizată de pictorul Cristian Covrig, au intrat prin sfântul altar pentru a se închina şi a săruta sfânta masă.
Sfânt lăcaş construit în cinstea eroilor
Capela „Înălţarea Domnului“, „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi din lemn din secolul al XIX-lea, în care s-a slujit până în anul 1907, când a fost dărâmată şi mutată pe Dealul Blăgeştilor. Pe deal a fost zidit un alt lăcaş de închinăciune pe zidurile altei biserici, construită de logofătul Tăutu, care a fost incendiată de tătari în secolul al XVII-lea. „Când am venit în parohie, în anul 1993, credincioşii m-au rugat să facem ceva pentru cinstirea eroilor noştri, pentru că pe locul actualei capele a fost vechea biserică în care s-au rugat înaintaşii, în afară de cea de pe deal. Dumnezeu ne-a binecuvântat şi Maica Domnului a dorit să facem această capelă spre cinstirea eroilor neamului. În capela parohiei Blăgeşti se va sluji în mod special când se vor serba cele trei hramuri, dar şi până când se va repara biserica de pe deal. Timp de 40 de zile slujbele vor fi oficiate la biserica nouă, care a avut 2.500 de metri pătraţi de cimitir“, a declarat pr. paroh Octavian Pantelimon.
Sfinţire de biserică la Gheorghiţeni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc
Sute de credincioşi au participat duminică, 18 octombrie 2009, la slujba de sfinţire a bisericii parohiale din parohia Gheorghiţeni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Târnosirea sfântului lăcaş a fost oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii. Cu acest prilej, au fost aduse încă de vineri, 16 octombrie, de la Constanţa, părticele din moaştele Sfinţilor Pantelimon şi Tiron. Oamenii care au participat la acest eveniment s-au închinat sfintelor moaşte şi au trecut prin sfântul altar, după care au participat la slujba Sfintei Liturghii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu