duminică, 18 octombrie 2009

Moment omagial emoţionant cu ocazia binecuvântării noului an universitar

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi a avut loc binecuvântarea noului an universitar pentru studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. La acest eveniment, care a inclus lansarea volumului „Părintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al «luminii cunoştinţei» lui Dumnezeu“, au participat ierarhi din ţară şi străinătate, preoţi profesori, cadre didactice, precum şi studenţi.

Binecuvântarea noului an pentru studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, a Universităţii „Al. I. Cuza“, a început ieri dimineaţă cu oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Momentele festive au continuat de la ora 12:00, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi.

La acest eveniment au fost prezenţi IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolit de Heracleion şi primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, IPS Pimen, PS Corneliu şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. De asemenea, au mai participat conducerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, preoţii care fac parte din corpul profesoral, invitaţi din ţară şi străinătate, precum şi studenţi. În deschiderea acestui eveniment, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, a adresat tuturor participanţilor „un călduros bun venit“, remarcând faptul că „ziua de astăzi (n.r. - ieri) binecuvintează ceea ce vom săvârşi de acum înainte“. „Bucuria noastră izvorăşte din faptul că astăzi primim binecuvântare prin prezenţa ierarhului nostru şi a celorlalţi ierarhi, la acest eveniment solemn din viaţa facultăţii noastre“, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava. A urmat un concert de muzică religioasă susţinut de cele două coruri ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“.

Facultatea de Teologie aduce în Universitate echilibru şi regăsirea de sine

Prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector pentru Relaţii Internaţionale, a evidenţiat în alocuţiunea sa faptul că Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, „prin profesorii şi studenţii acesteia, aduce în Universitate regăsirea, echilibrul şi dezvoltarea viitoare“, iar prof. George Nahas, decanul Facultăţii de Teologie „Sfântul Ioan Damaschinul“ a Universităţii din Balamand, Liban, a transmis „cele mai bune urări de împlinire“ din partea Patriarhului Ignatie al Antiohiei.

IPS Irineu, Mitropolit de Heracleion şi primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, şi-a exprimat, în cuvântul său, bucuria de a fi în mijlocul profesorilor şi al studenţilor la festivitatea de binecuvântare a noului an universitar. „Mă simt onorat să mă aflu în această ţară, în această Mitropolie, în această facultate. Doresc să-mi exprim admiraţia pentru tot corpul profesoral şi să felicit întregul program al acestui hram“, a spus IPS Irineu.

Volum omagial dedicat părintelui Mihai Vizitiu

În continuare a avut loc lansarea volumului „Părintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al «luminii cunoştinţei» lui Dumnezeu“, cu prilejul aniversării vârstei de 70 de ani a pr. lect. dr. Mihai Vizitiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Pr. prof. dr. Viorel Sava şi-a exprimat, în numele corpului profesoral al facultăţii pe care o conduce, recunoştinţa faţă de activitatea şi personalitatea părintelui Mihai Vizitiu. De asemenea, pr. prof. Sava a mulţumit în mod special pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, arhim. lect. dr. Varlaam Merticaru din cadrul Facultăţii de Teologie ieşene şi masterandului Dumitru Ojog pentru implicarea deosebită, alături de alte persoane, în realizarea volumului, dar şi Înalt Preasfinţitului Teofan, care a binecuvântat iniţiativa realizării acestei lucrări. „Sărbătorim 70 de ani de fapte săvârşite de un om fără odihnă. Dorim să-i mulţumim din toată inima părintelui profesor, din partea facultăţii, şi, prin noi, din partea întregului învăţământ teologic românesc“, a amintit pr. prof. Viorel Sava.

Rigoare, exactitate, limpezime

Pr. lect. dr. Mihai Vizitiu a primit din partea părintelui decan volumul tipărit cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, la Editura „Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi un tablou intitulat „Portret în culori“, cu chipul părintelui ce aniversează anul acesta 70 de ani de viaţă. Pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, a explicat faptul că volumul lansat reprezintă rodul strădaniilor unui colectiv editorial care a adunat materiale încă de anul trecut şi faptul că ediţia prezentată este o ediţie semnal. „Această lucrare dedicată părintelui profesor Mihai Vizitiu are un caracter paradoxal. Este reprezentativă pentru că, de-a lungul a 700 de pagini, putem citi evocări şi studii dedicate părintelui profesor, dar şi o edificatoare antologie a studiilor, articolelor şi cronicilor pe care sfinţia sa le-a publicat de-a lungul vremii. Atât acest volum, cât şi altele care s-ar putea edita, nu pot, pe de altă parte, surprinde în mod deplin personalitatea părintelui Mihai Vizitiu“, a remarcat pr. Constantin Sturzu. A urmat cuvântul pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în editarea volumului care i-a fost dedicat. „Acest moment m-a luat total prin surprindere, fiind un moment cum n-am mai trăit până acum în viaţa mea“, a spus părintele Mihai Vizitiu, cuprins fiind de emoţii. La final, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt profesorilor, studenţilor şi tuturor celor prezenţi, în care a vorbit, printre altele, despre relaţia „de respect şi de ascultare“ dintre ierarhi şi preoţi, relaţie care a fost sesizată la pr. Mihai Vizitiu, pe lângă rigoarea, exactitatea şi limpezimea care l-au caracterizat.

Părintele Mihai Vizitiu, o viaţă dedicată şcolii

Pr. prof. lect. dr. Mihai Vizitiu s-a născut în localitatea Buzeni, comuna Băluşeni, judeţul Botoşani, pe 9 noiembrie 1938, în familia creştinilor Gheorghe şi Emilia Vizitiu. După absolvirea claselor primare şi gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. În anul 1957 s-a înscris la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1961. Din 1963 până în 1966, când a fost hirotonit preot, a fost director al Şcolii generale din localitatea Buzeni, iar din anul 1977 i s-a încredinţat funcţia de director al Seminarului „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Din anul 1990 este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, iar din anul 1996 până în vara acestui an a ocupat funcţia de consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Niciun comentariu: