marți, 6 octombrie 2009

S-a sfinţit aşezământul care „va ocroti şi aduna în rugăciune mai mulţi copii“

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din cadrul Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuţi“a fost sfintita duminica, 4 octombrie. Cu acest prilej, credincioşii s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi şi la racla cu 12 părticele din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, adusă de la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Peste 3.000 de credincioşi au participat în urmă cu două zile la sfinţirea Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului“ din cadrul Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuţi“, oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au aşezat la rând pentru a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi şi la racla cu 12 sfinţi adusă, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Pelerinii au asistat apoi la târnosirea sfântului lăcaş construit în stil ştefanian, începând cu anul 2001, când au început şi lucrările la aşezământul pentru copii. Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“, edificiul care tronează între cele 12 vile în care vor locui aproximativ 200 de copii, a îmbrăcat straie de sărbătoare la patru zile după ce şi-a serbat hramul.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“, sfinţită la aniversarea a 650 de ani de la întemeierea Moldovei

La finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen şi-a exprimat bucuria pentru faptul că un nou lăcaş de închinăciune a fost sfinţit în Rădăuţi, nădăjduind că „numele celor care au contribuit la ridicarea lui vor fi scrise în cartea vieţii veşnice, întru bucuria mântuirii“. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de IPS Teodosie, care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XIX-a după Rusalii. La final, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a citit o rugăciune de dezlegare, iar PS Ioachim Băcăuanul a amintit că o biserică sfinţită devine un spaţiu de întâlnire cu Dumnezeu, o poartă a cerului. „Astăzi s-a sfinţit inima acestui aşezământ, care va avea menirea să ocrotească şi să adune în rugăciune mai mulţi copii. Părintele stareţ Iustin Dragomir osteneşte aici de mai mulţi ani alături de cei care au înţeles că Dumnezeu lucrează prin oameni“, a remarcat Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La rândul său, arhim. Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a binecuvântat aducerea raclei cu moaştele a 12 sfinţi de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, procesiune ce s-a înscris în programul Simpozionului „650 de ani (1359-2009) - Rădăuţi şi întemeierea Moldovei - Biserica «Sfântul Nicolae» - Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi - Panteonul Moldovei“. De asemenea, părintele stareţ a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă, urmând ca mai apoi să dea citire mai multor distincţii de vrednicie, ce au fost oferite de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor celor care au sprijinit ridicarea bisericii târnosite şi amenajarea aşezământului pentru copii.

„Am rămas impresionat de numărul mare de oameni care au venit să se roage“

Credincioşii din municipiul Rădăuţi şi din localităţile învecinate care au trecut prin sfântul altar s-au rugat pentru sănătate şi iertare de păcate, după care au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de cei patru ierarhi, înconjuraţi de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi, pe un podium amenajat în curtea Aşezământului „Sfântul Ierarh Leontie“. „Ne-am închinat mai întâi la moaştele sfinţilor făcători de minuni pentru a ne da sănătate, înţelepciune, răbdare şi mulţumire sufletească. Am intrat în biserica nou-sfinţită pentru a mă închina sfintei mese şi pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce“, a declarat Maria Pătrăucean din Rădăuţi. „Am venit la această sfinţire de biserică pentru că sunt un creştin ortodox care, alături de alţi credincioşi, vrea să ţină tradiţia. Am ascultat slujba şi am rămas impresionat de numărul mare de oameni care au venit să se roage“, a declarat Gheorghe Slătineanu.

Niciun comentariu: