Biserica localităţii Şendreni, comuna Frumuşica, judeţul Botoşani, a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, când a avut loc târnosirea acestui sfânt lăcaş. În sunetul clopotelor şi al cântării „Pre Stăpânul“, primarul comunei Frumuşica, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, părintele paroh, alături de alţi preoţi slujitori, înconjuraţi de mulţimea de credincioşi, l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan în poarta lăcaşului de închinăciune. Încă de la primele ore ale dimineţii, sătenii, atât din Şendreni, cât şi din localităţile învecinate şi-au îndreptat paşii către „sfânta biserică“, cum o numesc oamenii evlavioşi din aceste ţinuturi, pentru a-şi lăsa grijile şi pentru a se împărtăşi din frumuseţea celor două slujbe oficiate de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei - târnosirea sfântului lăcaş şi Sfânta Liturghie. Numeroşi credincioşi, dar şi zeci de copii, care, la final, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, au înfruntat temperaturile scăzute ale mijlocului de octombrie, asistând în duh de rugăciune la cele două slujbe. „Am trecut prin sfântul altar şi ne-am rugat pentru ajutor, sănătate şi mântuirea noastră. Nu este prima dată când vin la o sfinţire de biserică şi pot spune că mereu am simţit ajutorul lui Dumnezeu mai ales când particip la o astfel de slujbă“, a declarat Dumitru Lână din Botoşani. „M-am rugat pentru copii, pentru sănătatea şi sporul lor. Este o mare bucurie pentru mine faptul că am reuşit să trec prin sfântul altar şi cred că Dumnezeu a rânduit să mă aflu astăzi aici. Este de apreciat faptul că în Şendreni s-a construit o astfel de biserică“, ne-a spus Ruxandra Miron, din satul Cerbu, comuna Copălău, judeţul Botoşani.
Sfânt lăcaş ridicat în patru ani, prin jertfa credincioşilor
Sfânta Liturghie a avut loc pe un podium special amenajat în curtea bisericii ocrotite de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. În cadrul acestei slujbe, tânărul Ovidiu Ciumetea a fost hirotonit diacon. La final, pr. protopop Nicolae Crăciun a citit hrisovul de sfinţire, în care a prezentat câteva date istorice cu privire la biserica parohială din Şendreni. Parohia Şendreni a fost, până în anul 2000, filie a parohiei Storeşti. Pentru a se ridica actuala biserică, pr. Popovici Mihai, parohul de la Storeşti, a cumpărat locul pe care să se construiască o biserică pentru enoriasii din Şendreni. În anul 2000 a fost hirotonit pr. Pijin Marius pentru parohia Şendreni, care, împreună cu enoriaşii, a cumpărat 100 de metri cubi de piatră, balast şi alte materiale pentru a începe construcţia unei biserici din piatră. În 2001, pr. Pijin Marius a fost transferat la parohia Flămânzi-Cordun, parohia Şendreni fiind suplinită de parohul de la Storeşti până în anul 2005, când pe seama acesteia a fost hirotonit actualul paroh, pr. Petru Ceobanu. În acelaşi an a fost pusă piatra de temelie, iar din anul 2006 au început lucrările de construcţie a clopotniţei şi a casei parohiale. Sfânta Liturghie a fost oficiată pentru prima dată în acest lăcaş de închinăciune, prin purtarea de grijă a PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în noaptea Învierii din anul 2007. Pr. paroh Petru Ceobanu a mulţumit, la finalul Sfintei Liturghii, tuturor celor care au contribuit la ridicarea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, atât celor din parohia Şendreni, cât şi celor din alte parohii. „Noi am făcut această biserică din dragoste faţă de Dumnezeu şi din dorinţa de a câştiga mântuirea prin efortul pe care l-am depus“, a spus pr. paroh, care a amintit faptul că un sfânt lăcaş este frumos doar atunci când este împodobit de prezenţa credincioşilor.
Evanghelia, izvor de viaţă dătător
În cadrul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţiile pericopei apostolice şi ale Evangheliei citite în Duminica XX-a după Rusalii.
„Sfântul Apostol Pavel aminteşte în scrisoarea sa către Galateni că toate trebuie să le facem, toate trebuie să le răbdăm, toate să le împlinim pentru Evanghelie. A avea parte de Evanghelie înseamnă a răspunde la chemarea Bisericii pentru ca o nouă biserică să fie ridicată, a încerca să înţelegi că faci parte din Biserica lui Hristos, că eşti responsabil de bucuriile şi durerile ei. A avea parte de Evanghelie înseamnă a înţelege izvorul de viaţă dătător care adapă sufletul, cugetul, inima şi trupul omului care doreşte să-L aibă pe Dumnezeu ca Stăpân şi pe oamenii din jur ca şi chipuri ale lui Dumnezeu“, a explicat IPS Teofan, care a mai adăugat faptul că Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Care l-a înviat pe fiul văduvei din Nain, „este izvor de înviere şi de veşnicie“. IPS Mitropolit Teofan l-a ridicat la rangul de iconom stravofor pe pr. paroh Petru Ceobanu, iar cei care s-au evidenţiat în sprijinirea lucrărilor de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ au primit distincţii de vrednicie. La sfârşitul slujbei Sfintei Liturghii, IPS Teofan a citit o rugăciune de dezlegare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu