duminică, 18 octombrie 2009

Retrospectivă: Bilanţul hramului Sfintei Parascheva

Sărbătorile dedicate Sfintei Parascheva din acest an s-au încheiat joi seară, când moaştele celei care ocroteşte Moldova au fost depuse în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Hramul Sfintei s-a desfăşurat prin implicarea mai multor sectoare ale Arhiepiscopiei Iaşilor, care au contribuit la buna desfăşurare a slujbelor şi a evenimentelor organizate cu acest prilej, timp de şase zile.

Programul liturgic dedicat Sfintei Parascheva a început sâmbătă, 10 octombrie 2009, când racla cu sfintele moaşte au fost scoase pe esplanada din curtea la Catedralei mitropolitane din Iaşi, de preoţii slujitori de aici, soborul fiind condus de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În aceeaşi zi, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei ORTHPHOTO, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan şi a altor invitaţi.

Pe 11 octombrie, mii de credincioşi au participat la resfinţirea bisericii vechi a Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi, oficiată de IPS Teofan, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi de PS Calinic Botoşăneanul. Cu acest prilej a avut loc lansarea volumului „Mănăstirea Hadâmbu - 350 de ani de istorie şi spiritualitate“ şi a albumului color intitulat „Mănăstirea Hadâmbu - 350 de ani de existenţă“, apărute la Editura „Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Primul concert din seria celor patru dedicate Sfintei Parascheva şi organizate de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor a avut loc duminică, la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Corala academică „Gavriil Musicescu“ a Filarmonicii Moldova din Iaşi a concertat înaintea pelerinajului „Calea Sfinţilor“, la care au participat 10.000 de credincioşi. În acest an, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Iaşi, moaştele Sfintei Parascheva au fost întâmpinate de cele ale Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi.

Slujba Sfintei Liturghii a avut loc în curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi şi a fost săvârşită de un sobor de 18 arhierei.

Primăria Iaşi a organizat şi în acest an, pe 14 octombrie, „Seara valorilor“, în cadrul căreia au fost premiate persoanele care s-au implicat activ în viaţa societăţii şi care au adus un plus de imagine şi de valoare municipiului Iaşi. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a primit din partea primarului Gheorghe Nichita titlul de cetăţean de onoare al Iaşului. În aceeaşi seară a avut loc ultimul concert dedicat Sfintei Parascheva, susţinut de Corala „Apostolii“, a preoţilor din Protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, care a fost precedat de lansarea volumului „«Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine...». Viaţa şi minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului“, în prezenţa autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia. Binecuvântarea noului an pentru studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ a avut loc pe 15 octombrie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi. Evenimentul a inclus şi lansarea volumului „Părintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al «luminii cunoştinţei» lui Dumnezeu“.

În buna desfăşurare a hramului Sfintei Parascheva au fost împlicate, pe lângă instituţiile statului sau ale Primăriei, mai multe sectoare ale Centrului Eparhial Iaşi, care au venit în sprijinul pelerinilor atât prin acordarea de hrană, cât şi prin desfăşurarea programului liturgic sau a altor proiecte. Pelerinii, din toate zonele ţării, care au participat la slujbele de la Catedrala mitropolitană din Iaşi sau care au făcut parte din rândul format pe câteva dintre străzile din Iaşi, au îndurat frigul, ploaia sau vântul, într-un timp de până la 13 ore, cum s-a întâmplat în ziua de 13 spre 14 octombrie.

Niciun comentariu: