marți, 13 octombrie 2009

Pelerinii înveşmântează în rugăciune cetatea Sfintei Parascheva

Pelerinajul pe străzile Iaşului cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare a adunat la un loc, duminică seara, în capitala Moldovei, aproximativ 10.000 de credincioşi. Cei peste 100 de preoţi şi diaconi şi mulţimea de oameni care a păşit pe „Calea Sfinţilor“ au transformat Iaşul într-un oraş al rugăciunii, în care sfinţii au adus cerul mai aproape de pământ.

Români de peste tot se află în aceste zile în capitala Moldovei pentru a se închina şi ruga Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfântului Vasile cel Mare, ale căror cinstite moaşte sunt aşezate în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi. Miilor de pelerini care i-au cinstit până în prezent pe cei doi sfinţi li se adaugă în fiecare moment alţi credincioşi din mai multe zone ale ţării, atraşi ca de un magnet de Cuvioasa sau Sfânta, cum o numesc cei mai mulţi. Slujbele şi cântările religioase care se aud în megafoanele răspândite pe toate străzile din jurul Catedralei, mirosul de busuioc şi tămâie creează o atmosferă emoţionantă de sărbătoare. Unul dintre cele mai frumoase momente dedicate Sf. Cuv. Parascheva îl reprezintă Pelerinajul numit „Calea Sfinţilor“, organizat pe câteva din străzile Iaşului care poartă nume de sfinţi. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, procesiunea cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva şi, ulterior, cu cele ale Sf. Ierarh Vasile cel Mare, aduse de la biserica Mănăstirii „Trei Ierarhi“, a avut loc începând cu ora 19:00.

Curtea Catedralei mitropolitane era plină de oameni care în linişte şi ordine aşteptau să înceapă marea procesiune.

„Mă aflu aici pentru că sunt credincioasă ortodoxă, pentru că ne ajută Dumnezeu când intrăm în biserică. Sf. Cuv. Parascheva m-a ajutat mereu să ajung aici. Am avut foarte multe probleme, dar Sfânta m-a ajutat să ajung la catafalc să mă închin sfintelor ei moaşte. Acum voi participa la pelerinajul acesta, după care voi mai sta încă o dată la rând la Cuvioasa. Rămân în Iaşi până joi, pentru a vizita oraşul şi mai ales pentru a fi alături de Sf. Parascheva pe 14 octombrie, de ziua ei“, a spus Elena Muşat, din localitatea Ruşet, judeţul Buzău.

„Sfântă Cuvioasă Parascheva, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!“

În sunetul clopotelor şi cel de toacă, racla Sfintei Cuvioase Parascheva a pornit pe poarta „Sf. Gheorghe“ a Catedralei mitropolitane, strada Crişan, strada „Sf. Andrei“, strada Palat, Biserica „Sf. Nicolae“ - Domnesc, bd. „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, poarta „Sf. Cuv. Parascheva“. În faţa raclei sculptate în lemn de stejar au mers Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, peste 100 de preoţi, măicuţele de la mănăstirile din Iaşi, teologi îmbrăcaţi în stihare luminoase şi elevii Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi. Mulţi dintre oamenii prezenţi de o parte şi de alta a străzii la acest eveniment, prin faţa cărora trecea procesiunea, îşi făceau semnul Sfintei Cruci şi metanie, spunând: „Sfântă Cuvioasă Parascheva, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!“.

Racla Ocrotitoarei Moldovei, purtată pe umeri de opt preoţi, a fost înconjurată de patru candele şi de felinare. Marea de credincioşi ce a cântat pe tot traseul troparul Sf. Cuv. Parascheva s-a oprit în faţa Bisericii „Sf. Ap. Andrei“. Peoţii slujitori ai acestui sfânt lăcaş i-au întâmpinat pe cei trei ierarhi ai Bisericii noastre, după care a fost rostită o ectenie. Apoi, procesiunea a continuat spre Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“, unde moaştele Sf. Vasile cel Mare, purtate de arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ şi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, au ieşit în întâmpinarea Sf. Cuv. Parascheva. Un grup de credincioase cu flori şi busuioc în mâini, care aşteptau cu emoţie venirea moaştelor, au cântat troparul Sfintei, dar şi „Apărătoare Doamnă“. „Ne rugăm pentru copii, pentru sănătate. În fiecare an vin la Cuvioasa şi stau şi câte 26 de ore la rând. Mereu am simţit ajutorul Sfintei, mereu, de fiecare dată când vin“, a spus Maria Darie, din Vrancea.

„Inima creştină a României“

După ce raclele celor doi sfinţi au fost aşezate în faţa crucii din marmură a Bisericii „Sf. Nicolae“, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt cu acest prilej, în care a făcut referire la întâlnirea dintre Sf. Cuv. Parascheva şi Sf. Vasile cel Mare şi la semnificaţiile acestui pelerinaj. „Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că a dăruit neamului creştinesc de pretutindeni şi nouă, celor din Iaşi, aceste două daruri sfinte care aduc multă pace în sufletele locuitorilor acestui oraş. Am ieşit în procesiune pentru a arăta că legătura noastră cu sfinţii trebuie să fie toată viaţa noastră. «Cu pace să ieşim», zice preotul la sfârşitul Sfintei Liturghii. Cu pacea lui Dumnezeu, cu pacea lui Hristos, cu pacea cerului omul hrănindu-se la Sfânta Liturghie este chemat să meargă la el acasă, la locul de muncă, pe străzile oraşului, mărturisind despre această pace pe care Dumnezeu, în Biserica Sa cea sfântă, a înrădăcinat-o în sufletele noastre. Sf. Ap. Pavel ne spune, în scrisoarea sa către Galateni citită astăzi (n.r. - duminică, 12 octombrie) în cadrul Sfintei Liturghii, de ce am ieşit cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva şi ale Sf. Vasile cel Mare. Am ieşit cu sfintele moaşte pe străzile oraşului ca să arătăm că viaţa noastră este o răstignire împreună cu Hristos, că nu mai trăim noi, ci Hristos trăieşte în noi. Ne vom întoarce cu sfintele moaşte la Catedrala mitropolitană şi vom trece prin rândurile de trecători. Tuturor le vestim că Dumnezeu, atât de mult a iubit lumea încât El în Persoană a coborât pe pământ, El a făcut în aşa fel încât, din oameni nevolnici precum noi, să răsară oameni puternici precum Sf. Vasile şi Sf. Parascheva. Vom aşeza moaştele celor doi sfinţi spre închinare celor de aici şi celor de departe, care consideră Iaşul, în aceste zile, inima creştină a României“, a remarcat IPS Teofan. Pelerinajul a continuat pe bd. „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ până la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde sfintele moaşte ale celor doi sfinţi au fost aşezate sub baldachinul împodobit cu flori. Despre procesiunea care a avut loc în urmă cu două zile ne-a spus câteva cuvinte arhim. Nichifor Horia, cel care a adus părticica din moaştele Sf. Vasile cel Mare din vechea ctitorie a domnitorului Vasile Lupu din Iaşi. „Acest pelerinaj exprimă dorul nostru de a ne asemăna sfinţilor şi puterea ca rugăciunea ce a sfinţit trupurile lor să ajute şi nouă în dobândirea aceleiaşi sfinţenii. Ne rugăm astăzi ca puterea ce a făcut din trupurile Sfintei Parascheva şi al Sfântului Vasile cel Mare ziduri în faţa bântuielilor vrăjmaşului să lucreze şi în noi, pentru a birui puterile văzute şi nevăzute ce stau împotriva frumuseţii cu care Dumnezeu vrea să ne înveşmânteze“, a afirmat stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi“.

10.000 de credincioşi pe „Calea Sfinţilor“

Cei aproximativ 10.000 de credincioşi care au păşit pe urmele sfinţilor ale căror moaşte au fost purtate în cadrul Pelerinajului „Calea Sfinţilor“, iniţiativă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din timpul arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-au arătat bucuroşi de faptul că au participat la această procesiune, Bogdan Enache, din Iaşi, mărturisindu-ne că a venit la acest pelerinaj „cu soţia şi cu pruncul nostru. Copilaşul era anul trecut în pântecele mamei lui, iar acum l-am adus să se închine şi el la Cuvioasa, împreună cu ceilalţi creştini. Este îmbucurător că de la an la an numărul pelerinilor creşte. Probabil greutăţile i-au scos pe oameni din casă“.

Niciun comentariu: