luni, 26 octombrie 2009

Două biserici sfinţite în Protopopiatul Iaşi 2

Biserica cu hramurile „Sfântul Lazăr“ şi „Sfânta Muceniţă Ecaterina“ din Iaşi a fost resfinţită sâmbătă, 24 octombrie 2009, după amplele lucrări de restaurare şi reconsolidare ce s-au efectuat în ultimii ani. Sute de credincioşi au asistat ieri şi la târnosirea Bisericii „Învierea Domnului“ (foto stanga) din Cimitirul „Buna Vestire“, aflat în cartierul ieşean CUG.

În urmă cu două zile, Biserica „Sfântul Lazăr“ şi „Sfânta Muceniţă Ecaterina“, din spatele Teatrului „Luceafărul“ din Iaşi, a îmbrăcat straie de sărbătoare, când a avut loc slujba de resfinţire oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul slujbei, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a citit hrisovul de sfinţire, mai apoi urmând aprecierile cu privire la lucrarea misionară a părintelui paroh Dumitru Toma şi a părintelui slujitor Niculae Niculescu, care au primit din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan distincţii de vrednicie. Pr. protopop Vilie Doroşincă a mai apreciat dragostea şi jertfa Consiliului parohial şi a credincioşilor care au sprijinit lucrările de reconsolidare a sfântului lăcaş. A urmat cuvântul părintelui paroh Dumitru Toma, care a prezentat un scurt istoric al Bisericii „Sfântul Lazăr“, ctitoria domnitorului Mihai Racoviţă, din prima sa domnie (1703-1705). Mai întâi a fost construită din lemn, iar după ce a fost incendiată de turci, a fost refăcută din cărămidă, pe temelie de piatră, de către Grigore, Luca şi Sandu, în anul 1785. Din acest an, în această biserică se află părticele din moaştele Sfinţilor Haralambie, Mihail al Sinadelor şi Teodor Stratilat. Începând din anul 2006 s-au executat ample lucrări de consolidare şi restaurare, întrucât sfântul lăcaş se afla într-un continuu proces de degradare. De asemenea, a fost înlocuit acoperişul, a fost restaurată pictura în interior şi icoanele de pe catapeteasmă, iar pardoseala a fost placată cu marmură.

Pr. paroh Dumitru Toma i-a oferit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare. La rândul său, IPS Teofan a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile legate de evenimentul de resfinţire a Bisericii „Sfântul Lazăr“, după care a înmânat celor care s-au evidenţiat în susţinerea lucrărilor distincţii de vrednicie.

„Rodul acestei munci este unitatea şi prezenţa credincioşilor aici“

O altă sfinţire de biserică, tot în Protopopiatul Iaşi 2, a avut loc ieri la Biserica „Învierea Domnului“ din cadrul Cimitirului „Buna Vestire“ din Iaşi. Târnosirea sfântului lăcaş a fost oficiată de IPS Părinte Teofan şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Cei doi ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au săvârşit Sfânta Liturghie înconjuraţi de un sobor de 16 preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în curtea cimitirului. După citirea Sfintei Evanghelii din Duminica a XXIII-a după Rusalii, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţiile pericopei evanghelice citite, îndemnându-i pe credincioşi să fie „apostoli“, prin viaţa lor creştinească. După citirea rugăciunii de dezlegare de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pr. protopop Vilie Doroşincă a amintit în hrisovul de sfinţire faptul că Biserica „Învierea Domnului“ a fost ridicată între anii 1998-2002 sub îndrumarea pr. Dan Tălănceanu şi pr. Mihail Adeodatus Ungureanu. Între anii 2002-2009, sub coordonarea pr. paroh Dumitru Cioban, s-au finalizat lucrările interioare, exterioare şi acoperişul sfântului lăcaş prin jertfa şi dăruirea credincioşilor din parohie, precum şi a altor donatori. De asemenea, pr. protopop Vilie Doroşincă a mulţumit celor doi ierarhi prezenţi, care au săvârşit slujba de sfinţire a Bisericii Cimitirului „Buna Vestire“, iar după ce a prezentat câteva date cu privire la parohia arondată acestui sfânt lăcaş, a apreciat lucrarea pastorală a pr. Dumitru Cioban, care a realizat catapeteasma bisericii sfinţite, dar şi alte catapetesme de-a lungul timpului. Pr. paroh. Dumitru Cioban a afirmat faptul că prin sfinţirea lăcaşului de închinăciune unde slujeşte „s-a încununat munca a 11 ani de efort“. „Rodul acestei munci este unitatea şi prezenţa credincioşilor aici“, a spus pr. paroh, care a mulţumit IPS Teofan, PS Calinic Botoşăneanul, precum şi Primăriei Municipiului Iaşi, care a sprijinit de-a lungul timpului Biserica „Învierea Domnului“. După ce a oferit distincţii de vrednicie mai multor binefăcători, IPS Teofan a primit din partea pr. Dumitru Cioban o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Niciun comentariu: