miercuri, 14 octombrie 2009

Sfânta Cuvioasă Parascheva ocroteşte mai multe biserici moldave

Biserica Ortodoxă Română o sărbătoreşte astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Zeci de lăcaşuri de cult din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sunt închinate Sfintei pe care credinţa strămoşească a numit-o „mult folositoare“, ale cărei sfinte moaşte se află la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Sfânta Cuvioasă Parascheva va fi cinstită în mod deosebit astăzi la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi arhierei ai Bisericii noastre şi ai altor Biserici ortodoxe din străinătate, va săvârşi slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în curtea Mitropoliei. Credincioşii vor putea să se închine în tot acest timp moaştelor Sfintei Parascheva, care au fost scoase în procesiune încă de sâmbătă, 10 octombrie 2009, şi aşezate pe baldachinul din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi. Catedrala mitropolitană din Iaşi mai are încă două hramuri, şi anume „Întâmpinarea Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, sfântul lăcaş a fost ridicat pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă si Biserica Stratenia. Piatra de temelie şi construcţia propriu-zisă a actualei Catedrale mitropolitane din Iaşi se datorează mitropolitului Veniamin Costachi. Începând din anul 2006, la Catedrala mitropolitană din Iaşi se derulează ample lucrări de restaurare şi consolidare. În urmă cu 2 ani, de hramul Sfintei Parascheva, odată cu terminarea unei părţi a lucrărilor, a fost resfintit altarul acestui aşezământ. Lucrările continuă şi în prezent, urmând a se finaliza în 2011.

Catedrala arhiepiscopală din Roman, în zi de hram

În Arhiepiscopia Iaşilor mai multe sfinte lăcaşuri se află astăzi în sărbătoare. O parte dintre acestea au primit în ultimii ani din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei un veşmânt care a acoperit moaştele Sfintei Parascheva. La Biserica „Sfânta Parascheva“ din Botoşani au fost aduse încă de vineri, 9 octombrie 2009, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, moaştele a 15 sfinţi ai Bisericii noastre. La Biserica „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, din vecinătatea Bibliotecii Central Universitare, a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, în calitate de delegat al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan.

Hram va fi astăzi şi la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat aseară slujba Privegherii. Astăzi va fi săvârşită slujba Sfintei Liturghii de către preoţii slujitori ai Catedralei.

Unul dintre sfintele lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor care îşi serbează astăzi hramul se află în municipiul Suceava. Programul liturgic de la Biserica „Sfânta Vineri“, unde este paroh pr. Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava 2, a început aseară cu slujba Privegherii, urmând ca astăzi să fie oficiate slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie. La această sărbătoare au fost prezenţi aseară preoţi din cadrul Centrului Eparhial Suceava.

Niciun comentariu: