vineri, 23 octombrie 2009

Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ înscrie voluntari pentru proiectele aflate în derulare

În această perioadă, centrele din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pot fi sprijinite de voluntari. Astfel, tinerii sau studenţii care vor să-şi ajute aproapele se pot înscrie într-unul dintre cele patru proiecte care primesc voluntari la Institutul Social-Caritativ „Diaconia“ din Iaşi.

Voluntariatul în cadrul Centrului „Sfântul Nicolae“, de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, constă în acţiunea de prevenţie, desfăşurată în şcoli şi parohii, atât în judeţele din Moldova, cât şi în Basarabia. Aceste acţiuni de informare se organizează pentru ca oamenii să ştie că există un centru de specialitate la care pot apela. Cei care vor să facă parte din grupul de voluntari ai Centrului „Sfântul Nicolae“ trebuie mai întâi să se adreseze coordonatorului de proiect pentru a încheia un contract. Apoi, noul voluntar va merge cu angajaţii Centrului sau cu voluntarii mai vechi în prevenţie, pentru a acumula experienţă, după care poate acţiona singur. „Fac voluntariat în primul rând pentru că îmi place. Unii voluntari au cazuri de persoane dependente chiar în familiile lor şi văd zi de zi cât de mare nevoie este de ajutor“, a spus Celestin Ignat, voluntar de trei ani în cadrul Centrului „Sfântul Nicolae“ şi student în anul I la master - Teologie Practică - la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. În prezent, Centrul „Sfântul Nicolae“ are 25 de voluntari, majoritatea de la secţia Asistenţă Socială a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Experienţă şi adeverinţă de voluntariat

Centrul de Asistenţă Socială şi de Îngrijire la Domiciliu pentru persoane aflate în dificultate din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a dezvoltat o colaborare utilă cu voluntarii dornici să se implice în îngrijirea persoanelor aflate în suferinţă şi lipsuri. Studenţii de la secţia Kinetoterapie din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi de la secţia Asistenţă Socială a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ beneficiază în urma activităţii desfăşurate în cadrul centrului de o adeverinţă de voluntariat care atestă practica efectuată la domiciliul pacienţilor şi care evidenţiază performanţele şi calităţile pe care studenţii le-au dovedit pe parcursul colaborării. Experienţa acumulată şi certificată de către Fundaţie constituie pentru aceştia un punct de plecare şi un sprijin în găsirea unui loc de muncă. „Numărul mare de solicitări venite dinspre comunitate către Centrul nostru de îngrijiri la domiciliu impune atragerea unui număr cât mai mare de voluntari care să sprijine munca echipei. Anul trecut şi anul acesta, în cadrul proiectului nostru am fost sprijiniţi de 24 de voluntari“, a declarat Cătălina Fadur, coordonator al Centrului de Asistenţă Socială şi de Îngrijire la Domiciliu. În cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ mai pot fi întreprinse activităţi educative extraşcolare de voluntariat la Centrul de zi „Sfânta Marina“ din cadrul Fundaţiei şi la Centrul „Mia Casa“ de la Bârnova. Prin implicarea voluntarilor în aceste proiecte este prevenit abandonul şcolar în rândul copiilor ce provin din familii defavorizate. Persoanele interesate se pot adresa Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ la numărul de telefon 0232.220.548 sau pot veni direct la sediul din str. Costache Negri, nr. 48, lângă Biserica „Sfântul Sava“ din Iaşi.

Niciun comentariu: