Sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei a început încă de sâmbătă, 10 octombrie 2009, la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Vineri după-amiază, rândul de credincioşi care au venit să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva era până în curtea Catedralei. În aceeaşi zi, spre seară, câteva zeci de credincioşi s-au aşezat lângă baldachinul pe unde sute mii de pelerini trec în aceste zile, închinându-se sfintelor moaşte. Aşa cum este tradiţia, racla cu moaştele Sfintei Parascheva sunt scoase cu câteva zile înainte din catedrală.
Sâmbătă dimineaţa, după citirea Acatistului, în sunetul clopotelor şi cel al toacei, sfintele moaşte au fost scoase din Catedrala mitropolitană de preoţii slujitori de aici, soborul fiind condus de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. La procesiune au participat numeroşi credincioşi cu flori şi busuioc în mâini, care s-au rugat în timp ce se cânta troparul Sfintei. La final, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a menţionat faptul că de la cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva „primim izvor de bucurie sufletească, răbdare, pentru a duce mai departe crucea vieţii, smerenie, curaj şi întărire, pentru a merge mai departe pe calea vieţii“. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de binecuvântare pelerinilor. „Îl rog pe Dumnezeu să reverse harul şi binecuvântarea Sa asupra tuturor pelerinilor care se vor aduna pentru a-i aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva. Să le dea Dumnezeu şi celor care nu vor putea să participe la această sfântă sărbătoare binecuvântarea Sa, ca împreună să formăm poporul lui Dumnezeu care cinsteşte pe sfinţii cerului“, a spus Mitropolitul Teofan. Pelerinii s-au închinat pe tot parcursul zilei raclei ce adăposteşte moaştele Sfintei Parascheva. Vremea posomorâtă şi orele târzii ale zilei de sâmbătă nu i-a împiedicat pe românii din toată ţara să vină să se roage la Sfânta Vineri, cum mai este numită în popor Ocrotitoarea Moldovei. Numărul acestora se înmulţeşte pe zi ce trece. Pentru a veni în sprijinul sutelor de mii de credincioşi care îşi îndreaptă rugăciunile către Cuvioasa de la Iaşi, reţeaua CFR a suplimentat, ca în fiecare an, numărul vagoanelor de tren care se îndreptă spre capitala Moldovei, în aceste zile de toamnă. „Am simţit că Sfânta Cuvioasă Parascheva mi-a ajutat în alţi ani şi sunt convinsă că îmi face bine. Acum am stat puţin la rând, în schimb în alţi ani am stat mai mult. Nu a fost deloc uşor să vin la Iaşi, pentru că sunt bolnavă“, a declarat Maria, pensionară din Bucureşti. „Am venit să mă rog la Sfântă cu părinţii mei pentru sănătate şi să mă ferească de probleme. Este pentru prima dată când vin la Cuvioasă. Este foarte frumos pentru că e multă lume şi e o adevărată atmosferă de sărbătoare. Plec de la Iaşi cu o amintire plăcută“, ne-a mărturisit Mihail Cornel Farcaş, elev din Galaţi.
„Nu am mai fost de mult timp să ne închinăm la moaştele Sf. Cuv. Parascheva, iar acum suntem aici pentru că au venit nişte prieteni de-ai noştri şi, atunci, am zis să venim şi noi. Este frumos la această sărbătoare, pentru că vine foarte multă lume. Pentru mine este o bucurie faptul că am venit să mă închin în preajma sărbătorii Sfintei“, a mărturisit şi Mihaela Vârtej, din Iaşi.
Sfânta Parascheva şi Sfântul Vasile cel Mare, împreună, ca altădată
Programul liturgic a continuat ieri-dimineaţă la Catedrala mitropolitană din Iaşi cu slujba Sfintei Liturghii. Aseară a avut loc Pelerinajul „Calea sfinţilor“, cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, iar de la ora 21:00 credincioşii s-au rugat la slujba Privegherii.
Menţionăm că părticica din moaştele Sfântului Vasile cel Mare a fost donată Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ de patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Timp de 239 de ani, moaştele celor doi sfinţi au stat în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, fiind venerate, ca şi în aceste zile, de poporul drept-credincios. În anul 1975, moaştele au fost confiscate de comunişti, fiind readuse în mănăstire în anul 2001, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind depuse în nişa în care a fost aşezată pentru prima dată racla Sfintei Cuvioase Parascheva. „Moaştele Sfântului Vasile cel Mare sunt aşezate în locul în care au fost dintru început, alături de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva. În pelerinajul de anul acesta, sfintele moaşte vor fi împreună spre închinare, aşa cum au fost odinioară în biserica Mănăstirii «Sfinţii Trei Ierarhi»“, a spus arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“.
Moaştele ierarhului capadocian vor rămâne spre închinare pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi până pe 15 octombrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu