miercuri, 28 octombrie 2009

A fost resfinţit paraclisul „Catedralei munţilor“ de la Panaci

Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat duminică, 25 octombrie 2009, slujba de resfinţire a Paraclisului „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din parohia Panaci, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sfântul lăcaş a fost ridicat şi reconsolidat cu sprijinul credincioşilor din parohie.

Parohia Panaci s-a aflat în sărbătoare în urmă cu trei zile, când a avut loc resfinţirea paraclisului din lemn, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen. Aşa cum este tradiţia în aceste locuri, ierarhul este întâmpinat la intrarea în localitate de călăreţi îmbrăcaţi în straie naţionale. De aici, IPS Pimen a mers cu trăsura până la biserica parohială, unde a fost întâmpinat de soborul de preoţi şi de credincioşi. După slujba de resfinţire a avut loc Sfânta Liturghie oficiată de IPS Pimen, pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş. Un grup de copii a susţinut la final un concert de cântări religioase şi patriotice, iar apoi IPS Pimen a citit o rugăciune de dezlegare.

Paraclisul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din parohia Panaci a fost ridicat între anii 1950-1959. Pictura acestuia a fost realizată de arhim. Teodor Varahil Moraru. În decursul timpului, pictura s-a degradat, astfel că, între anii 2007 şi 2009, la această biserică s-au efectuat mai multe lucrări de restaurare, împodobire cu odoare şi mobilier necesar. „Ne-am dorit ca încununarea jertfei înaintaşilor noştri să fie un prinos de recunoştinţă adus tuturor eroilor neamului nostru care s-au jertfit pentru credinţă şi pe care i-am pomenit după slujba Sfintei Liturghii, chiar de Ziua Armatei Române. De asemenea, au mai fost pomeniţi şi ctitorii bisericilor din parohia Panaci“, a declarat pr. paroh Ovidiu Petrovici.

Biserica mare a parohiei Panaci, impunătoare prin stilul arhitectural

Parohia Panaci datează din anul 1846, când a fost ridicat un sfânt lăcaş din lemn. Între 1850-1854 a fost ridicată o biserică mai mare din bârne, cu turn central şi o clopotniţă. Lucrările la acest lăcaş de închinăciune au început în timpul preotului Teodor Mrejeru din Cotârgaşi, care, începând cu anul 1850, a fost primul paroh. În timpul păstoririi următorului paroh, pr. Toader Mândrilă, au fost continuate lucrările de construcţie, care s-au finalizat în anul 1854. Între anii 1912-1922 parohia a fost păstorită de pr. Aurel Gheorghiţanu, iar din 1922, în parohia Panaci a slujit în calitate de paroh părintele Haralambie Lostun, cel care a construit actuala biserică, denumită şi „Catedrala munţilor“. Sfântul lăcaş închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost ridicat între anii 1928-1939, în stil neobizantin, fiind caracterizat printr-o mare varietate de forme, păstrându-se multe caractere ale tradiţiei bisericilor şi mănăstirilor din Moldova lui Bogdan Vodă şi a lui Ştefan cel Mare. Este zidită din piatră poroasă vulcanică de la poalele Munţilor Călimani. Turnurile, cupolele, arcadele şi bolţile interioare sunt construite din lemn, grinzi şi din dulapi masiv înveliţi în mortar gros. Catapeteasma bisericii este sculptată în lemn de stejar masiv de către sculptorul ieşean Vasile Crâşmaru, iar pictura a fost realizată între anii 1967-1968, atât în interior, cât şi în exterior de către pictorul Vasile Pascu din Focşani. Începând cu anul 1974, comunitatea credincioşilor de la Panaci s-a aflat sub păstorirea părintelui Toader Petrovici, iar din anul 2000 paroh este pr. Ovidiu Petrovici. „De atunci am încercat să aducem alinare în sufletele credincioşilor, încercând, în acelaşi timp, să menţinem ceea ce am primit cu trudă de la înaintaşii noştri“, a mai spus pr. paroh Ovidiu Petrovici.

Niciun comentariu: