vineri, 9 octombrie 2009

„Hrană pentru pelerini“ pe timpul sărbătorilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva

Biroul de Asistenţă Socială „Diaconia“ al Centrului Eparhial Iaşi va derula, în perioada hramului „Sf. Cuv. Parascheva“, Proiectul „Hrană pentru pelerini“. Timp de trei zile, voluntari de la două licee din Iaşi vor împărţi pachete şi ceai pentru credincioşii care se vor aşeza la rând pentru a se închina moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Vasile cel Mare.

Pelerinii care vor veni la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva vor primi din partea voluntarilor Biroului de Asistenţă Socială „Diaconia“ pachete cu alimente şi ceai cald. Proiectul se desfăşoară în ultimii ani cu sprijinul sponsorilor, care au dorit să fie aproape de cei care ajung să stea la rând şi câte 24 de ore, pentru a se închina sfintelor moaşte.

Anul acesta, 80 de voluntari de la Liceul „Vasile Alecsandri“ din Iaşi şi de la Colegiul Tehnic „I. C. Ştefănescu“ din Iaşi vor sprijini această acţiune. „În fiecare an, proiectul s-a dezvoltat prin faptul că mai multe persoane s-au prins în această «horă» de ajutorare a semenilor. Rezultatele au fost cele aşteptate sau chiar peste aşteptări. Nădăjduim ca şi anul acesta, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, să ne îndeplinim dorinţa noastră, aceea de a asigura pachete cu alimente şi ceai cald pentru un număr de pelerini care vor aştepta ore întregi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Vasile cel Mare. Venim în sprijinul pelerinilor pentru a le da un suport şi pentru a-i felicita pentru curajul lor. Cu toate că unii creştini vin de departe, se aşază la rând cu smerenie, petrecând în rugăciune şi dând slavă lui Dumnezeu pentru că au ajuns încă o dată în cetatea Iaşului pentru a se închina sfintelor moaşte“, a declarat pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“ al Centrului Eparhial Iaşi.

Proiecte social-filantropice pentru cei aflaţi în suferinţă

Biroul de Asistenţă Socială din cadrul Sectorului „Diaconia“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a venit în sprijinul sinistraţilor de la Rădăuţi-Prut, care au suferit de pe urma inundaţiilor din anul 2008, dar şi al celor din parohia Balş, Protopopiatul Paşcani, care au rămas fără acoperiş şi care au primit anul acesta din partea Centrului Eparhial suma de 14 mii de lei. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din luna februarie a acestui an, Biroul de Asistenţă Socială „Diaconia“ al Centrului Eparhial Iaşi, împreună cu SC Selgros Iaşi, derulează Proiectul „Masa Bucuriei“, care constă în oferirea de produse alimentare şi nealimentare de către Magazinul Selgros Iaşi, spre a fi folosite în scop social. De buna desfăşurare a proiectului se ocupă echipa Biroului de Asistenţă Socială „Diaconia“ a Centrului Eparhial Iaşi, care asigură preluarea produselor, transportul şi distribuirea acestora la beneficiari. Tot în cadrul „Diaconiei“ este în desfăşurare Proiectul „Vreau la liceu“, care îşi propune să susţină la studii elevi din mediul rural care au rezultate bune la învăţătură şi care nu îşi permit să-şi continue studiile. În prezent sunt şase copii care beneficiază de acest proiect, banii provenind din bugetul Sectorului social-filantropic şi din sponsorizări. „După ce se realizează o selecţie a cazurilor ce apar în urma solicitărilor venite, beneficiarii sunt sprijiniţi financiar în urma unei anchete sociale. Ajutorul pe care Biroul de Asistenţă Socială al «Diaconiei» îl oferă este unul de urgenţă, care acoperă problemele strict legate de alimentaţie, medicamente etc.“, a spus Lăcrămioara Pădureţ, coordonator în cadrul Biroului de Asistenţă Socială „Diaconia“.

Apel pentru sprijinirea Proiectului „Hrană pentru pelerini“

Persoanele care vor să sprijine Proiectul „Hrană pentru pelerini“ pot veni la sediul „Diaconia“, aflat pe str. Costache Negri din Iaşi, lângă Biserica „Sfântul Sava“, sau pot obţine informaţii la tel. 0332.456.021. „Pentru că ne pregătim cu toţii de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, invităm pe toţi sponsorii să sprijine acţiunile sociale din aceste zile, mai ales anul acesta, când îl sărbătorim pe Sfântul Vasile cel Mare şi pe ceilalţi Sfinţi Capadocieni. Întrucât Sfântul Vasile cel Mare rămâne pentru noi un model în asistenţa socială, mai mult ca oricând suntem chemaţi să fim milostivi şi să iubim pe semenii noştri“, a îndemnat pr. Mihai Prodan.

Niciun comentariu: