duminică, 18 octombrie 2009

Primatul Bisericii Ortodoxe din Creta a vizitat mai multe instituţii din Arhiepiscopia Iaşilor

Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolit de Heracleion şi primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, alături de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vizitat pe 15 octombrie sediile mai multor instituţii din Arhiepiscopia Iaşilor. „IPS Irineu a fost încântat de activitatea socială a Arhiepiscopiei Iaşilor“, a declarat pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Arhiepiscopiei Iaşilor.

După ce, în urmă cu trei zile, IPS Irineu a vizitat, alături de alţi ierarhi, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, Mănăstirea Galata, Spitalul Providenţa şi ansamblul mănăstiresc de la Hadâmbu, ieri dimineaţă s-a aflat la sediul Institutului Social-Caritativ „Diaconia“ din Iaşi. Aici a primit informaţii cu privire la proiectele care se derulează în cadrul acestui institut. „IPS Irineu a fost încântat de activitatea socială a Arhiepiscopiei Iaşilor şi a pus mai multe întrebări pentru a înţelege mecanismul acesta social de recuperare a persoanelor cu deficienţe, persoane dependente de alcool şi droguri. A fost încântat de activitatea grădiniţei «Buna Vestire» din cadrul Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţă», dar şi de felul în care se îngrijesc bătrânii la domiciliu prin proiectele existente“, a declarat pr. Iulian Negru.

Vizitarea Centrului de zi de la parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“

IPS Irineu şi IPS Teofan au mers apoi la Biserica „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din cartierul ieşean Podu Roş, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, pentru a vizita Centrul de zi pentru bătrâni, care funcţionează lângă acest sfânt lăcaş. Cei doi arhierei au fost întâmpinaţi de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, şi de pr. Mihai Doroşincă, precum şi de bătrânii de la Centrul de zi pentru persoanele vârstnice din parohie, care este finanţat de Ministerul Muncii. Centrul pentru bătrâni se află lângă biserică. Aici se desfăşoară multiple activităţi, intervenindu-se punctual în rezolvarea unor probleme. „În cadrul acestui centru de zi, prin proiect timp de opt luni şi sustenabilitate încă trei ani, organizăm un program pe perioada zilelor săptămânii, în cadrul căruia angrenăm 24 de bătrâni selectaţi în funcţie de posibilităţile materiale. În acelaşi timp, bătrânii participă la activităţi de petrecere a timpului liber, medicale, de asistenţă psihologică, precum şi culturale. Urmărim ca în fiecare zi să oferim fiecărui bătrân în parte câte un pachet cu alimente, astfel încât să intervenim atât din punct de vedere material, cât şi spiritual“, i-a explicat pr. Mihai Doroşincă Înalt Preasfinţitului Irineu, care a rămas impresionat de activitatea desfăşurată în cadrul Centrului şi de celelalte proiecte care au mai fost prezentate. Vizita ierarhului din Creta a mai cuprins Grădina Botanică şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, unde a fost întâmpinat de pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul seminarului, care a făcut o scurtă prezentare a şcolii teologice. La rândul său, IPS Irineu a adresat celor prezenţi un cuvânt în care a vorbit despre dragostea şi apartenenţa faţă de Biserica Ortodoxă. „Am venit aici pentru a comunica cu dumneavoastră, pentru a vă vedea şi pentru a vă asculta, aşa cum s-a întâmplat marţi seara la Concursul «Tineri, lăudaţi pe Domnul»“, a afirmat IPS Irineu, care şi-a exprimat această bucurie faţă de profesorii şi seminariştii prezenţi.

Niciun comentariu: