vineri, 2 octombrie 2009

Dublă sărbătoare pentru mai multe biserici şi mănăstiri din Moldova

Mai multe lăcaşuri de închinăciune se află astăzi în sărbătoare, când Biserica noastră prăznuieşte Acoperământul Maicii Domnului şi pe Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani. În bisericile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în mănăstiri a fost oficiată Privegherea, urmând ca astăzi să se oficieze slujba Sfintei Liturghii.

Mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ îşi serbează astăzi două hramuri. Paraclisul acestei obşti monahale, închinat Acoperământului Maicii Domnului, dar şi biserica mare, aflată în construcţie, ocrotită şi de Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani, prăznuiţi astăzi de Biserica noastră, îşi cinstesc ocrotitorii. Aseară a avut loc slujba Privegherii, iar astăzi programul liturgic va continua cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac şi Sfânta Liturghie, care va fi săvârşită pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. La final, preoţii şi credincioşii vor merge în procesiune la peştera Cuviosului Chiriac. Canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani s-a făcut în cadrul sesiunii de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5-7 martie 2008, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc pe data de 5 iunie la Mănăstirea Neamţ, alături de alţi şapte Cuvioşi nemţeni. Proclamarea locală a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani a avut loc în urmă cu un an la Mănăstirea Bisericani, în prezenţa a sute de credincioşi care s-au închinat la moaştele acestor sfinţi.

Hram la biserica nouă a Mănăstirii Hadâmbu

Tot astăzi îşi va serba hramul biserica mare a Mănăstirii Hadâmbu, ce a fost sfinţită anul trecut de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi ierarhi ai Bisericii noastre. Aşezământul bisericesc cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ a fost ridicat începând cu anul 1996, prin osârdia şi vrednicia protos. Nicodim Gheorghiţă, stareţul mănăstirii. Biserica este pardosită cu marmură de Ruşchiţa, prelucrată în atelierele de la Holboca - Iaşi. Pictura sfântului lăcaş a fost începută de maestrul Vasile Buzuloiu şi continuată de către ucenicul său, Vasile Gheorghiţă. Demisolul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului“ serveşte drept paraclis, fiind pus sub protecţia Sfântului Ierarh Nicolae.

Hram va fi astăzi la capela parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din cartierul ieşean Galata, unde s-au oficiat sfintele slujbe până când s-a construit demisolul bisericii noi, la biserica parohiei Burdujeni, Protopopiatul Suceava 1, precum şi la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ - Dorna Arini, judeţul Suceava. Sărbătoare va fi şi la Schitul Oneaga al Mănăstirii Sihăstria Voronei, din judeţul Botoşani, care a fost ctitorit de boierul Niculai Cristescu în anul 1775. Prin poruncă domnească, biserica din lemn a fost demontată şi transportată în satul Vânători, comuna Gorbăneşti, unde a fost remontată şi folosită în continuare drept biserică de mir. În anul 1994, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a avut iniţiativa reînfiinţării acestei vechi aşezări monahale cu obşte de călugări, aşa cum a fost iniţial. Schitul este construit în mijlocul pădurii de stejar de pe Dealul Mănăstirii, la 1,5 kilometri est de satul Oneaga.

Niciun comentariu: