În fiecare an, ziua de 30 martie reprezintă prilej de bucurie pentru toţi romaşcanii, prin faptul că se descoperă pagini din străvechea aşezare a Romanului. Prima menţiune documentară a Romanului datează din 30 martie 1392, când Roman I Muşat menţionează acest târg într-un act domnesc. Descoperirile din ultimele decenii au scos la iveală mărturii materiale şi spirituale, indicii ale unei vechi aşezări la confluenţa Moldovei cu Siretul. Romanul a oferit condiţii prielnice de trai şi un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu, unde Alexandru cel Bun a ctitorit Episcopia Romanului la începutul veacului al XV-lea. „Această episcopie a Ţării de Jos a însemnat pentru viaţa culturală, spirituală a Moldovei o candelă aprinsă care a luminat şi a dăruit lumină şi căldură tuturor celor care au vieţuit aici. De-a lungul veacurilor, domnitorii şi-au legat numele de Târgul Romanului. Fiii lui Alexandru cel Bun au împărţit Ţara Moldovei în Ţara de Sus şi Ţara de Jos. Romanul a căpătat o importanţă deosebit de mare, fiind unul dintre târgurile importante ale Moldovei“, ne-a declarat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protoieriei Roman.
Ierarhii Episcopiei Romanului, evocaţi în sesiunile de comunicări
În acest an, Muzeul de Istorie din Roman, în parteneriat cu Primăria Municipiului Roman şi Societatea Culturală „Roman Muşat“, a găzduit o sesiune de comunicări dedicată împlinirii a 617 ani de la prima atestare documentară a Romanului. La această sesiune de comunicări a fost adusă în prim-plan istoria Episcopiei Romanului. Au fost trei secţiuni, prima dintre ele fiind dedicată arheologiei, istoriei locale şi patrimoniului cultural, a doua secţiune - istoriei, învăţământului şi minorităţilor, iar cea de-a treia secţiune a cuprins comunicări despre muzică, literatură, artă, toate acestea având în centrul atenţiei urbea şi zona învecinată oraşului Roman. Având în vedere faptul că anul acesta s-au împlinit 350 de ani de la înscăunarea lui Dosoftei ca episcop al Romanului, viitorul mitropolit al Moldovei şi stihuitorul „Psaltirii lui Dosoftei“, una dintre comunicări s-a adresat, prin însemnări, activităţii literare a episcopului de Roman, Dosoftei, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2005. Un alt eveniment din viaţa Bisericii, care a fost marcat în sesiunea de comunicări, s-a referit la alegerea şi înscăunarea episcopului Melchisedec Ştefănescu la 3 aprilie 1879 de către mitropolitul Iosif Naniescu. „Au mai fost suţinute comunicări despre istoricul Spitalului «Precista Mare» şi al Farmaciei «Minerva», dar şi despre activitatea editorială dedicată Anului Jubiliar «Episcopia Romanului - 600 de ani».
În cadrul simpozionului au fost prezentate cele şapte volume omagiale tipărite cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, care a fost sufletul şi cel care a antrenat întreaga obşte, cleric şi popor, în manifestările jubiliare de anul trecut, din luna octombrie, de la Roman. Au fost prezentate comunicări din viaţa cetăţii; arheologii, medicii, muzeografii, ofiţerii, profesorii, bibliotecarii, juriştii, artiştii plastici, preoţii, fiecare, în parte şi-a adus contribuţia. Toţi au încercat să înmănuncheze, prin contribuţiile lor, descoperirile şi evenimentele, oamenii şi faptele lor de-a lungul secolelor aici, la Roman“, a mai adăugat pr. protopop.(Z.L.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu