duminică, 22 martie 2009

Elevii participă mâine la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie

Ministerul Educaţiei şi Cercetării organizează, mâine, în toate judeţele din ţară, Olimpiada de Religie, faza judeţeană În Arhiepiscopia Iaşilor, olimpiada va avea loc în judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie la Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi

Participanţii la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie de la Iaşi vor primi binecuvântare de la IPS Teofan, care va oficia Sfânta Liturghie la capela Seminarului „Sf. Vasile cel Mare“ din Copou. Vor participa clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a, a X-a şi a XII-a. Faza judeţeană este importantă pentru elevi, întrucât este premergătoare fazei naţionale a Olimpiadei de Religie. „Până acum, noi am avut la această olimpiadă clasele IV-VIII şi participări sporadice la clasele XI-XII la faza judeţeană. Această fază naţională cuprinde acum clasele VII-XII şi continuăm, la faza judeţeană, în aprilie, cu clasele IV-VI, pentru că şi ei şi-au exprimat dorinţa de a participa, chiar se pregătesc intens pentru această fază judeţeană, atât copiii din mediul rural, cât şi cei din mediul urban. Avem interesul să promovăm în faza naţională copiii cu pregătire bună. Este o posibilitate de a face o radiografie bună, să vedem cum este percepută Religia la anii finali, clasele a VII-a şi a VIII-a şi clasele a XI-a şi a XII-a. De multe ori au fost sugestii să renunţăm la Religie la clasa a VIII-a, pentru că elevii aveau teste naţionale. De asemenea, au fost presiuni ca la clasele a XI-a şi a XII-a să fie înlocuită ora de Religie cu pregătirea pentru bacalaureat. Acum va fi o radiografie, să vedem unde ne aflăm cu felul de a ne pregăti, metodele şi mijloacele pe care le utilizăm“, a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, inspector şcolar de Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. La faza judeţeană a Olimpiadei de Religie de la Iaşi vor participa peste 300 de elevi, atât din ciclul gimnazial, cât şi din cel liceal.

Premieră în România a fazei naţionale a Olimpiadei de Religie

După cum ne-a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, Olimpiada de Religie se organizează de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării conform unei metodologii comune, care „urmăreşte în primul rând stimularea interesului pentru disciplina Religie. În al doilea rând, este un mijloc de evaluare a nivelului de pregătire al elevilor, iar în al treilea rând este o posibilitate de a face o distincţie între profesorii care depun mai mult efort decât alţii“, a spus pr. inspector. Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie din judeţul Neamţ va avea loc la Şcoala Generală nr. 5 din Piatra Neamţ, începând cu ora 9:00. „La olimpiadă vor participa elevii din judeţul Neamţ calificaţi la etapele locale. Evaluarea se va face în cursul zilei de 21 martie, de către comisii desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ“, a menţionat prof. Mihai Giosan, inspector şcolar de Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ. La olimpiadă vor participa 136 de elevi din judeţul Neamţ.

La Botoşani, Olimpiada de Religie va avea loc la Şcoala nr. 6 din Botoşani. Vor participa elevi de la clasa a V-a, până la clasa a XII-a. „La clasele a V-a şi a VI-a organizăm o etapă la nivel de judeţ şi se finalizează la nivel de judeţ. Procedura de desfăşurare a examenului este asemenea celorlalte olimpiade şi concursuri. Avem un regulament, o metodologie de desfăşurare. S-au înscris în total 150 de elevi. La nivel gimnazial, s-au înscris în jur de 90 de elevi, iar la nivel liceal - în jur de 60 de elevi. Teza va dura două ore şi va începe la ora 10:00“, a explicat prof. Cristina Andrieş, inspector şcolar de Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani.

Faza Naţională a Olimpiadei de Religie va fi organizată pentru prima dată în România şi va avea loc la Baia Mare. Vor participa câte trei elevi din fiecare clasă, la nivel de judeţ. „La faza Naţională a Olimpiadei de Religie vom vedea care este starea învăţământului religios, dacă ceea ce am făcut până acum este constructiv. Vor fi şi eseuri pe care le vor scrie copiii şi din care va putea reieşi cu pregnanţă dacă elevii iubesc sau nu Religia“, a completat pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita.

Niciun comentariu: