miercuri, 25 martie 2009

Veteranii de război din Basarabia, în pelerinaj la mănăstirile din Moldova şi Bucovina

O delegaţie formată din veteranii Războiului de Independenţă din Basarabia participă în aceste zile la un pelerinaj la mănăstirile din Moldova şi Bucovina Delegaţia formată din 50 de persoane se află în România cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Grupul de basarabeni a primit binecuvântare luni, 23 martie 2009, înainte de a pleca spre Iaşi, de la IPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Tot luni, grupul de veterani a fost primit în jurul orei 14:00 de IPS Teofan, iar la ora 16:00 a participat la o recepţie la Prefectura Judeţului Iaşi. Întrucât mulţi dintre veteranii de război au venituri modeste, toate costurile pelerinajului au fost suportate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB). „Întâlnirea cu IPS Teofan a fost una de suflet, deosebită. Pe parcursul acestei întâlniri, combatanţii noştri, care sunt comandanţi, pedagogi, ofiţeri sau medici, au comunicat cu IPS Teofan, cu preoţii, au citit versuri, au făcut evocări din perioada războiului. S-a vorbit despre o posibilă şi necesară unire spirituală a neamului nostru românesc“, a spus Constantin Lazăr(foto stanga), preşedintele Asociaţiei Cetăţenilor Români din Republica Moldova.

Consultaţii gratuite la Spitalul „Providenţa“

Ieri, veteranii au fost investigaţi gratuit la Spitalul „Providenţa“ al MMB, urmând ca după-amiază să plece cu autocarul către mănăstirile din judeţul Neamţ. „Pentru acest pelerinaj au fost selectaţi participanţi la Războiul de eliberare a teritoriului Basarabiei de sub jugul ocupaţiei Imperiului Rus. Majoritatea celor care au venit în acest pelerinaj este reprezentată de oameni simpli, de la ţară, din toate raioanele Republicii Moldova. Sunt oameni de diferite profesii, care duc o viaţă la limita existenţei, pentru că au fost marginalizaţi de regimul comunist din Republica Moldova. Pensiile acestor oameni sunt mici, iar mulţi dintre ei sunt bolnavi“, a adăugat Constantin Lazăr.

„Credem că timpul vorbelor şi declaraţiilor a trecut“

Astăzi, veteranii de război vor vizita Mănăstirile Secu, Sihăstria, Văratic, Agapia, din judeţul Neamţ, Casa memorială „Ion Creangă“ din Humuleşti, urmând ca mâine să se îndrepte către Mănăstirile Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa şi Putna din judeţul Suceava. „Pe viitor, urmează să desfăşurăm şi să elaborăm un proiect de activitate. Am semnat acorduri de parteneriat şi colaborare pe diferite acţiuni şi proiecte concrete. Credem că timpul vorbelor şi declaraţiilor a trecut, fiindcă avem oameni foarte serioşi şi dispuşi să rezolve problemele noastre“, a completat Constantin Lazăr. La pelerinajul veteranilor de război din Basarabia s-a alăturat şi colonelul în rezervă Anatolie Caramanu (foto stanga), preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război „Tiras-Tighina“ din Republica Moldova, care luptă în prezent pentru drepturile veteranilor de peste Prut, rămaşi invalizi în urma războiului de pe Nistru şi pentru cauza naţională a Basarabiei. „Vom lupta pentru cauza naţională, dar este foarte complicat şi greu, pentru că anii trec. Eu, care am fost comandant, astăzi mă lupt cu sistemul de acum, care a încercat să-i nimicească pe veterani şi să nimicească spiritul de luptător pentru cauza naţională“, a menţionat Anatolie Caramanu. (Ziarul Lumina)

Niciun comentariu: