Olimpiada de Religie, faza judeţeană, la Iaşi, a avut loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din cartierul Copou şi a fost precedată de de Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teofan. La finalul slujbei, pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, inspector şcolar de Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru binecuvântarea de a fi împreună. „Este, pentru noi, un moment deosebit. Prin prezenţa orei de Religie, mulţi au descoperit valorile Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos şi binefacerile pe care le aduce omenirii credinţa în Iisus Hristos“, a spus pr. Vasile Nechita.
„Ora de Religie îl ajută pe om“
IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură, la finalul căruia i-a binecuvântat pe şcolari. „Olimpiada de Religie, prin organizarea ei, transpune disciplina Religie într-o nouă etapă, într-un nou timp al predării Religiei în şcoală. Este un semn în plus de normalitate în societatea românească şi o stabilire a locului pe care această disciplină trebuie să-l aibă în pregătirea românului de mâine. Mă bucur pentru organizarea acestui moment, act de normalitate, constatare la care au ajuns şi responsabilii învăţământului, că, puţin câte puţin, predarea Religiei în şcoală îşi împlineşte dublul său obiectiv. Pe de o parte, să-l ajute pe tânărul de astăzi, responsabilul în diferite domenii de mâine, să înţeleagă că nu poate pătrunde adânc şi autentic în istoria ţării, în istoria umanităţii, dacă nu are elementele necesare de cunoaştere în ceea ce priveşte credinţa. Pe primul loc se află posibilitatea oferită tinerilor de a cunoaşte adevărul, care te face liber, te plasează într-o existenţă autentică. Ora de Religie îl ajută pe om ca, atunci când lucrează undeva, când îşi asumă anumite responsabilităţi, să nu se bazeze doar pe inteligenţa proprie, ci să aibă capacitatea să-şi ridice ochii, să vadă că e cineva care pătrunde până în adâncimea fiinţei noastre, cunoaşte toate faptele pe care le împlinim. Prin aceasta, omul poate să-şi aducă contribuţia sa mult mai puternic la o societate mai sănătoasă“, a menţionat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Elevi bine pregătiţi la Neamţ şi Botoşani
Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie din judeţul Neamţ a avut loc la Şcoala Generală nr. 5 din Piatra Neamţ, la care au participat 136 de elevi. „În urma corectării, s-a stabilit că elevii au fost foarte bine pregătiţi şi şi-au asumat cu responsabilitate participarea la Olimpiada Naţională de Religie. Locurile fruntaşe au fost vizate de fiecare participant, începând de la clasa a VI-a, până la clasa a XII-a. Nu am putut avea posibilitatea de a participa la Sfânta Liturghie la o biserică din Piatra Neamţ, dar în fiecare clasă s-a rostit, înainte de începerea concursului, o rugăciune“, a menţionat prof. Mihai Giosan, inspector şcolar de Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.
La Botoşani, Olimpiada de Religie s-a desfăşurat la Şcoala nr. 6. Au participat 160 de elevi, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a. La clasele a V-a şi a VI-a olimpiada a fost organizată nivel de judeţ. „Tezele au fost susţinute conform graficului stabilit de Ministerul Educaţiei. La nivelul oraşului Botoşani, am instituit comisii pentru de supraveghere şi comisii de evaluare. Copiii au fost pregătiţi, am avut o participare bună. Foarte mulţi au luat peste nota 9, rezultate satisfăcătoare au fost doar la nivelul liceal. Aici nu s-au luat note foarte bune“, a explicat prof. Cristina Andrieş, inspector şcolar de Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu