luni, 9 martie 2009

„Creştinii sunt chemaţi să devină icoana lui Dumnezeu“

Acestea sunt cuvintele Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, rostite la finalul Sfintei Liturghii din prima duminică din Postul Mare. În cadrul slujbei arhiereşti a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. După Sfânta Liturghie, protosinghelul Constantin Chirilă a fost hirotesit arhimandrit.

Sute de credincioşi au participat ieri la Sfânta Liturghie din Duminica Ortodoxiei la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ - vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi, oficiată de IPS Teofan, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de 13 preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, arhim. Emilian Nica a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a hirotesit în rangul de arhimandrit pe protos. Constantin Chirilă, slujitor al Catedralei mitropolitane din Iaşi, după care a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa cinstirii sfintelor icoane în Biserica Ortodoxă. „Zi de praznic este astăzi pentru mama noastră cea sfântă şi bună, Biserica drept-slăvitoare. Ziua icoanei este şi ziua Ortodoxiei, pentru că Biserica drept-slăvitoare se întemeiază pe două lucruri: pe Întruparea Fiului lui Dumnezeu cel nevăzut, care devine văzut luând trup în pântecele Maicii Domnului, prin puterea Sfântului Duh, dăruindu-ne prin aceasta posibilitatea să-L vedem zugrăvit pe icoană, iar, pe de altă parte, Ortodoxia se sprijină pe ţinta spre care trebuie să meargă creştinul, şi anume îndumnezeiea omului. Dumnezeu s-a făcut trup pentru ca pe om să-l îndumnezeiască. Omul care tinde spre îndumnezeire trebuie să ajungă aşa cum sunt sfinţii lui Dumnezeu, din sfintele icoane, adică împodobiţi cu puterea Duhului Sfânt prin puterea lui Hristos“, a spus IPS Teofan, care a continuat să vorbească despre chemarea pe care o au creştinii „creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu“.

Ziua creştinilor ortodocşi

„Astăzi este ziua noastră, a creştinilor ortodocşi drept-slăvitori, în faţa cărora se aşază icoana Mântuitorului, a Preasfintei sale Maici, a sfinţilor îngeri, a tuturor sfinţilor, spre a cunoaşte creştinul că acolo trebuie şi el să ajungă, să fie transfigurat prin puterea Duhului Sfânt aşa cum îi vedem pe sfinţi în icoane. Fiecare creştin este o icoană, pentru că suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Creştinii sunt chemaţi să devină icoana lui Dumnezeu, cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Pentru a deveni icoană, trebuie să depăşim obstacolul mândriei. Duhul Sfânt cel smerit, care îndumnezeieşte omul şi sfinţeşte icoana, nu se poate afla într-un om plin de orgolii şi de mândrie. Omul este chemat să devină icoana lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să împlinească trei lucruri: rugăciunea, dragostea şi lacrima. Rugăciunea îl apropie pe Dumnezeu de om, dragostea stabileşte legătura cu aproapele, iar suferinţele proprii şi ale celorlalţi trebuie purtate pe umeri cu credinţă, curaj şi frică de Dumnezeu. În urmă cu 12 veacuri, când credinţa ortodoxă era în pericol, Dumnezeu, prin bărbaţi cucernici, prin femei binecuvântate, a făcut în aşa fel încât Ortodoxia să triumfe, credinţa cea adevărată să fie mărturisită. Acelaşi apel este îndreptat de Biserică astăzi către lume şi către credincioşii ei: să păstreze credinţa cea adevărată, credinţa drept-slăvitoare, credinţa creştin-ortodoxă; să devenim icoane ale lui Dumnezeu, adică să timdem spre a împlini în viaţa noastră ceea ce Hristos a împlinit în existenţa Sa pământeană, adică Golgota, Taborul şi Învierea“, a mai adăugat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Catedrala mitropolitană din Iaşi are un nou arhimandrit

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă de lucru în zilele de 25-26 februarie 2009, a aprobat propunerea de acordare a rangului de arhimandrit pentru protos. Constantin Chirilă, slujitor al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Slujba de hirotesire întru arhimandrit a avut loc ieri, la finalul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei, şi a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele Constantin Chirilă s-a născut în satul Măldăreşti, comuna Dealul Morii, judeţul Bacău, la 16 august 1952. A absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“ în anul 1972, iar în anul 1976 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. A lucrat ca ajutor de pictor la restaurarea unei biserici, după care a intrat în monahism la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, unde a slujit ca ghid până în 1988. Din 1991 până în 2004 a fost plecat în America, unde a lucrat în mai multe domenii. A absolvit un master în Teologie, la „St. Vladimirâs Seminary“ din New York. Din 2004, arhim. Constantin Chirilă este slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi. (Ziarul Lumina)

Citeste si: Interviu cu arhim. Constantin Chirila

Niciun comentariu: