Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Botoşani a fost ridicată iniţial pentru bolnavii Spitalului Judeţean din Botoşani, dar în prezent are dublu statut, pentru că pe lângă Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ s-a înfiinţat în urmă cu doi ani o nouă parohie. „Eu am fost numit paroh la această biserică, iar în locul rămas vacant la spital a venit părintele paroh Daniel Dascălu, cu care slujesc în duminici şi sărbători. Biserica este deschisă zilnic de dimineaţă până seara pentru credincioşii doritori de un moment de linişte şi de reculegere. Ne bucurăm pentru faptul că mulţi creştini simt nevoia să intre în biserică. Aceasta este de fapt satisfacţia spirituală a unui preot care se osteneşte pentru ridicarea unei biserici“, a spus pr. paroh Petru Chirvasă. Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Botoşani este prevăzută cu locuri de reculegere, unde credincioşii se pot retrage, ascultând slujba într-un cadru mai tainic. Are, de asemenea, o cameră unde se face spovedania. În fiecare sâmbătă, duminică, dar şi la sărbători, în sfântul lăcaş se oficiază Sfânta Liturghie, iar vinerea seară se oficiază slujba Sfântului Maslu. „Înţelegând suferinţa şi ca o şansă pentru noi de a face o faptă bună, de un an şi jumătate încercăm să ajutăm persoanele sărace din spital şi din oraş prin procurarea medicamentelor. Domnul Ionel Ţimpău decontează majoritatea cheltuielilor pentru reţete şi pentru ajutoarele băneşti, completând venitul parohiei. De asemenea, am făcut multe excursii pe la mănăstiri cu credincioşii şi cu copiii“, a mai adăugat pr. paroh.
„Încercăm să le răspundem cu promptitudine la toate solicitările“
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ are un cabinet medical unde medicii acordă asistenţă gratuită cazurilor sociale şi care se află aproape de biserică. Numărul celor care cer asistenţă medicală gratuită nu este foarte mare. Părintele Petru Chirvasă ne-a mărturisit faptul că după înfiinţarea parohiei, în anul 2006, a încercat să-i apropie pe enoriaşi atât prin vizitele pastorale, cât şi prin editarea revistei „Floarea Darurilor“, un buchet de scrieri pentru viaţa duhovnicească a parohiei „Sfântul Vasile cel Mare“, care a fost pusă în cutiile poştale ale credincioşilor din parohie. „Fiind o parohie la început, am vrut să ne cunoaştem mai bine, dar în acelaşi timp vizitele pe care le-am făcut credincioşilor au reprezentat şi un act de pastoraţie pentru cei care nu pot sau nu doresc să vină la biserică. Unii chiar nu deschid uşa când merge preotul cu ajunul. Sunt oameni foarte ataşaţi de biserică, participând la Liturghie, dar sunt şi foarte mulţi indiferenţi, şi pe ei i-am vizat eu când am făcut această revistă acum. Mai mult decât a sta şi a-i aştepta în biserică nu pot să fac. Ar trebui, ca paroh, să mai fac şi alte vizite pastorale peste an. Încercăm să le răspundem cu promptitudine la toate solicitările“, a mai menţionat pr. paroh.
În biserică, ca într-o horă sfântă, privind spre altar
Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Botoşani a fost construită între anii 1997-2008 şi este situată în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţe. Impresionează prin stilul său bizantin şi prin arhitectura realizată de arhitectul Bogdan Negoiţă. Stilul grecesc, unic în spaţiul eclesial botoşănean, este o combinaţie a planului central, iar intrarea în biserică este precedată de un pridvor deschis sub formă de portic, având la nivelul etajului funcţia de cafas. Spre est, altarul, proscomediarul şi diaconiconul sunt marcate printr-un triptic de jumătăţi de octebron. Forma aceasta dă posibilitate credincioşilor să fie alături unul de celălalt, ca într-o horă sfântă, privind cu toţii spre sfântul altar. „Cuvântul biserică înseamnă şi „adunare“, iar forma arhitecturală a bisericii noastre reflectă poate cel mai bine acest sens al cuvântului de biserică. În prezent se lucrează la pictura în frescă şi nădăjduim ca anul acesta, fiind anul comemorativ al Sfântului Vasile cel Mare, trecut la Domnul la 379, să avem bucuria de a fi sfinţită. IPS Teofan a luat act deja, noi rămânând să facem lucrările care mai sunt. Nu ne va fi uşor, dar suntem optimişti“, a spus pr. paroh. (Z.L.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu