marți, 3 martie 2009

În parohia Moldoviţa va funcţiona un adăpost pentru bătrâni

În incinta Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Moldoviţa, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, se află un aşezământ misionar-filantropic în care vor fi îngrijiţi din acest an bătrânii fără adăpost. Biserica din Moldoviţa a fost pictată, împodobită cu mobilier nou şi catapeteasmă cu sprijinul enoriaşilor. Pe parcursul acestor lucrări, credincioşii s-au rugat alături de preotul paroh, care îi păstoreşte de 31 de ani.

În clădirea aflată lângă sfântul lăcaş de cult a fost amenajat un paraclis, 11 camere la etaj şi şase camere la parter, mobilate cu cele necesare. În această primăvară, după ce va fi amenajat corpul administrativ, bătrânii vor putea fi primiţi în centrul social din parohia Moldoviţa. Aşezământul misionar-filantropic a fost ridicat prin grija pr. Goraş Aurel, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi protopop al Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, cu sprijinul enoriaşilor din parohie.

Dragostea oamenilor faţă de biserică s-a materializat prin lucrările de înfrumuseţare la sfântul lăcaş de cult din lemn, ridicat în urmă cu peste un secol, iar grija faţă de aproapele s-a concretizat prin rugăciune şi fapte. „Aş putea spune că zona aceasta, a Moldoviţei, şi în general zona Bucovinei are oameni harnici şi destoinici. Sunt mai puţine persoane care aşteaptă un ajutor din partea Bisericii. În puţinele cazuri pe care le-am avut am sprijinit cu cele necesare, în special alimente. Întotdeauna am fost solidari cu fraţii noştri din alte zone afectate de inundaţii. S-au strâns sume considerabile şi s-au trimis ajutoare pentru sinistraţii din alte părţi. S-a colectat de foarte multe ori material lemnos. În zona Câmpulungului, cu purtarea noastră de grijă, a fost donat un teren de 15 hectare de fânaţ. Cu ajutorul preoţilor şi al credincioşilor, acest fânaţ este strâns şi transportat în gospodăria Căminului de bătrâni de la Suceava, pentru animalele pe care aceştia le cresc“, a menţionat pr. paroh.

„În post, numărul celor care vin să se spovedească este foarte mare“

În fiecare duminică şi sărbătoare, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Moldoviţa, se oficiază Sfânta Liturghie. La praznicele împărăteşti, după slujba Utreniei, se citeşte acatistul. La finalul Sfintei Liturghii se ţine întotdeauna un cuvânt de învăţătură. De asemenea, Sfânta Liturghie se oficiază în decursul anului, în fiecare vineri din lună, iar în ultima vineri din lună credincioşii participă la slujba Sfântului Maslu. „Postul Mare presupune pentru noi foarte multă osteneală, pentru că numărul celor care vin să se spovedească şi să se împărtăşească este foarte mare. Am încercat, conform îndrumărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, să-i îndemnăm pe credincioşi să se spovedească măcar cu o zi înainte de a se împărtăşi, astfel încât timpul acordat fiecăruia să fie suficient“, a mai adăugat pr. paroh.

Credincioşii sunt uniţi şi sprijină lucrările de la biserică

Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Moldoviţa, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a fost ridicată în 1896, pe locul unei alte biserici mai mici, care a fost mutată în satul Argel. Sfântul lăcaş de cult construit din lemn impresionează prin dimensiunile sale foarte mari. În anul 1982 biserica a fost resfinţită de către fericitul întru pomenire patriarhul Teoctist. De atunci s-au efectuat ample lucrări de modernizare, care au constat în realizarea picturii, achiziţionarea mobilierului, a catapetesmei şi a candelabrelor.

La exterior, sfântul lăcaş a fost refăcut de două ori, iar în perioada următoare se vor face demersuri pentru remodelarea acoperişului existent. „Vrem să schimbăm acoperişul cu unul în stil ştefanian, în primul rând pentru că tabla este ruginită. Cu această ocazie îi dăm şi altă formă arhitectonică“, a spus pr. paroh. Exceptând ajutorul primit anul trecut de la Secretariatul de Stat pentru Culte, toate lucrările s-au făcut cu sprijinul credincioşilor din Moldoviţa. „De obicei, se crede că noi punem accent pe biserica de zid sau de lemn. Esenţial este să zidim biserica din suflete. În parohia noastră activează câteva culte religioase. De când sunt în parohie, trecerile la cultele neoprotestante au fost foarte puţine, iar cei care au revenit la credinţă au fost foarte mulţi. Credincioşii sunt uniţi şi vin la biserică, în posturile de peste an se spovedesc, se împărtăşesc. Încerc să fac din adâncul sufletului ceea ce pot, pentru ca oamenii să se mântuiască“, a explicat pr. paroh.

Ocol silvic pentru gestionarea pădurii, administrat de Biserică

Preotul Goraş Aurel (foto) lucrează de 19 ani în administraţia bisericească. Între anii 1995-2000 a fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar din 2000 este protopop al Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, care cuprinde şi zona Vatra Dornei. În ultimii ani, construcţia sediului protopopiatului s-a extins prin ridicarea unui nou corp de clădire care cuprinde atât birouri, cât şi camere pentru oaspeţi. O altă preocupare la nivel de protopopiat este gestionarea celor 4.000 de hectare de pădure ale parohiilor din protopopiatele Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni. „Pentru buna gestionare a acestui fond forestier am avut iniţiativa de a înfiinţa un ocol silvic privat - «Silva Bucovina» - al protopopiatelor Câmpulung şi Fălticeni. Acest ocol silvic a luat locul I pe judeţ şi locul I pe ţară pentru buna gestionare a fondului forestier. Pentru că suntem în campania de revendicare a fondului bisericesc al Bucovinei, mulţi au această rezervă, că Biserica nu poate gestiona acest fond şi poate de aceea nu vor să-l restituie, deşi e dreptul Bisericii. S-a dovedit că putem gestiona foarte rentabil“, a menţionat pr. protopop.

Niciun comentariu: