luni, 30 martie 2009

„Alungarea puterii întunericului din lume nu se face decât prin rugăciune şi post“

Peste 300 de credincioşi din municipiul Botoşani au participat, ieri, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de 13 preoţi şi diaconi, la Biserica „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul“ În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasile Spiridon a fost hirotonit preot

Sfânta Liturghie din Duminica a IV-a din Postul Mare a fost precedată de citirea de către IPS Teofan a rugăciunii de dezlegare. La finalul slujbei, pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoşani, a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru că a oferit Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ sfântul antimis şi pentru că a slujit alături de soborul de preoţi şi diaconi. „Pentru parohia noastră este o zi deosebită din punct de vedere spiritual, pentru că IPS Teofan ne-a adus sfântul antimis, adică icoana ce stă pe sfânta masă şi care este semnul binecuvântării că putem sluji în această biserică. Mulţumim IPS Teofan pentru că a venit la noi şi îl asigur că vom sluji în continuare credinţa pe care avem datoria să o mărturisim. Arhipăstorul nostru ne-a făcut o deosebită cinste pentru că s-a rugat cu noi în cadrul Sfintei Liturghii“, a spus pr. Lucian Leonte.

Urcând pe „Scara desăvârşirii“ ajungem la dragostea pentru Mântuitorul

IPS Teofan a făcut referire în cuvântul său de învăţătură la textul celor două Epistole către Evrei şi către Efeseni şi la cel al Sfintei Evanghelii, citite în cadrul Sfintei Liturghii, pornind de la treptele Sfântului Ioan Scărarul. „Astăzi, Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ioan Scărarul, stareţul Mănăstirii «Sfânta Ecaterina» din Muntele Sinai, care, după 40 de ani de pustie, la cererea unui alt stareţ dintr-o altă mănăstire, scrie o carte pe care o dedică sutelor de călugări care vieţuiau în acea vreme pe Muntele Sinai. Cartea Sfântului Ioan Scărarul se numeşte «Scara desăvârşirii» şi are 30 de trepte pe care, urcând călugărul de la pământ, ajunge pe ultima treaptă, adică la dragostea faţă de Mântuitorului Iisus Hristos. În viaţa creştină trebuie să vezi care îţi este ţinta şi unde eşti tu, ca pământean. Treptele pe care noi ar trebui să le parcurgem sunt nenumărate. Astăzi s-a citit, în memoria Sfântului Ioan Scărarul, textul din Evanghelie care vorbeşte despre fericiri. «Fericiţi făcătorii de pace...»; ce frumos este să fii făcător de pace, pentru inima ta, pentru membrii familiei tale, pentru obştea mănăstirii tale; «Fericiţi cei blânzi...», «Fericiţi cei milostivi...» etc. Iată trepte pe care Biserica le aşază în faţă, ca omul urcând pe ele să nu stea pe loc, ca nu cumva să cadă. În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul spune că «acest neam de demoni», adică alungarea puterii întunericului din noi şi din lume nu se face decât prin rugăciune şi post. La acestea, după cuvântul părintelui Petru, episcop de Ravena, putem adăuga şi milostenia. Prin post auzi glasul că o să primeşti ceea ce ai cerut prin rugăciune, iar prin milostenie primeşti lucrul pentru care te-ai rugat şi ai postit“, a spus IPS Teofan, care a primit din partea pr. protopop Leonte o icoană cu Sfânta Treime. „Sfânta Treime, în esenţă, este semnul unităţii. Nu este nimic mai important decât să fie unitate undeva. În primul rând unitate în Biserică, în sufletul omului, în familie. Unitate în Biserică, adică după Chipul Preasfintei Treimi, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Aşa suntem chemaţi şi noi în Biserică să păstrăm unitatea, arhiereii, pe pe o parte, preoţii, pe de altă parte, şi poporul. Arhiereii, preoţii şi poporul formează această triadă după Chipul Preasfintei Treimi. Dumnezeu să ne păstreze pe toţi în unitate!“, a mai adăugat IPS Teofan. În cadrul slujbei arhiereşti, diaconul Vasile Spiridon a fost hirotonit preot pe seama Catedralei mitropolitane din Iaşi, urmând ca, ulterior, să slujească pentru o comunitate de români din Grecia.(Z.L.)

Niciun comentariu: