marți, 20 august 2013

Tabere pentru copii la Bodeşti şi Bălţăteşti

În parohia Bodeşti, Protopopiatul Piatra Neamţ, a avut loc, timp de cinci zile, „Tabăra din pridvorul satului“, organizată de Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Timp de două săptămâni, 40 de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Al. Roşca“ din Piatra Neamţ participă la o tabără în Centrul de vacanţă pentru copii şi tineri „Vestitorii Bucuriei“.
 
În perioada 12-16 august 2013, în parohia „Sfântul Nicolae“ - Bodeşti, Protopopiatul Piatra Neamţ a fost organizată „Tabăra din pridvorul satului“. La iniţiativa preoţilor din Bodeşti şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, 118 copii din comună şi din împrejurimi au beneficiat de activităţile coordonate de o echipă de voluntari a Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, condusă de Cosmin Brânză. Părintele paroh Ioan Burlea şi părintele slujitor Adrian Jipa au săvârşit, în cele cinci zile, Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul activităţilor cu tineretul în Protopopiatul Piatra Neamţ, la slujba Privegherii şi a Prohodului Maicii Domnului cei doi preoţi au fost înconjuraţi de toţi cei implicaţi în această tabără, mulţi dintre copii primind joi, 15 august, Sfânta Împărtăşanie, în cadrul Sfintei Liturghii. „Am avut diverse ateliere de creaţie, de sport, muzică sau de comunicare, spectacole, drumeţii, precum şi un foc de tabără, în ultima seară. Prin această tabără am dorit să oferim tinerilor trăiri şi amintiri plăcute, care să îi apropie mai mult de comunitatea eclezială“, a spus Cosmin Brânză. Părintele paroh Ioan Burlea ne-a mărturisit că, pentru majoritatea participanţilor, „Tabăra din pridvorul satului“ a fost prima experienţă de acest gen. „Mulţumesc Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, pentru binecuvântarea de a avea în mijlocul nostru echipa de voluntari de la Departamentul de tabere al Arhiepiscopiei Iaşilor, oficialităţilor locale şi tuturor susţinătorilor noştri“, s-a exprimat pr. paroh Ioan Burlea. Tabăra de la Bodeşti s-a derulat prin colaborarea dintre Biserică şi Şcoală. Prof. Niculina Puşcaşu, directorul Şcolii Gimnaziale Bodeşti, a menţionat că organizarea deosebită a dus la reuşita acestei tabere: „Dorim să prelungim această activitate şi în următorii ani. În timp, ne-am propus ca ea să devină permanentă pentru cei peste 400 de copii înscrişi în activitatea educaţională în şcoală“.

„Mi-am făcut foarte mulţi prieteni noi“

În tabăra de la Bodeşti au mai fost prezenţi şase din cei opt copii dintr-o familie din Bodeşti, înscrisă în Programul Familia „Sfântul Stelian“ al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Proiectul „Tabăra din pridvorul satului“ a început în vara anului 2012, prin organizarea de tabere pentru copiii din patru parohii sărace ale Arhiepiscopiei Iaşilor şi a continuat în vara anului 2013 (iulie şi august), în alte opt parohii, în Protopopiatul Piatra Neamţ, beneficiare fiind parohiile din Cut şi Bodeşti.
 
Bianca, 12 ani: „E frumos acum, la finalul taberei, dar îmi pare rău că plecăm“. Eliza, 12 ani, Germania: „Mi-am făcut foarte mulţi prieteni noi şi a fost foarte frumos“. Alex, 17 ani: „De obicei mă plictisesc în vacanţă, dar acum a fost excelent. Am încercat să îi ajut pe colegi şi simt că ceva s-a schimbat în viaţa mea“. Ana-Maria, 9 ani: „A fost foarte frumos. Am învăţat cum să folosesc busola şi despre unele lucruri sufleteşti“.

Copiii cu nevoi speciale, oaspeţi ai parohiei Săcăluşeşti

Pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, parohia Săcăluşeşti - Agapia, Protopopiatul Tg. Neamţ, şi-a serbat hramul. Cu această ocazie, comunitatea parohială s-a bucurat de prezenţa a 40 de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Al. Roşca“ din Piatra Neamţ. Aceştia au participat, alături de copiii din sat, la Sfânta Liturghie, iar la final, majoritatea s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Credincioşii din parohie le-au oferit, cu multă dragoste, copiilor o agapă creştinescă. După această activitate, copiii s-au deplasat spre Staţiunea Bălţăteşti, unde participă, timp de două săptă-mâni, la o tabără creştină, organizată în parteneriat cu Centrul de vacanţă pentru copii şi tineri „Vestitorii Bucuriei“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, din Bălţăteşti, şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români - filiala Tg. Neamţ. „Trebuie să folosim orice ocazie pentru a le împărtăşi acestor copii, aflaţi în situaţiile nefericite de izolare socială şi abandon familial, un semn de bunătate creştinească şi afectivitate omenească. Biserica, prin parohiile care desfăşoară activităţi misionare, împreună cu Şcoala pentru Educaţie Incluzivă, doreşte să-i ajute pe aceşti copii, pentru a-i aşeza pe un făgaş corect şi pentru a-i integra în societate, insuflându-le, pe de o parte, siguranţă şi încredere în oameni, iar pe de altă parte, arătându-le scopul sfânt al vieţii creştinului“, a subliniat pr. George Măriuţa, directorul Centrului de tineret „Vestitorii Bucuriei“ - Bălţăteşti.

Niciun comentariu: