sâmbătă, 3 august 2013

Sfântul Ioan Iacob, cinstit în Moldova

Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va săvârşi luni, 5 august 2013, Sfânta Liturghie pe esplanada din faţa Bisericii „Sfântul Ioan Iacob“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Sfântul Ioan Iacob va mai fi sărbătorit în mod deosebit la Dorohoi şi Crăiniceni, judeţul Botoşani.

Serbările în cinstea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ au început la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ încă din ziua de 23 iulie 2013, ziua naşterii sfântului. După dum ne-a relatat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, slujbele dedicate hramului vor începe în seara zilei de 4 august şi vor continua a doua zi cu Sfânta Liturghie arhierească. „Pe 5 august sărbătorim ziua naşterii pentru ceruri a Sfântului Ioan, ziua hramului bisericii din curtea seminarului. La această sărbătoare am dori să facem o prelungire a acestor momente de bucurie duhovnicească, în care ne rugăm sfântului ca să ne facă şi pe noi părtaşi la rugăciunea aceasta pe care el a început-o încă de când era copil şi pe care o continuă în împărăţia lui Dumnezeu. Îi invităm pe dragii noştri pelerini şi preoţi să participe la această sărbătoare şi ne vom strădui, în măsura puterilor noastre, să îi primim cu toată dragostea şi dorinţa de a fi împreună în rugăciune“, a spus pr. prof. Ioan Mihoc.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi îşi cinsteşte pe 5 august ocrotitorul. Duminică, 4 august, de la ora 17:00, se va oficia Vecernia unită cu Litia, iar luni, 5 august, vor fi săvârşite Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc un vernisaj de icoane, o expoziţie de grafică în creion şi o lansare de carte.
Ziua de 5 august va fi sărbătorită în mod deosebit de credincioşii parohiei Crăiniceni - Păltiniş, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani, întrucât în această zi va fi cinstit Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ. Localitatea Crăiniceni este satul natal al Sfântului Ioan Iacob, care a frecventat în copilărie actualul sfânt lăcaş închinat Sfintei Treimi. În altarul de vară al parohiei, se vor oficia luni, 5 august 2013, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob şi Sfânta Liturghie. La final, va avea loc procesiunea de la Biserica „Sfânta Treime“ la casa Sfântului Ioan Iacob. „Pe timpul desfăşurării procesiunii se vor intona cântări religioase. La casa Sfântului Ioan Iacob se vor oficia Agheazma mică şi pomenirea celor adormiţi din familia sfântului. Manifestările religioase se vor încheia cu citirea vieţii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Aşteptăm preoţii şi credincioşii din toată ţara să vină la Crăiniceni pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Iacob“, a spus părintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.
În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îşi serbează hramul pe 5 august mai multe lăcaşuri de închinăciune. Seara se va sluji Privegherea, iar în ziua hramului credincioşii sunt aşteptaţi la Sfânta Liturghie.

Niciun comentariu: