miercuri, 28 august 2013

Sfinţire de biserică în Protopopiatul Vaslui

Localnicii comunei Fereşti, judeţul Vaslui, au avut bucuria de a participa duminică, 25 august, la resfinţirea bisericilor din Fereşti şi Tătăreni. 
 
Constantin Ciofu

Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, a resfinţit duminică, 25 august 2013, biserica parohiei Fereşti, Protopopiatul Vaslui. Sfântul lăcaş a fost ridicat în urmă cu peste 100 de ani pe locul unui altar din lemn. După cum ne-a relatat pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, biserica a fost reconsolidată şi reparată de trei ori până în prezent ultima resfințire fiind oficiată acum 25 de ani. În aceeaşi zi, Preasfinţia Sa a târnosit biserica filiei Tătăreni, aflată în apropierea Fereştiului. „Biserica din Tătăreni a fost între timp reparată și înfrumusețată, adugândui-se o clopotniță nouă și cu un edificiu social. După sfințirile celor două biserici, a fost oficiată Sfânta Liturghie în parohia Ferești. Părintele paroh Cristian Câmpeanu are o vechime de peste zece ani în aceasta parohie. Împreună cu membrii Consiliului parohial a înfăptuit lucrările de înfrumusețare a bisericii și de dotare a acesteia cu mobilier specific cultului. Acest moment de sărbătoare, pe lângă aspectul sacru, a fost și un prilej de întâlnire între ierarh și credincioși, ținând cont că, de la ultima resfințire a bisericii, comunitatea din Ferești nu a mai vost vizitată de către un episcop. Autoritățile locale au fost alături de preotul paroh, contribuind cu partea logistică și cu fonduri, pentru ca aceste lucrări să se desfășoare conform tuturor normelor tehnice", a spus pr. protopop Vasile Pârcălabu. La finalul Sfintei Liturghii, cei prezenţi au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese.

Sfințirea bisericii parohiei Roșiori

Biserica parohiei Roşiori, Protopopiatul Bacău, judeţul Bacău, a fost resfinţită sâmbătă, 24 august 2013, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Donată de locuitorii satului Berbinceni, un sat de răzeși mult mai vechi decât Roșiori, Biserica "Sf. Nicolae" a constituit de-a lungul timpului sprijin spiritual pentru vrednicii urmași ai roșiorilor, recunoscuți îndeosebi eroismului din Războiul de Independență din 1877. Sfântul locaș a beneficiat în ultimii ani de lucrări de renovare și restaurare, realizate sub coordonarea preotului Petrică Anchidin, ajutat de credincioșii parohiei. "În urmă cu patru ani, când am fost numit preot aici, am început mai multe schimbări. După obiectele de cult de pe sfânta masă, am achiziționat sfeșnice noi și Sfânta Evanghelie, precum și candelabrele. Apoi, am început pictarea pronaosului și mochetarea bisericii. S-a schimbat tâmplăria, s-a realizat izolația sfântului lăcaș, după care s-a înlocuit tabla de pe acoperiş. Toate lucrările au fost făcute cu sprijinul credincioșilor. În aceşti ani s-au remarcat enoriaşii Mariana Baciu și Gheorghe Veleșcu", a menţionat pr. paroh Petrică Anchidin, care a primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor.

Niciun comentariu: