joi, 8 august 2013

Manifestări cultural-religioase în parohia Taşca

Ziua de 6 august a fost un prilej de sărbătoare pentru credincioşii parohiei Taşca, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ. Luni seară a fost oficiată Vecernia unită cu Litia, iar marţi, 6 august, a fost slujită Sfânta Liturghie. 
 
Praznicul Schimbării la Faţă a fost sărbătorit cu multă bucurie în parohia Taşca, Protopopiatul Piatra Neamţ, de enoriaşii din parohie şi de credincioşii din localităţile învecinate. După cum ne-a relatat pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul activităţilor cu tineretul în Protopopiatul Piatra Neamţ, răspunsurile liturgice la slujba Sfintei Liturghii din ziua hramului au fost oferite de Corul „Laudate Dominum“ al Bisericii „Sfântul Iulian din Tars“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“. Din soborul de preoţi au mai făcut parte pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi. Predica zilei a fost adresată de pr. prof. Constantin Muha, care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Schimbării la Faţă şi despre importanţa existenţei mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, unde se săvârşeşte zilnic Sfânta Liturghie. 
 
Oamenii au fost îndemnaţi să fie purtători de lumină, de frumos şi de bine, pentru ca „faptele bune să fie răsplătite în împărăţia Lui cea plină de binecuvântare“. Părintele Florin Chirilă a transmis apoi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, felicitându-l pe pr. paroh Dănuţ Caia pentru frumoasa activitate misionară pe care o desfăşoară cu sprijinul enoriaşilor. Primarul comunei Taşca, Alexandru Drăgan, şi-a exprimat bucuria de a participa la sărbătoarea Bisericii „Schimbarea la Faţă“, menţionând că aşteaptă cu emoţie ziua sfinţirii sfântului lăcaş aflat în construcţie. La final, părintele Ciprian Marius Pop a susţinut un repertoriu de cântări religioase. „La Taşca e un colţ de rai în adevăratul sens al cuvântului, conturat prin spiritualitatea românească regăsită în trăirea creştină, dar şi în frumuseţea tradiţiilor populare. Mă bucur că am putut veni cu familia aici, pentru a ne bucura şi pentru a ne împrtăşi şi noi de lumina taborică pe care Hristos ne-o dă în dar. Vă felicit pentru tot ce faceţi pentru propovăduirea chipului de lumină al dumnezeirii şi pentru că aici, în Taşca, atât părintele, cât şi domnul primar au înţeles că verticalitatea unui neam se conturează prin credinţă şi tradiţie“, a spus pr. Ciprian Marius Pop.

Niciun comentariu: